A 8 legjobb jegyzet alkalmazás – 2020

0
0

A helyzetre való tekintettel már majdnem mindent az interneten keresztül csinálunk. A találkozók, órák és megbeszélések is online történnek. Közben egyre inkább kezdjük elhagyni a papír alapú jegyzetelést is. Nem csak a környezetünkre leszünk jobb hatással, de a fontos papírok, néhány összegyűjtött linkek, receptek, vagy információk sem fognak elveszni az otthonunkban vagy a munkahelyen.

A legjobb jegyzet appok, számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Lehetőségünk van különböző formátumban elmenteni az információkat, létrehozhatunk táblázatokat, listákat, fontos elvégzendő feladatokat, stb.

Ezek alapján átnéztük a legjobb appokat és alkalmazásokat, összevetettük az árakat, és a felhasználás szempontját is átnéztük. Melyik alkalmazás legjobb a tanulók, tanárok, munkatársak számára, vagy otthoni használatra.

Notion

Notion jegyzet app weboldal

A Notion jelenleg az egyik legfelkapotabb jegyzet app. Nem hiába. Rengeteg funkció, megannyi kapcsolódási lehetőség a különböző appokkal, számtalan template. Az alkalmazásban mindenki megtalálja a megfelelő beállítást, használatot.

Felépítés szempontjából workspace-re (munkaterület) vagy oldalakra épül a jegyzetelés. Ezen belül létrehozhatunk aloldalakat, akármilyen mélységben. Tehát a végtelenségig rendszerezhetjük a jegyzeteinket.

A templatek segítségével könnyen jegyzetelhetjük a különböző területek fontos terveit, stratégiáit. Tehát ha egy marketing, üzleti stratégiát, a napi teendőket, vagy éppen egy bevásárlólistát szeretnénk létrehozni, találunk hozzá egy templatet.

Notion belső nézet

A jegyzeteken belül blokkokat hozhatunk létre, így linkeket, vagy jelölőnégyzeteket illeszthetünk be.

A kínézet letisztult, nincs semmilyen felesleges funkció, a legfontosabbak, az oldalakat bal oldalt találjuk. A megszokott – jegyzetelős – sémát követi az app.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Azért is felkapott az alkalmazás, mert ha task management alkalmazást is használunk (pl. Trello, Asana, Jira), lényegében egy alternatívát nyújt erre. Ugyanis a Task List template egy board, amelyen követhetjük az egyes feladatok állapotát. Természetesen nem kell egy Jira szintű kifejlett alkalmazásra gondolnunk, de ha éppen belevágnánk ennek a használatába egy jó kiinduló pontot biztosít.

Ár

Az applikáció főleg a teamek, cégek, vállalatok számára épült, ezért ha csak személyes felhasználásra szeretnénk alkalmazni akkor nagyon jól járunk, mivel teljesen ingyenes.

Ha 5MB-nál nagyobb fájlokat szeretnénk feltölteni és a jegyzetek előzményeit is szeretnénk visszanézni, akkor már a Personal Pro előfizetésre lesz szükségünk. Havi előfizetés $5, éves előfizetés esetén $4.

Ha a csapatunk számára szeretnénk bevetni az appot, és közösen szeretnénk dolgozni a workspace-ekben, akkor már a Team előfizetés kell nekünk. Havi szinten $10, éves előfizetés esetén $8.

Evernote

Evernote jegyzet alkalmazás weboldala

Az Evernote már régóta a piacon lévő, elismert jegyzet alkalmazás. Az egyszerűsége és a könnyű rendszerezés miatt. Itt is találhatunk template-ket, viszont itt nincsenek blokkok, hanem egy fejlettebb szövegszerkesztőről beszélünk.

A rendszerezés szempontjából itt “Notebook”-okat (Jegyzetfüzeteket) hozhatunk létre, amelybe összegyűjthetjük a jegyzeteinket. Ezen belül még tageket is adhatunk a könnyű megtalálás érdekében. A jegyzetfüzeteken belül Stackeket hozhatunk létre, ezzel a hasonló jegyzetfüzeteket rakhatjuk egy csoportba.

Evernote belső nézete

A dizájn szempontjából hasonló elrendezéssel találkozunk, ha megnyitunk egy jegyzetfüzetet a mellette lévő sávban találjuk a jegyzeteket.

Ár

Ebben az esetben is ingyenesen használhatjuk az alkalmazást, ha nem szeretnénk fájlokat feltölteni.

Itt havi limitált feltöltés található, amely az ingyenes előfizetés esetén, összesen 60MB. A Premium előfizetésben már havi szinten 10GB-ot tölthetünk fel, és egy jegyzet akár 200MB is lehet. Ez havi szinten €6.99.

A business előfizetésben, ami havi szinten €13.99, minden elérhető funkciót megkapunk a 20GB + 2GB (fiókonként) feltöltés mellett.

Microsoft OneNote

Microsoft OneNote digitális jegyzetfüzet weboldala

A Microsoft eszköze valószínűleg mindenki tarsolyában ott van, de valószínűleg nem használja. Az Office csomagban automatikusan szerepel ez az app is, amellyel a fent felsoroltakhoz hasonlóan rendszerezhetjük a jegyzeteinket. A legjobb tulajdonsága az lehet sokak számára, hogy nem kell egy plusz új eszközt letölteni/megismerni, hanem csak szimplán meg kell nyitni az alkalmazást.

A másik tulajdonság, amivel sokakat már meggyőzött az alkalmazás, hogy az előzőekkel ellentétben itt mint egy rajztábla alapján működik az alkalmazás. Tehát, rajzolhatunk, alakzatokat készíthetünk, szövegdobozokat, hangfelvételeket, stb. illeszthetünk be a jegyzetekbe. Ezt a funkciót természetesen telefonon és tableten is elérjük.

Microsoft OneNote digitális jegyzetfüzet belső nézete

Ezzel az alkalmazással már egy újabb szintet léphetünk, mivel mondhatni sokkal összetettebb az idáig felsoroltaknál. Azonban ezek a funkciók teszik különlegessé is egyben.

A dizájn változatlan, nem fog meglepetést okozni. Itt az alapot a jegyzetfüzetek adják, amelyen belül különböző szakaszokat hozhatunk létre, és végül a lapokra írhatjuk a jegyzeteinket.

Ár

A OneNote ingyenes változatában 5GB-os tárhelyet kapunk, azonban ha rendelkezünk előfizetéssel, akkor 1TB tárhelyen jegyzetelhetünk.

A Microsoft 365 családi előfizetéssel 29990Ft/év, személyes előfizetés esetén 20990Ft/év.

A diákok számára természetesen a Microsoft előfizetés teljesen ingyenes.

Google Keep

Google Keep jegyzetek belső nézete

A Google termékei már lényegében mindenkit meggyőztek, elég ha csak a Gmailről vagy a Google Calendarról beszélünk. Nincs ez másképp sem a saját jegyzetelős alkalmazásukkal kapcsolatban sem.

Ténylegesen nem szól semmi másról csak az azonnali, gyors jegyzetekről. Itt a rendszerezés # (hashtagek) segítségével történik. A keresője azonban nagyon gyorsan és pontosan működik, így ha nem is rendszereztük be a két-három évvel ezelőtt felírt weboldal címét vagy túrós sütemény receptjét elég, egy-két szó és már is rátalálunk.

Apple Notes

forrás: support.apple.com

Ha az Alma szerelmesei vagyunk, akkor már valószínűleg használjuk is az alkalmazást, mégpedig az Apple Notes. Ismét egy egyszerű jegyzet appról beszélünk, azonban a jól megszokott Apple szisztémához híven egyszerűen ugrálhatunk a különböző eszközök között a jegyzetelés közben.

A jegyzeteinket mappákba rendszerezhetjük, több szinten is. Hozzáadhatunk teendőket, fotókat, linkeket a jegyzetekhez.

Ár

Teljesen ingyenes, a készülékekhez jár az alkalmazás.

Google Tasks

Google Tasks a Google Calendarban

Ahogy az előző Google alkalmazásnál, úgy itt is csak az egyszerűségre törekedtek a fejlesztők. Nem szól semmi másról ez az app csak az elvégzendő feladatokról. Egyszerű listákat hozhatunk létre, amelyen kipipálhatjuk a teendőinket.

Egy nagy előnye az alkalmazásnak, hogy a Google Tasks automatikusan be van építve a Google Calendar felületébe, így azonnal kéznél van, ha egy eseményt, vagy teendőt szeretnénk felírni. Azonban többségében itt meg is szűnik az előnye, mivel a kevés fejlesztés híján nincs több előnye az alkalmazásnak.

A felírt teendőknek nem tudunk meghatározni időtartamot, így ha beszertnénk a Google Calendarba integrálni, akkor az összes felírt esemény egységesen egy órát fog kapni esedékességnek.

Az alkalmazás elérhető még applikációként is, így ott is felírhatjuk gyorsan a teendőket.

Ár

Teljesen ingyenes.

Microsoft To Do (volt Wunderlist)

Microsoft To Do feladatok felírása weboldala

A Wunderlist régóta piacvezetőként és mint egy úttörő “minta”-ként működött a rendszerezés és a feladatok felírása terén. Azonban a Microsoft felvásárolta az appot és szépen lassan beépítette a Microsoft To Do alkalmazásba.

A Google Taskshoz hasonlóan egy egyszerű teendő listáról beszélünk, ami semmi más célt nem szolgál, mint hogy felírjuk azokat. Ismét az Office programcsaládba van beépítve a program, viszont külön is elérjük, így előfizetés nélkül is használhatjuk.

Microsoft To Do belső nézete

Az alkalmazásnak nincs webes felülete, vagy Windowson, Androidon, Apple telefonon vagy tableten használhatjuk.

Az alkalmazás egyből felajánlja, hogy ha a Wunderlistet használtuk automatikusan importálja a feladatokat.

Ár

Elérhető ingyenes formában is, illetve a már leírt Microsoft 365 előfizetésben, vagy a diákok számára ingyenes.

BoostNote

BoostNote fejlesztői, programozói jegyzetek weboldala

A fejlesztők számára készített jegyzetelő alkalmazás, amelyben programkódok egy-egy részleteit tudjuk rendszerezni. Biztos sokaknál már megvolt az az érzés, hogy “mintha ezt a részletet már egyszer kidolgoztam volna”, vagy megoldottam volna. Ezek után elkezdünk keresgélni, hogy az előző két hétben éppen mit fejlesztettünk, de egy 20-30 perces keresés után általában felhagyunk vele.

Ennek az appnak a segítségével könnyedén rendszerezhetjük és felírhatjuk a rendszeresen felmerülő problémákat a fejlesztés során.

Ár

Alapvetően ingyenes termék, mivel a saját gépünkön tárolja a jegyzeteket a program, amelyeket megoszthatjuk a munkatársakkal. Ha a felhőben szeretnénk tárolni a programkódokat, akkor 2GB – 3$ havonta.

Melyiket ajánlja a TechBlogger?

A legfontosabb, hogy egy olyan környezetet hozzunk létre, amely támogatja a mindennapjainkat. Segítenek könnyen, egyszerűen megtalálni a felírt dolgainkat és talán ha nem a legfontosabb, hogy időt spórolnak meg számunkra.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük