Hogyan rögzítsd a játékokat vagy az asztal képernyőjét? Felvevőprogramok és alkalmazásuk

0
0

Ha gamer vagy, már biztos gondolkoztál azon, hogyan lehetne egyszerűen felvenni egy-egy játékmenetet. Ha pedig valami programot vagy tippet szeretnél megmutatni az ismerőseidnek, akkor már lehet, hogy számtalan programmal próbálkozhattál, de egyik sem igazán felelt meg. Na meg ne is beszéljünk arról a fránya feliratról amit a program automatikusan ráhelyez a képre, mivel nem vásároltad meg a szoftvert.

Ebben a cikkben kettő egyszerű és mindenki számára elérhető megoldást fogunk bemutatni, amit azonnal használni tudsz. Ez a kettő nem más mint a Windowsba automatikusan integrált felvevő program és az OBS Studio.

A Windowsba beépített felvevő program nem más mint a Game Bar, amit másodpercek alatt használni tudsz és már is küldheted a felvételt, vagy feltöltheted YouTube-ra. Az OBS Studio, már egy fokkal komplexebb megoldás, viszont nem kell megijednünk, mivel annak a gyors beállításait is végig vesszük, azonban ha streamelni szeretnél akkor az OBS Studio beállítása cikkünket ajánlom számodra.

Windows felvevő program – Xbox Game Bar

Windows Xbox Game Bar, az integrált felvevő program

Az integrált Xbox Game Bar felvevő program Windows 10-ben érhető el. A felületet egyszerűen a Windows gomb + G betű lenyomásával érjük el. Ezek után a fent látható nézetet kapjuk. (Igen, nem rég estem vissza Gold 3-ba.) Teljesen egyszerű és könnyű a használata, bal oldalon található Rögzítés ablakban található fehér pötty megnyomásával azonnal rögzíti a képernyőt, teljes méretében. (Nem csak játékoknál alkalmazható, hanem akármilyen program felvételére is. Minden esetben a teljes képernyőt rögzíti az alkalmazás.)

Az ablaknál maradva az első gombbal képernyőfelvételt készíthetünk, míg a mellette található gombra kattintva az utolsó 30 másodpercet vehetjük fel, így ha még nem is futott folyamatosan a rögzítés egy-egy jó jelenetről nem maradunk le. Alapértelmezetten jobb oldalon a mikrofont tudjuk ki-be kapcsolni.

A hangbeállításoknál meghatározhatjuk, hogy a felvevő program mely hangokat rögzítse a felvétellel együtt.

A teljesítmény ablak, pedig azonnali visszajelzést ad számunkra, hogy a rendszerünk mekkora erőforrást használ éppen.

A felső sávban ki és be kapcsolthatjuk az egyes ablakokat. A beállításokban nem találunk, semmi fontosat, a felvétel minőségére vonatkozóan. A közösségi platformjainkba tudunk bejelentkezni vagy magába az Xbox rendszerébe, aminek a segítségével akár streamelni is tudunk Twitch-re vagy YouTube-ra, a Game Bar-on keresztül.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

A gyorsgombokat a beállításokban találhatjuk és ott tudjuk változtatni is őket.

Ha elkészültek a felvételeink és a képernyőmentések akkor a Videók mappán belül a Képernyőmentésekben találjuk őket.

A legjobb felvevő program – OBS Studio

OBS Studio program kezdő nézete

Az OBS Studio legfőképpen a streamelés során elterjedt szoftver, mivel ingyenes és egyben egyszerű is kezelni. Ezért mi is ezt fogjuk használni az asztal vagy a játékok felvételére. Ebben a cikkben gyorsan átfutjuk a legfontosabb beállításokat, ha többet szeretnél megtudni a programról, akkor az OBS Studio beállítása kell számodra.

A program maga jelenetekre épül, amihez hozzátársíthatjuk a különböző forrásokat, ilyen például a képernyő felvétel, egy-egy kép, vagy akár egy videó.

Hozzunk létre egy új jelenetet, ezt a plusz ikonra kattintva tehetjük meg. Ezek után adjunk hozzá egy új forrást, ami a mi esetünkben legyen a “Kijelző felvétel“.

Ha szeretnénk, hogy az egerünk is látszódjon a felvételen, hagyjuk bepipálva a lehetőséget, majd kattintsunk az OK gombra.

Ha nem szeretnénk hozzáadni más dolgokat a felvételhez, akkor lényegében készen is vagyunk, tehát a jobb oldalon található “Felvétel indítása” gombra kattintva már indulhat is a rögzítés. Majd ha végeztünk a felvétellel, akkor a gomb ismételt megnyomásával állítjuk meg és mentjük a rögzítést.

Alapvetően ez a program is a Videók mappába rögzít minden felvételt, így ott találhatjuk meg őket.

Ha szeretnénk módosítani a felvétel méretét és minőségét, akkor a bal felső sarokban található Fájl fülön a Beállításokban érhetőek el.

OBS Studio beállítások -> Kimenet fül

A felugró ablaknál kattintsunk a Kimenet fülre, hagyjuk a módot egyszerűn, így sokkal könnyebb dolgunk van. A Streamelés alatt található Rögzítés mezőnél tudjuk beállítani, hogy hova mentse a program a videókat, milyen minőségben és milyen formátumban.

A formátum során érdemes azt választani, amelyet a videóvágó programunk lekezel, illetve sok platform támogat. Ezért jó választás az mp4 formátum és az flv (amely ha összeomlana a gépünk még akkor is visszaállítható, az mp4-el ellentétben).

A kódoló beállításnál a Szoftveres megoldás a leghatékonyabb, viszont ha nagy teljesítményű videókártyával rendelkezünk akkor az NVENC opció is jó lehet számunkra.

OBS Studio beállítások -> Videó fül

Tovább haladva a Videó fülön találhatjuk meg a videó méretének beállításait. Az alap felbontás a felvétel méretére, vonatkozik, míg a kimeneti felbontás a rögzített fájl felbontására. Ezeket érdemes kihagynunk, legfőképpen ha laptoppal rendelkezünk, mivel ott nem a szokványos FULLHD-s vagy HD-s felbontással találkozunk.

Az Átlagos FPS értéket akkor érdemes módosítanunk, ha úgy érezzük, hogy akadozik a gépünk. Atállíthajuk 30-ról akár 25-re vagy 24-re is, ahogy a felvétel minőségét is.

Ha készen vagyunk a beállításokkal, akkor mentsük és már indulhat is a rögzítés.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük