6 Tipp hogy magabiztosabb legyél a kamera előtt

0
0

Valakinek elsőre megy és uralja a helyzetet, másoknak alapos felkészülés és biztos szöveg adja meg a biztonságot, az az egy biztos, hogy mindenki egy kissé ideges és feszült a nagy társaság előtt. Lehetsz egy nagy előadó teremben, ahol több százan figyelik minden egyes szavadat, otthon kényelmesen a kamera előtt készíted a videót, vagy egy játék közben bekapcsolod a streamet, amit gyorsan akár több százan is követhetnek.

Nem változtat a tényen, hogy most tényleg csak rád figyelnek és arra, ahogy beszélsz és amit csinálsz. Számomra is minden egyes ilyen alkalom során megvannak a módszereim, hogyan tudom a legtöbbet kihozni a helyzetből.

Szóval lehet, hogy elbizonytalanodtál, de pánikra semmi ok! Azért készült ez a cikk, hogy magabiztosan állj ki a közönség elé és a legjobb formádat nyújts, akármilyen előadásról, témáról vagy éppen játékról legyen szó. Tehát kezdjünk is bele!

Átláthatóság illúziója (Illusion of transparency)

Nem szeretnék túlzóttan belemászni a pszichológia dolgokba, viszont ezt elengedhetetlen ismerned, mivel ez egy Joker kártya. Az egész fogalom arra épül, hogy sok esetben mi magunk túlzottan több dolgot képzelünk bele a helyzetekben mint valójában. Így van ez abban az esetben is, ha a külsőnkről van szó.

Az illusion of transparency, lényegében arról szól, hogy az emberek ugyanazt látják rajtunk, mint amit mi magunk gondolunk. De ez egyáltalán nincs így. Ha te úgy gondolod, hogy egy előadás során “teljesen falfehér lettél, összevissza beszéltél, és remegett a lábad”, ebből kb. vonj le -50%.

Egy kis betekintésként Kenneth Savitsky és Thomas Gilovich tanulmányából kiderül, hogy az emberek miután tudják, hogy amit gondolnak magunkban (remegek, nem fogok tudni, kimenni a színpadra) azt úgy sem fogják látni az emberek rajtuk, egy 7 pontos skálán 1,51-el jobban teljesítettek, mint azok akik teret hagytak ezeknek a gondolatoknak. Szóval, ha csak egy gondolat marad meg ebből a cikkből, akkor az legyen ez:

Mielőtt megjelensz a közönség előtt, egyszerűen nyugtasd meg magad, hogy ha ideges vagy, úgy sem fogják rajtad látni.

gyakorold a felvételt

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

A gyakorlás a tudás anyja. (Proofreader: Ennél nagyobb klisét nem lehetett volna ideírni.) De ettől független ugyanúgy érvényes a mi helyzetünkben is ez a kijelentés. Valószínűleg elsőre nem fogod a legjobb formádat nyújtani. Sok lesz az őzés, a nem teljes mondatok és az érdekes testbeszéd is befigyelhet.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Álljunk egy tükör elé és szimplán kezdjünk el beszélni, úgy tegyünk mintha a nagy tömeg előtt állunk. Igen, ez tényleg beválik. Ne érezzük kellemetlennek a helyzetet. Ha van már egy előre megírt szövegünk, akkor azt is vegyük elő és használjuk. Hasonló megoldás lehet még, ha elővesszük a telefonunkat vagy a kameránkat és felvesszük ahogy beszélünk.

A későbbiek során elemezhetjük a videót, megnézhetjük hogyan beszéltük valójában. Figyelem! Ne ilyedjünk meg a saját hangunktól! Ezzel is egy további szintre tudjuk emelni a gyakorlást.

Ne habozz sokat a felvételen

Elképesztően fontos, hogy folyamatosan napról napra gyakorolj. Nem fog egyik felmondásról a másikra tökéletessé válni minden, viszont nem szabad abba a csapdába esnünk, hogy azért nem csináljuk meg a videót, streamet vagy az előadást mert még “nem tökéletes”. Ezzel is csak egy kifogást gyártunk magunknak.

A nézők arra is koncentrálnak, hogy mit mondasz. Van-e értelme, valami olyan dolgot mutatsz be nekik ami érdekes? Nem csak azt fogják nézni, hogy hol fogod elkövetni a következő hibát (ha pedig ilyen emberrel találkozól, azt el kell engedni).

tervezd meg a videót felvétel előtt

Legyen egy stratégiád

Azért készítesz egy videót, mert tudod hogy mit szeretnél elmondani, viszont amikor odakerülsz a megálmodott jelenetek nem úgy fognak megjelenni a képernyőn ahogy azt eltervezted. Sokat segíthet, ha előre megtervezzük, hogy mit szeretnénk elmondani, milyen formában, milyen jelenetben.

A legnagyobb videósok is sok esetben telepromptert használnak (a kamerán pörög az előre megírt script), de nem szükséges minden egyes videót ilyen szinten megterveznünk. Az elején nagy segítséget nyújthat, hogy ha teljes egészében le van írva a szöveg, amit el szeretnél mondani.

A későbbiek során, ha már belejöttél elég lesz egy-két pont leírása is, vagy csak egy tematikát felállítani egy-egy videónak.

Öltözz ki!

A megjelenés számít. Ez nem is vitás. Válasszuk ki a legszebb darabokat a ruhatárunkból és csak ez után álljunk ki a kamera elé. A ruhák mellett gondoskodjunk a hajunkról is, ne úgy álljunk a kamera elé, mint aki most kelt fel az ágyból.

Ezzel megalapozzuk a hangulatot és nekünk is jobb hangulatunk lesz a felvétel során, ha frissen állunk neki.

megfelelő technika a magabiztosság alapja

Megfelelő technika

A Hogyan kezdj el streamelni cikkben már olvashattad, hogy annyira nem számít, hogy milyen technikával kezdesz el streamelni. Ez mind igaz, addig a pontig, amíg nem egy visszhangzó fekete lyukat látnak a nézők.

Egy megfelelő kamera és a kellő mennyiségű fény elengedhetetlen, hogy normális felvételeket készítsünk. Használhatunk természetes fényt is, nem kell ezért bemenni a legközelebbi fotó boltba és drága softboxokat vásárolnunk.

Manapság már egy alap okostelefon is 1080p – 30fps felvételre alkalmas, tehát egy professzionális kamera sem szükséges. A későbbiek során érdemes viszont fejleszteni az eszközeinket.

Szeretnél még hasonlóan hasznos tartalmakat, közvetlenül az email fiókodba? Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre. Ha pedig szeretnél segítséget kérni, hogyan tudsz gyorsan fejlődni a videózás vagy streamelés terén, akkor keress meg egy tanácsadásra.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük