Hogyan védd az otthoni hálózatod?

0
0
Hogyan védd az otthoni hálózatod?

Manapság egyre többet hallani az adatlopásokról, adatvédelemről és ehhez hasonló támadásokról. Itt van néhány tipp, hogyan védd az otthoni hálózatod.

Senki sem szeretne arra ébredni, hogy a bizalmas beszélgetéseinket vagy netalán a bankkártya adatainkat ellopva kihasználjanak minket. A következőben átveszünk néhány alapvető beállítás az otthoni routerünkben, mellyel megakadályozhatjuk, de legalább is megnehezíthetjük a hackerek dolgát.

1. Ne add mindenki tudtára az otthoni jelszavadat.

Általában, amit szeretnek kihasználni a hackerek az az emberi tényező. Sokszor nyilvánosan gépeljük be a jelszónkat, így a hátunk mögött figyelve akár nem is kell feltörni ahhoz, hogy megkaparintsák azt. Néha csak a kidobott papírfecnire felírt jelszavakat találják meg a kukában, így bejutva a hálózatunkra. Már mehet is az adatlopás. Természetesen nem arra gondolok most, hogy amikor egy ismerős átjön és megkérdezi a kódot ne add meg neki. Ügyeljünk arra, hogyan tároljuk a jelszavunkat, illetve kivel osztjuk meg.

2. Router beállítás

Hogyan tudunk belépni a routerünkbe?

A gyártók a router aljára helyezik el a belépési információkat.

Hogyan védd az otthoni hálózatod? Router belépés

A képen látható, hogy pontosan hol találhatjuk meg. Minden gyártó máshol helyezi el. Ha nem találjuk meg, akkor lehet, hogy a szolgáltató által adott használati utasításban találjuk meg.

2.1 Jelszó kiválasztása

Sokszor a szolgáltató által adott router alján elhelyezett jelszót használjuk, azonban néhány esetben ez az interneten keresztül megtalálható. Onnantól kezdve sokkal könnyebb dolga van a támadónak, ha van egy listája arról, a lehetséges kódokról, mint ha a teljesen ismeretlenből kell találgatni. Változtassuk meg a jelszót.

A jelszó kiválasztása során ügyeljünk arra, hogy személyes információkat ne tartalmazzon! A születésnapunk dátumát, kis kutyánk nevét, egy szeretett márka nevét vagy ehhez hasonló dolgokat kerüljük el. Könnyű szerrel kiismerhetőek vagyunk,már akkor is, ha csak a Facebook adatlapunkhoz kap hozzáférést az adott hacker. Használjunk kis és nagybetűt, számot, illetve próbáljunk speciális karaktereket beleszőni a jelszóba. (&, @, {, #, }, stb…) A hackerek ilyen esetekben csak a  “Brute force-támadást” tudják használni, ami egyszerűen azt jelenti, hogy minden egyes karaktert próbálgatva törik fel a jelszót. (Persze nem egyesével beírva, hanem egy vagy több nagy teljesítményű számítógép kihasználásával) Ha felhasználjuk az előbb említett három kritériumot akkor a feltörés időhosszát kb. 10-20 évre növelhetjük.

Próbáljuk elkerülni a “jelszó123” használatát. Ez az első, amit szabad kézzel megpróbálnak.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Hogyan védd az otthoni hálózatodat? Router beállítás

2.2 Állítsuk át a routerünk belépési adatait

A fenti képen láthatjuk, hogy a gyártók nem törődnek a belépési adatokkal és egyszerű módon admin-admin felhasználó-jelszó párost határoztak meg. Ezzel elég könnyen válhatunk a támadás áldozatává. Magyarországon a legelterjedtebb eszközök a TP-LINK routerek, így azon keresztül fogom bemutatni a beállításokat.

Hogyan védd az otthoni hálózatod? Régi router belépési adatok megváltoztatása

  • Keressük meg a “System Tools” című pontot, majd azon belül a Password lehetőségre kattintsunk rá.
  • Értelemszerűen töltsük ki az adatokat és kattintsunk a Save gombra

Akár felírhatjuk egy cetlire és a router aljára ragaszthatjuk, így elkerülve, hogy elfelejtsük azt. A legtöbb routerben is azonos helyen található meg a jelszó-felhasználónév megváltoztatása. Ha nem sikerülne, akkor a komment szekcióban kérdezz bátran.

Nem sikerült beállítani? Lassú? Lefagy?

Itt a megoldás.

Bármilyen problémád is adódjon a számítógépeddel, a rendelkezésedre állunk és megoldjuk a problémát, akár azonnal.

2.3 Ne használjunk WEP-es titkosítást használjuk a WPA/WPA2-őt.

A WEP-es titkosítás már elavult, illetve nagyon könnyű feltörni. Így nem is ejtenék róla több szót. Most már az alapvető beállítás a WPA/WPA2, melyet minden router automatikusan ajánl.

Hogyan védd az otthoni hálózatod? WPA/WPA2 beállítása erős jelszóval

Hogyan védd az otthoni hálózatod? WPA/WPA2 beállítása

A fent látható módon válasszuk ki a WPA/WPA2 titkosítást és ahogy a 2.1 pontban írtam állítsunk be erős jelszót.

2.4 Kapcsoljuk ki a WPS szolgáltatást

Ez a szolgáltatás egy egyszerű jelszó cserét jelent, ha be van kapcsolva ez a lehetőség a routeren, akkor egy 8 számjegyű kóddal is lehet csatlakozni hozzá. Már láthatjuk is, hogy a hackereknek sokkal egyszerűbb dolga van, ha egy 8 számjegyű kódot kell feltörniük, mint az erős jelszavunkat. Így erősen ajánlott, hogy kapcsoljuk ki. 

WPS néven találhatjuk meg a routerünkben, vagy a “System Tools” fül alatt, vagy mint külön opció.

Hogyan védd az otthoni hálózatod? WPS kikapcsolása

Hogyan védd az otthoni hálózatod? WPS kikapcsolása

2.5 Frissítsük a routerünk rendszerét.

Ezt manuálisan szükséges végrehajtani. Keressük az Update fült a “System Tools” alatt. A frissítésekkel mindig naprakészen tarthatjuk a készülékünket és egy-egy biztonsági rés is betömésre kerül a művelet közben.

Ezekkel a beállításokkal és a fent említettetek betartásával már is biztonságban érezhetjük magunkat. Ezek a műveletek maximum 10 percet vesznek igénybe, de megakadályozhatjuk azt, hogy holnap a bankkártyánkon 0 FT-ot lássunk.

Köszönöm, hogy végig olvastad a cikket, ha valamilyen kérdésed lenne bátran tedd fel.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük