Hogyan vedd észre a kriptovaluta és a Bitcoin csalást?

8
0
Internetes befektetés csalás Bitcoin csalás kripotvaluta csalás

A Bitcoin és kriptovaluta csalások, mindenhol felbukkannak az interneten. Ha éppen egy rosszat választunk ki, egy csomó pénzt bukhatunk vele.

A Bitcoin és egyéb kriptovaluták jelenleg szárnyalnak, sőt maga a kriptopénz helyzet önmagában. Természetesen ez a csalókat is fellelkesítette és ők sem tudták kihagyni a lehetőséget. Az “ÖN NYERT ÖTMILLIÓ FORINTOT” és a “VEGYE ÁT A LEGÚJABB IPHONE-JÁT CSAK…” csaló hirdetések készítői az új pénznemben is megtalálták a legjobb marketing fogásokat, amelyre egy ember egyből azt mondja, hogy itt az ideje befektetni. (Aztán várhatjuk a pénzünket, de már meg is szűnt az oldal és bottal üthetjük a nyomukat.)

Ennek a problémának az orvoslására készült el a cikk, hogy Te is kitudd szűrni, azokat a lehetőségeket, amelyek instant átverésről szólnak, még ha jól is hangzik.

A nagyzolás és a garantált megtérülés

Nagyon fontos, hogy átnézzük és eldöntsük, hogy reális-e az ajánlat. Triplázd meg a pénzed 6 hónap alatt eléggé jól hangzik, de ez egy új ajánlatnál ?

Az egyik legismertebb módszer a csalók körében, hogy hamis ígéreteket tesznek a megtérülésre. Semmilyen stratégia és információ nincs a háttérben. Ezért is állnak első helyen az ICO-k (Initial Coin Offering – egy adott vállalkozás támogatása, blokklánc, kriptovaluta segítségével) . Most indult és ezért, ilyen olcsó, hogy beindítsák a kriptovalutát…

Nagy mértékű marketing és ajánlatok

A másik általános módszer a reklámozás. Weboldal nagy felületein való reklámozás, felugró ablakokban ajánlatok és számos blogger cikkjét olvashatjuk, hogy mennyire jó és most kell belekezdeni stb. A lényeg, hogy minél több embert elérjen minél kevesebb idő alatt, hogy a beszedett pénz összeg is nagy legyen.

A legális kriptovalutáknak nincs szükségük nagy reklámozásra, mert amúgy is el fognak terjedni és automatikusan növekednek.

Nevetlen csapattagok és fejlesztők

Mint, ahogy az összes vállalkozásnál és cégnél, ezen a téren is gyorsan kideríthedet, hogy kik fejlesztették és kik működtetik a kriptovalutát.

Tehát lehetőséged van, utána nézni a hátterének, a közösségi oldalaknak, milyen régiek, hány követői vannak. Ez lehet, hogy nagy munkának hangzik, de amikor meglátod, hogy pár hete hozták létre az oldalakat és azoknak is pár száz ismerőse van, az is láthatólag fizetett, akkor rájössz, hogy megérte azt a 10 percet. Megpróbálkozhatsz egy próba e-mail küldésével is, amelyben a cégről kérdezel.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Keresd meg a kriptovalutának a jelentését

Minden kriptovalutának kell, hogy legyen jelentése ( útmutató, angolul White paper ), amely taglalja a legfontosabb elemeit a kriptopénznek. Ebben szerepel hogy, hogyan lett megtervezve a pénz, hogy fog növekedni és hogy maga az ajánlat, működik-e.

Ha megtaláltad és úgy gondolod, hogy ennek a dokumentumnak végül is semmi lényege, akkor éppen megpróbálnak átverni, megzavarni, mert a készítők is tudják, hogy a termékük hamis.

Természetesen, ha nem találtál ilyen dokumentumot, akkor itt az ideje végleg elengedni.

Nincs semmilyen kód az oldalon

Nem mindenki alkalmas arra, hogy megértse a blokklánc lényegét és értelmezze az éppen kiválasztott kriptovaluta működését. Azonban, ez a kód az ami a pénz lelke. A kriptovaluta készítő csapatok nyilvánossá szokták tenni a kódot, mindenki számára. Tehát akár te is megnyithatod, beleírhatsz, elolvashatod.

Legálisan működő cégek sem mindig osztják meg a kódot, azonban a hamis, fake oldalak biztos, hogy “nem fogják kiadni”. ( mert nincs. )

Indokolatlan csomagok, amelyekbe befektethetsz

Lehetőséged van feliratkozni, aztán elkezdenek ajánlatokat tenni, hogy tegyél be egy kis pénzt és egy hét alatt 10%-ot növekedni fog. Ilyen és ehhez hasonló ötletekkel próbálnak meg becsalni a rendszerbe.

Az előbb leírtak alapján fontos, hogy átnézd a céget, a jelentését, a fejlesztőket és a tulajdonosokat, amiből majd megtudod állapítani, hogy legális vagy illegális.

Csaló kriptovaluta kereskedések és brókerek

A kriptovaluta kereskedési platformok is ugyanilyen veszélyeket hordozhatnak. A legjobb ajánlatokat ígérik számodra. Megtudják dönteni az egyes átváltási rátákat és persze automatizált rendszert használnak, amely mindig arra törekedik, hogy Te a legjobb ajánlatot kapd.

A brókerek is megbízhatatlanok lehetnek. Hihetetlen ajánlatokkal, a legnagyobb megbízhatósággal, ezer meg egy referenciával azt akarják, hogy add nekik a pénzed.

Néhány a kettő lehetőség közül működhet, azonban az érhet váratlanul, mikor kiderül, hogy mennyi járulékot vesznek le az átváltások vagy éppen a jutalékok kiosztása során.

Konklúzió

A legfontosabb, hogy utána nézzünk az adott kereskedésnek, brókernek és kriptovalutának. Ki állhat a háttérben, biztos megbízható-e? Az alábbi kép segíthet eldönti.

Kecskés Sándor

8 kommentek

 1. Gábor

  Tudok valamit tenni, ha mégis belefutok egy csalásba?

  0
 2. Szocsek Ferenv

  Eltünt a számlámról 5000 euró!

  0
  • Kecskés Sándor

   Kedves Ferenc!
   Amennyiben ténylegesen így alakult, a megírt összeg, csak úgy nem tud számlájáról eltűnni. Valamilyen formában hozzá tudtak férni. Lehet, hogy egy online webshopban megadta kártya adatait, vagy olyan eszközön keresztül lépett be fiókjába, amelyet többen használnak.
   Azonnal jelezze az illetékes hatóságok számára!
   Minden esetben figyeljen oda adatait, milyen platformon keresztül adja meg, ellenőrizze a webshop hitelességét!
   Üdv,
   Sándor

   0
 3. Zsozso

  A blockcainről tegnap eltünt a jelszavam és nem tudok belépni! Szeretnék reménykedni!

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia!
   Ha van rá lehetőséged akkor jelszó emlékeztető kérésével új jelszót igényelhetsz. Ha pedig olyan email címet használsz, amelyhez már nem tudod a bejelentkezést, akkor érdemes felkészülnöd a supporttal való hosszas beszélgetésre, és arra, hogy a fiókról megadj minden részletes információt.

   0
 4. Sitku János

  Üdvözlöm!
  Sajnos úgy néz ki, kriptovaluta csalás áldozata lettem.
  Esetleg tudna segítséget nyújtani, hogy mik a lehetőségeim?
  Köszönöm!

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia,
   ennyiből sajnos még nem lehet megállapítani, hogy pontosan mi történt. Hamis volt a kriptovaluta, amelyet vásároltál? Vagy feltöltöttél egy adott összeget, de az árfolyamnak köszönhetően elveszett az összeg?
   Esetleg vásároltál egy adott összegben, és egyszerűen eltörölték a fiókodat?
   Rengeteg lehetőség van, azonban, ha ténylegesen így alakult, akkor fontos, hogy ha nagy összegről van szó (pl.: 100.000 Ft +), akkor bejelentés történjen a rendőrségen. Sajnos, valószínűleg az átutalt összeget már nem fogod visszakapni.
   Fontos lenne, hogy leírd, milyen kriptovalutáról van szó és mi a probléma, hogy a többiek is tudják, mibe nem érdemes, vagy melyik oldalt nem érdemes használni.
   Érdemes utána keresned, hogy ki üzemelteti a honlapot, ha van facebook csoport, kik az adminisztrátorok, Linkedin-en is érdemes megnézned magát a céged, illetve külföldi gyüjtő oldalakon is sok információt találhatsz róluk.

   0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük