Hogyan készíts profi önéletrajzot Canva segítségével?

0
0

Megtanultuk már, hogy a legjobb eszköz amivel elkészíthetjük az önéletrajzunkat az a Europass, amelyet minden munkahelyen elfogadnak. Tartalmazza a legfontosabb információkat, szerkezeti felépítést és stílust, amit egy ilyen dokumentumnak tartalmaznia kell. De mi történik akkor, ha egy olyan állásba jelentkezünk, ahol sokat számít a kreativitásunk?

A Canva segítségével könnyen összeállíthatjuk az önéletrajzunkat, válogathatunk a rengeteg előre elkészített sablon és minta közül, így nem kell a nulláról sem kezdenünk. Egyszerűen feltölthetjük fotónkat és a különböző elemek, és eszközök felhasználásával felépíthetjük a CV-t, de akár a motivációs levelünket is.

A következőkben megnézzük miért érdemes a Canvát választani, milyen template-k közül válogathatunk és milyen egyszerűen, néhány kattintás segítségével elkészíthetjük az önéletrajzunkat.

Miért érdemes Canvával elkészítened a CV-d?

A Canva az egyik legprofibb online elérhető képszerkesztő alkalmazás, amelyet nem kell letöltened és az ingyenes verzióban is rengeteg lehetőségünk van képek, grafikai elemek, effektek, és betűtípusok használatára.

Valószínűleg már rákerestél és rengeteg sablont találhattál Word-hoz, de akár Photoshop-hoz, vagy Illustrator-hoz. A Word sablonok szerkesztése még könnyű művelet lehet, azonban az utóbbi két programhoz készített sablonok szerkesztéséhez előfizetés szükséges és a használatuk sem gyerekjáték. Nem beszélve arról a tényről, hogy az ingyenesen elérhető sablonok általában nem azt a benyomást keltik, amelyet önéletrajzunkkal szeretnénk elérni.

A Canvában mint a jó öreg Paint segítségével egyszerűen megfoghatjuk az elemeket és egyszerűen ráhúzhatjuk a képernyőre és formázhatjuk, nagyíthatjuk és forgathatjuk. Beállíthatjuk a színüket. Rengeteg beépített betűtípus közül válogathatunk, amelyre a fent említett programok esetében csak hosszas keresés és tesztelés után van csak lehetőségünk.

Tehát egyszerre tudunk időt spórolni, hiszen kész sablonokból tudunk kiindulni, mindezeket egyszerűen egy felhasználóbarát segítségével tudjuk módosítani, és egy minőségi végeredményt fogunk kapni, amelyet saját kezűleg készítünk el.

Milyen sablonok közül válogathatunk?

A Canva fél perces regisztrációt követően máris válogathatunk a jobbnál jobb template-k közül. Egyszerűen a felső keresőbe írjuk be az önéletrajz kereső szót és máris elénk tárul a rengeteg lehetőség.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Canva önéletrajz létrehozása egyszerűen

Ha ingyenes előfizetéssel rendelkezünk akkor limitálva lesznek a kiválasztható és használható sablonok, azonban inspirációt is tudunk gyűjteni ezekről és akár mi magunk is elkészíthetjük.

Válogathatunk a fényképes, vállalati, minimalista, mondern, szakmai, de akár egy egyszerű önéletrajz közül. Mindegyik egy-egy állás típus számára megfelelő megoldást jelent. Minden esetben érdemes fényképes önéletrajzot választanunk, mert majdnem az összes állás esetében ez alap követelmény.

Az egyszerűbb, minimalista és vállalati dizájn főleg akkor érdemes választanunk, ha irodai állásba jelentkezünk, ahol a legfőbb szempont az összeszedettség és hogy minél informatívabb önéletrajzot lássanak maguk előtt a HR-esek.

Minimalista, vállalati önéletrajzok

A dizájnosabb, színesebb önéletrajzot pedig inkább a marketing területen dolgozóknak érdemes választania, ahol a kreativitás és a színek, betűtípusok használata fontos.

Dizájnos, modern önéletrajzok

TechBlogger is hozzájárul a sikeres önéletrajzhoz, szerezd meg az ingyenes sablonokat, de akár válogathatsz a prémium sablonok közül is.

Találhatunk grafikai elemekkel rendelkező sablonokat is, ahol a szakmai képességeket egy-egy ikon, pont vagy sáv jelöli. Ezekkel óvatosan bánjunk, noha manapság egyre több önéletrajzban használják. A tapasztalat jelölése ebben az esetben viszonylag indokolatlan lehet, illetve könnyen nagyzolhatjuk akár saját képességeinket is.

A szerkezet egy fontos mérvadó még az önéletrajzok során, fontos, hogy bal oldalra kerüljenek a legfontosabb adatok, amely rólunk szólnak. Magyarok vagyunk, így balról jobbról olvasunk és ha az első amit az önéletrajzunkban olvasni fognak, hogy gyerekkorunk óta ezt szeretnénk hivatásnak, nem biztos, hogy annyira meggyőző lesz, mint a meglévő 3 éves tapasztalat egy nagyvállalatnál.

Felgyorsult világunkban egyre gyorsabban dolgozzuk fel az adatokat, így próbáljuk a legfontosabb és leghasznosabb adatokkal ellátni önéletrajzunkat ami a pozíció szempontjából fontos lehet.

Milyen egyszerűen készíthetjük el a saját önéletrajzunkat?

Ha kiválasztottuk a megfelelő sablont, vagy betöltöttük a TechBlogger önéletrajzi sablonokat, akkor elkezdhetjük szerkeszteni a sablont. (Vagy a kiválasztott alapján felépíteni.)

Canva önéletrajz szerkesztő felülete

Írjuk át a nevet, és jelöljük a megszerezni kívánt poizíciót. Töltsük fel a profilképünket, és egyszerűen behúzhatjuk a jelenlegi körkép helyére.

Ahogy már fentebb írtuk, érdemes a tapasztalatokra, illetve ha valahol internship-ben vettünk részt vagy önkéntes munkát végeztünk, nagy hangsúlyt fektetni, így merjük átrendezni az önéletrajzot.

Rendezzük át szerkezetileg a CV-t

Frissítsük a legfrissebb adatainkkal, adjunk hozzá minél több információt, vezessük fel azokat az eszközöket is amelyekben jártasak vagyunk, legyen szó Word-ról, vagy most már a Canváról!

Válasszunk másfajta betűtípust, és akár a színeket is módosíthatjuk a személyiségünknek megfelelően.

Ha megvagyunk a szerkesztéssel, egyszerűen menthetjük PDF-ként az elkészített kreatívot. Fontos, hogy mielőtt beadnánk kérjük ki barátaink vagy akár egy szakértő tanácsát a CV-kel kapcsolatban. Mennyire informatív? Mennyire átlátható szerkezetileg és mennyire meggyőző a kívánt pozíció szempontjából.

Így nem csak magunkra fogunk hagyatkozni, de egy visszajelzést is fogunk kapni nem csak annyit, hogy “Köszönjük jelentkezését, de sajnos nem Önre esett a választásunk, reméljük…”

Kérdésed lenne? Tedd fel a komment szekcióban!

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük