Hogyan lehet Word dokumentumból PDF-et csinálni?

0
0

Nap mint nap szöveg szerkesztéssel, mentéssel foglalkozol? Lehet, hogy a főnököd vagy éppen a professzor azt kérte, hogy küld el a dokumentumodat PDF formátumban? Szeretnéd megvédeni az elkészített tartalmat? Vagy éppen hitelesíteni szeretnéd az elkészített tartalmat? Ez az útmutató segíteni fog neked, hogyan tudod a Microsoft Word dokumentumodat átalakítani PDF formátummá.

Ha véglegesen elkészültél a tartalommal, leellenőrizted, akkor a Fájl -> Mentés Másként lehetőséget kiválasztva, a „Tallózás” gombra kattintva a „Fájl típusa” opciónál válasszuk a PDF (*.pdf) formátumot és mentsünk.

Hogy néz ki a mentési folyamat PDF-be?

Ha 2007-es Microsoft Office-al rendelkezel akkor katt ide.

Készítsük el a dokumentumunkat, ahogy szoktuk. Formázzuk, illetve alakítsuk szokás szerint, vagy az előre meghatározott minta/sablon alapján. Ha mindennel készen vagyunk, tehát „nyomtatásra kész” állapotban, akkor jöhet a mentés PDF-be.

Fontos: Folyamatosan mentsük a dokumentumunkat, annak érdekében, hogy egy esetleges áramszünet esetén ne veszítsük el a teljes tartalmat. Igazság, hogy manapság a Word automatikusan menti a dokumentumunkat, de nem teljes rendszerességgel.

A Word bal felső sarkában található Fájl lehetőségre kattintsunk.

Microsoft Word fájl megnyitása

Ezek után átkerülünk egy újabb oldalra, ahol lehetőségünk van a mentésre.

válasszuk a mentés másként lehetőséget

A mostani helyzetben ne mentsük azonnal a dokumentumot, hanem kattintsunk a mentés másként lehetőségre. Egy újabb oldalra kerülünk.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Tallózás lehetőséggel tudunk változtatni a fájl kiterjesztésén

Itt, már a fent említett módon kattintsunk a Tallózás lehetőségre. A felugró ablakban a „Fájl típusa” legördülő listában keressük meg a PDF opciót.

Docból PDF-be egyszerűen

Ezek után már csak annyi a feladatunk, hogy rákattintsunk a mentésre és már is küldhetjük a PDF fájlunkat a főnöknek vagy a professzornak.

Microsoft Office Word 2007-el rendelkezel?

A fent látható útmutató 2010-es Microsoft Office-tól működik. Azonban pánikra semmi aggodalom. Természetesen 2007-es Word-el is megoldható ez a dokumentum mentése PDF-be.

Alapesetben a Word nem támogatja a PDF mentést, ezért szükségünk lesz egy add-in-re, vagyis bővítményre. Töltsd le a következő bővítményt, amely segítségével a dokumentumokat mentheted PDF-be vagy XPS-be.

  1. Miután sikeresen feltelepítettük a bővítményt, kattintsunk az Office gombra
  2. Kattintsunk a Mentés másként lehetőségre
  3. Válasszuk a PDF vagy XPS gombot.

Ezek után már csak mentenünk kell a tartalmat.

Nem sikerült beállítani? Lassú? Lefagy?

Itt a megoldás.

Bármilyen problémád is adódjon a számítógépeddel, a rendelkezésedre állunk és megoldjuk a problémát, akár azonnal.

Nem kell online feltöltenem a dokumentumot, hogy átalakítsam PDF-be?

Egyáltalán nem! Ezek a felületek a legtöbb esetben fizetősek, vagy teli vannak reklámmal. Amikor feltöltjük a dokumentumunkat, lehet, hogy átalakítja a felület, de általában elhelyez benne egy láblécet, vagy akármit, amit éppen a konvertáló készítője akar, így láthatjuk, hogy ez potenciális veszélyt jelent.

Teljességében átalakíthatja az általunk tökéletesre készített tartalmat. A legrosszabb esetben akár el is lophatja, mentheti a feltöltött dokumentumunkat. Így akár a disszertációnk, cikkünket felhasználhatja saját kedvére.

Nem kell semmilyen programot letöltenem, hogy átalakítsam a dokumentumomat PDF formátumba?

A fent látható útmutatóban már megtanultuk, hogyan kell mentenünk, ezért se használjunk másik, kifejezetten erre a célra készített szoftvert. Az ilyen programok limitációval rendelkeznek, azért, hogy megvedd a programot. Ez azt jelenti, hogy nem a teljes dokumentumot alakítja át, csak egy részét. Az előbb leírtak alapján beilleszthet különböző szövegeket, illetve a szoftver esetében is megjelennek a reklámok.

Mivel itt már nem egy online felületről van szó, így le kell töltenünk és telepítenünk a programot, ami ismét számos veszélyt rejt önmagában. A program akár teljes hozzáférést kaphat a számítógépünkhöz. Megnyithatja a dokumentumainkat és akár a háttérben el is küldheti egy szerverre.

Ajándékba szokott járni az ilyen szoftverek mellé, egy toolbar vagy egy ingyenes vírusírtó program. Nyilvánvalóan ez csak ismét egy álca, amivel csak azt szeretnék, hogy még egy saját program felkerüljön a számítógépünkre.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük