Canva – Digitális képszerkesztő program

0
0

Egyre több lehetőségünk van grafikákat készíteni az interneten keresztül. Képeket, dizájn elemeket, a Facebook-ra, Instagramra a Weboldalunkra. Ezeket már nem csak egy drága program segítségével tudjuk elkészíteni (Adobe Photoshop vagy Illustrator). Folyamatosan megjelennek a jobbnál jobb eszközök, amelyeket egyszerűen a böngészőnkben tudunk használni.

A Canva az egyik legkiemelkedőbb és legprofibb grafikai és képszerkesztő eszköz az interneten. A szoftver segítségével a borítóképektől kezdve, a posztokig, a különböző névjegykártyákon át a logókig, bármit megtervezhetünk.

Az eszköz rengeteg lehetőséget biztosít a módosításokra és a létrehozásra. Nem szükséges több éves tapapasztalattal sem rendelkeznünk ahhoz, hogy létrehozzuk a fent felsorolt vizuális elemeket.

De nézzük át pontosan mire alkalmas ez az eszköz és milyen könnyen lehet használni.

Mire képes a Canva? Milyen grafikák készíthetőek el?

Elképesztő mennyiségű lehetőséget biztosít, szinte minden méretben, minden típusban a Canva. A prezentációtól kezdve a Facebook Story-ig bármit létrehozhatunk, aminek köze van a grafikákhoz. Igen még videókat is készíthetünk vele, amit azonnal akár megoszthatunk a közösségi oldalakon.

Készíts a Canva segítségével prezentációkat, posztokat, névjegykártyákat, hirdetéseket

Nézük meg pontosan mi mindent lehet készíteni a grafikus program segítségével:

 • Prezentáció
 • Közösségi média
  • Poszt
  • Hirdetés
  • Borítókép
  • Story
  • Videó
  • Thumbnail
 • Videó
 • Nyomtatható grafikák
  • Névjegykártya
  • Bögre
  • Emlékkártya
  • Meghívó
  • Poló
  • Oklevél
  • Fotó album
  • Kártya
 • Logó
 • Árajánlat
 • Report, Jelentés
 • Zoom háttér
 • Levél
 • Fejléc, Lábléc
 • Infografika
 • Hirdetések (Google Ads, Facebook Ads)
 • Háttérkép
 • Könyv borító
 • Naptár
 • Stream overlay-ek (streamereknek)

Ezekre az elemekre mindegyikre egy kész template hadsereget (több mint 250.000 ingyenes, több mint 420.000 prémium template) találunk a programban, így máris lesz egy kiindulási alapunk, tehát nem a nulláról kell kezdenünk.

Canva előnyei

Canvát, teljesen ingyenesen tudjuk használni, természetesen amennyire ez az előfizetés lehetőséget biztosít számunkra. Ha ingyenesen használjuk, akkor rengeteg funkciót szabályoz a program, így a prémium képeket és grafikákat nincs lehetőségünk használni, sem a különböző, kidolgozottabb effekteket és átmenetek.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Habár a prémium előfizetés nyújtja a legjobb használatot, az ingyenes verzió segítségével is rengeteg lehetőségünk van elkészíteni egy grafikát, és ami a legfontosabb, és ami a legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt készíthetjük el vele a tartalmakat.

Igen, néhány kattintás, fogd meg és húzd lehetőséggel percek alatt hozhatunk létre olyan dizájnokat, amelyeket más grafikai eszközök segítségével – Adobe Photoshop, Gimp – akár órákba tellhet.

Meg kell keresnünk a megfelelő képet, hátteret és elemeket ezek után be kell illesztenünk a programba, megfelelően elhelyezni, a méreteket tökéletesen beállítani. Ha mindezzel megvagyunk akkor folytatódhat a betűtípus keresés, amit le is kell majd tölteni a számítógépre és feltelepítenünk.

Egyszerűnek írtuk le az egyes elemek megkeresését, azonban sok esetben nem fogunk, csak ismételten előfizetéses platformon találni, olyan dizájn elemeket amelyeket a Canva biztosít, vagy mi magunk hozzuk létre, ami pedig egy elég szép és hosszadalmas feladat lehet.

Canva főbb tulajdonságai

Az egész felület online érhető el, nem kell semmilyen programot letöltenünk, egy gyors regisztrációt követően máris használhatjuk az eszközt.

Válogass a template-ek közül Canvában.

Magyar verzió is már elérhető az eszközből, így az angol nyelvvel sem kell törődnünk.

Míg ahogy fentebb már írtuk, ha egy program segítségével készítjük el ezeket a kreatívokat, le kell töltenünk hozzá a megfelelő betűtípust, elemeket. A Canvában mindezt már mint egy beépített funkció kapjuk. Mindemellett saját képeinket, grafikáinkat is feltölthetjük a felületre (az ingyenes verzióban 5GB, az előfizetésben 100GB tárhelyet kapunk ezeknek).

Ugyanilyen módon pár kattintás segítségével rakhatunk filtert vagy effektet az egyes képekre vagy grafikákra, így a stílusát is egyszerűen változtathatjuk.

Az effektek és filterek mellett a feltöltött képeinket kivághatjuk egy kattintás segítségével. Így könnyen szerkeszthetünk magunk vagy kutyánk mögé egy stílusos képet.

Hirdetésekhez kreatívok készítése Canva segítségével pár perc alatt

Elképesztően felhasználóbarát felületről beszélünk, nincs szükségünk a különböző technikákat megtanulni, egyszerűen csak fogd meg és húzd opcióval pakolgathatjuk a képernyőre az elemeket és nagyíthatjuk-forgathatjuk őket.

Már az elején meghatároztuk a kreatív méreteit, a végén pedig következhet a mentés. Rengeteg lehetőség közül választhatunk. Az egyszerű PNG és JPEG képek mellett, GIF-ként is menthetjük a képeket, sőt, ha összekötöttük a platformot a közösségi oldalunkkal akár azonnal ki is posztolhatjuk a grafikát.

A mentés során a minőséget és a képméretet is egy egyszerű csúszka segítségével állíthatjuk. Ez fontos beállítás ha a blogunkon vagy weboldalunkon szeretnénk használni a képet, ahol sokat számít a kép mérete. Ezt a minőség csúszkán megtehetjük, így szemmel nem látható módon, de mégis a minőség visszavételével 100-200KB-os képeket kaphatunk.

Canva használata

Mindössze pár percbe telik a platformra regisztrálni, ezek után már a felsorolt lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Egyből kiindulhatunk egy template-ből vagy akár egy egyedi méretet meghatározva a jobb felső sarokban található Create Design gomb segítségével máris készíthetjük a képet vagy videót.

A bal oldali menüben tudjuk kiválasztani a kismillió képet és grafikai elemeket, amit egyszerűen ráhúzhatunk a középen található felületre.

Posztok létrehozása

Adjunk hozzá szövegeket és máris menthetjük a képet. Egy kreatívon belül több oldalt is létrehozhatunk, több változatot, de ezzel a funkcióval készíthetünk videókat is. Az oldalak között átmeneteket állíthatunk be és meghatározhatjuk az átmenet idejét is. Ezek után még zenei aláfestés is választhatunk.

Ha prémium előfizetéssel rendelkezünk, ki is hagyhatjuk a mentés és feltöltés lépését a különböző közösségi felületekre, ugyanis rendelkezik összekötéssel is. Tehát közvetlenül a Facebook-ra, LinkedIn-re is kitehetjük az elkészített grafikát, sőt közvetlenül a Canva-n belül beidőzíthetjük a tartalmakat, így akár egy hónapra előre is dolgozhatunk és a közösségi felületen folyamatosan megjelennek majd tartalmaink.

Egyes platformokhoz, mint pl. az Instagram, nincs közvetlen hozzáférése az eszköznek, ezt a megoldást a telefonos applikáció segítségével tudjuk kiküszöbölni. Egy egyszerű QR kód beolvasása után már is kiválaszthatjuk a grafikát a telefononkun keresztül és megoszthatjuk Instán.

Ha a megosztás a fő szempont akkor nem csak a social media platformokra rakhatjuk fel, hanem közvetlenül Google Drive, Dropbox vagy OneDrive fiókunkra a képeket és a kreatívokat.

De ez még nem minden közösen is együtt dolgozhattok a grafikákon, mivel a platform rendelkezik megosztási lehetőséggel is. Megjegyzést írhattok egy-egy elemhez, szöveghez így üzeneteket hagyva egymásnak, de akár Skype-on vagy Google Hangouts-on keresztül beszélgetve tudjátok mutatni a változtatásokat.

Megjegyzések, közös munka Canván belül

Miért és mikor érdemes Canva Pro előfizetést használnod?

Az ingyenes verzió rengeteg limitációt rejt, amíg a Canva Pro előfizetésben minden funkciót kihasználhatunk, a képkivágástól kezdve a különböző filterekig. Az összekötés a különböző közösségi felületekkel is mind a Pro előfizetés része.

A prémium képeket és grafikákat, illetve a videóhoz szükséges elemeket is csak ebben találjuk meg. Ha ezeket mellőzni tudjuk, és csak néhány képet szeretnénk elkészíteni oldalunk számára akkor tökéletesen elegendő az ingyenes előfizetés.

Azonban, ha napi szinten van szükségünk különböző grafikákra, akkor megéri a befektetést, mivel elképesztő gyorsasággal, néhány template segítségével olyan kreatívokat hozhatunk létre, olyan minőségben, amely elkészítéséért egy grafikus több ezer forintot kérhet.

Az iskolákra is gondolt az eszköz, és tanári előfizetés is szerepel a platformon, így egy online oktatás vagy számítógépes óra keretében közösen a diákokkal lehet használni az eszközt. Így könnyedén megtaníthatjuk akár a grafika alapjait és jó segítség lehet a későbbiekben a prezentációk létrehozása során is (de akár ki is válthatja ezt a funkciót).

Összegzés

A Canva egy elképesztő eszköz, nem csak az elkészíthető grafikák szempontjából, de idő sporolás miatt is, hiszen pár perc alatt hozhatunk létre minőségi tartalmakat.

Marketingesek, Salesesek, Bloggerek, Streamerek, Videósok és Tanárok számára megéri előfizetni az eszközre, ha napi szinten kellenek hasonló képeket készíteni. Ha pedig csak ritkán van szükségünk ilyen lehetőségre, akkor elég az ingyenes verziót használnunk.

De jöjjenek néhány mondatban a legfontosabb kérdések:

Mi az a Canva?

Az egyik legprofibb és legfelkapottabb digitális képszerkesztő alkalmazás, amelyet nem kell letöltened. Ingyenes verzióval pár perces regisztráció után készítheted a kreatívokat és a grafikákat.

Melyek a Canva előnyei?

Rengeteg ingyenesen elérhető tartalom segítségével, pár perc alatt hozhatsz létre posztokhoz, cikkekhez, weboldalakhoz és egyéb tartalmakhoz grafikákat és képeket.

Milyen grafikákat és képeket készíthetsz Canvával?

Csak a képzeleted szab határt, válogathatunk a beépített méretek közül, amelyek lehetnek névjegykártyák, borítóképek, prezentációk, logók, levél, árajánlat, report, és jelentések.

Mennyibe kerül a Canva előfizetés?

A Canva tartalmaz Ingyenes előfizetést, amelyet bármeddig használhatunk. A Pro előfizetés havi $12.99 (kb. 3900Ft) vagy éves szinten $9.99 (kb. 3000Ft).

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük