Streamlabs regisztráció és beállítás útmutató

0
0

Ha már eldöntötted, hogy streamelni szeretnél, (ha még nem, akkor a “Hogyan kezdj el streamelni” cikkünk a segítségedre van) akkor a következő alkalmazás elengedhetetlen egy streamer számára. A Streamlabs egy olyan platform, ahol lehetőséged van létrehozni különböző widgetek, alerteket (modulokat, értesítéseket) és egyéb animációkat. Ezeknek a célja az, hogy a stream közben megjelenítsd a feliratkozókat és az adományokat. Nem csak ösztönzöd a többi nézőt a támogatásra, de egyben feldobja a közvetítés hangulatát is.

Ebben az útmutatóban a Streamlabs mint platform regisztrációjáról és beállításáról lesz szó, milyen fontos lépéseket kell elvégezned ahhoz, hogy gördülékenyen és biztonságosan tudd használni. Ha már beállítottad a platformot, akkor a Streamlabs OBS vagy az OBS Stúdió beállítása alapján már indíthatod is a közvetítést.

Regisztráció

Ezen a linken keresztül van lehetőséged regisztrálni a platformra.

Streamlabs regisztráció lehetőségek

A regisztrációt leegyszerűsítették számunkra, így a már meglévő fiókunk segítségével használhatjuk a Streamlabs-et. Érdemes azt a felület választani, ahol a közeljövőben streamelni fogunk.

Streamlabs kifizetés beállítása

A belépést követően, a streamlabs kéri, hogy adjunk meg egy fiókot, ahová majd a támogatások érkezni fognak. A legegyszerűbb választás, ha létrehozunk egy PayPal fiókot vagy ha már rendelkezünk eggyel akkor megadjuk azt.

Természetesen a későbbiek során is kitölthetjük a fizetési adatainkat a beállításoknál. Ha így döntünk, akkor csak kattintsunk a Continue gombra.

Streamlabs OBS letöltésének lehetősége

Ezek után a rendszer felajánlja egyből, hogy töltsük le a Streamlabs OBS-t. Ha már most kezdeni szeretnéd a streamet, akkor töltsd le és a Streamlabs OBS beállítás alapján megismerheted a felületet.

Azt ajánlom, hogy ezt a lépést most hagyjuk ki és kattintsunk a Skip gombra. A későbbiek során egyszerűen elérhető lesz a program, viszont most elsődleges az, hogy megismerjük ezt a felületet és beállítsuk.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Streamlabs Prime előfizetése

A Streamlabs az utóbbi időben eléggé felkapott lett, így bővítették a szolgáltatásaikat. A felületen keresztül kaphatunk overlay-eket, különböző témákat, weboldalt, stb. Ezeket a Prime előfizetésével érhetjük el. (Úgy gondolom, hogy egy streamernek nem egy szimpla, hanem egy teljeskörű weboldalra szüksége van, amellyel elszakadhat egy kicsit a platformtól és saját bázist építhet.)

Fontos azonban, hogy a kezdetekben fókuszáljunk a stream tartalmára, hogy minél érdekesebb közvetítéseket csináljunk és ne a különböző szolgáltatásokra és eszközökre pazaroljuk a pénzünket.

A felület

Streamlabs analytics felülete

A fent látható nézet az Analytics fül, ahol nyomon követhetjük a feliratkozókat, adományokat, követőket stb. Ez a felület platformonként eltérhet, mivel igazodik az adott rendszer elérhető szolgáltatásaihoz. Így a Twitch, YouTube, Facebook és Mixer esetében máshogy fogjuk látni a követőket, adómányokat és a feliratkozókat. Alapjába véve ebben az ablakban fogod látni a legfontosabb statisztikai adatokat.

A jobb felső sarokban található profil fül alatt tudjuk átállítani a nyelvezetet magyarra, ha az megfelelőbb számunkra.

Áttérve az ablak bal oldalára találjuk a szolgáltatásokat és a beállításokat. Az Alert Box-ok és Widgetek beállításait OBS Stúdióhoz ebben a cikkben találod, míg a Streamlabs OBS-hez ebben.

Az “Account” jelölés alatt találhatjuk a Donation History-t, amelyben láthatjuk az adományokat, kik voltak a top adományozók, stb.

Alatta találhatjuk meg a My Members vagy My Subscriber fület, ahol a csatornához csatlakozott felhasználókat látjuk vagy a Twitch csatornánkra feliratkozottakat.

Beállítások

Streamlabs Donation Settings kifizetés beállításai

A legalsó, beállítások lehetőségnél találjuk a profilunkhoz tartozó fontos információkat. A Donation Settings alatt megadhatjuk, utólag is, hogy milyen fiókra szeretnénk megkapni az adományok és feliratkozások összegét, akár lehetőségünk van egyből bankkártyára is kérni.

A Settings beállításnál olyan elemeket találunk, amik az adományok formaiságát határozzák meg.

Legfelülről haladva, az első opció amit meghatározunk az a pénznem. Magyar forint nem található a listában, így a dollárt (USD) vagy eurót (EUR) válasszuk.

A következő lehetőség a minimum szintje az adománynak. Minden küldött összegnek örülünk, így hagyjuk ezt 1-en.

A Maximum Message Length-nél beállíthatjuk, hogy az adományhoz csatolt szöveg milyen hosszúságú legyen. Ha a későbbiekben használni fogunk szöveg felolvasást, akkor ezzel megakadályozhatjuk a túl vicces szövegek beolvasását.

A Login Required egy hasznos funkció, amely megköveteli, hogy az adományozó csak belépve tudjon pénzt küldeni, ezzel is minél inkább kizárva a csalókat.

A Tipping Presets Enabled alatt meghatározhatunk előre adományi mértékeket. A már beállított mértékek $1-$10-ig terjedően, azok számára megfelelő akik most kezdik a streamelést. A későbbiek során nagyobbakat is hozzáadhatunk.

A Preferred Lingo segítségével átírhatjuk a “Donation” szót, az általunk kedveltre, így akár segítségnek, vagy támogatásnak is nevezhetjük az adományozást.

A Your Page alapértelmezetten az a felület, ahol a nézőid vagy követőid támogathatnak téged.

Nem sikerült beállítani? Lassú? Lefagy?

Itt a megoldás.

Bármilyen problémád is adódjon a számítógépeddel, a rendelkezésedre állunk és megoldjuk a problémát, akár azonnal.

Tovább görgetve találhatjuk a Pro Viewers beállításokat. Ez a Streamlabs egyik szolgáltatása a nézők számára, amellyel kitűnhetnek a többi adományozó közül. Nagyobb lehetőséget biztosítanak számukra az adomány megjelenítése során. Különböző emojikat és háttereket adhatnak meg, amelyek végül a streamedben fog megjelenni.

A Button Color, a felületeden lévő adomány küldése gomb színét mutatja.

A Donation Memo egy fontos funkció, mivel az itt leírt szöveg fog megjelenni az adományozó oldaladon.

A Donation Leaderboard alatt, engedélyezhetjük, hogy a legtöbbet adományozókat és az adományuk mértékét megjelenítsük a streamben.

A Banner Override-on feltölthetünk egy borítóképet, amely az adomány felületen fog megjelenni. Fontos hogy tartsuk a meghatározott méretet (640×190), hogy kihasználjuk a teljes felületet.

A Profanity Filter alatt a Streamlabs alap szószűrőjét találjuk. Itt megadhatjuk, hogy a trágár szavakat automatikusan kiszűrje a rendszer. A magyar nyelv elég kiterjedt, illetve a rendszer sincs még teljesen lefordítva a nyelvünkre.

Ezért fontos, hogy a Custom Bad Words lehetőségnél megadjunk minél több szavat, amelyet ki szeretnénk zárni.

Az Account Settings fülön hozzáadhatunk több felületet a fiókunkhoz. Egyszerűen kattintsunk a Merge gombra és lépjünk be a fiókunkba.

A General lehetőségnél az Email-es beállításokat találjuk, illetve, hogy a bejelentkezési képernyőnkön a Dashboard jelenjen meg, vagy a legutóbbi események.

Az Import abból a szempontból lehet érdekes, ha már használtunk más felületeket is. Ugyanis ennek segítségével pl. Streamtip vagy StreamElements oldalakról áthozhatjuk az adatainkat.

A Shared Acces fülön engedélyezhetjük a belépést más fiókokról is, így ha egy csatornán többen is szerepelnek akkor megadhatjuk ehhez a fiókhoz is a hozzáférést.

Az Integrations már egy érdekesebb történet, mivel itt a különböző szolgáltatásokat és platformokat kapcsolhatjuk össze a Streamlabs-el, ilyen például a Patreon. Ha sikeresen összekapcsoltuk a fiókunkkal akkor lehetőségünk van a Patreon támogatóinkat megjeleníteni a Streamen keresztül. Így akár a streamünk végén a stáblistában felsorolhatjuk őket, vagy azonnali értesítést is készíthetünk a stream közben.

A Discord is egy felkapott platform, amit hozzá tudunk adni ismét a streamünkhöz.

Az utolsó fül az API Settings, amely leginkább fejlesztők részére van fenntartva, itt ugyanis közvetlen kommunikációt biztosítanak a Streamlabs-hez. Ha egy applikációt, vagy platformot fejlesztünk, akkor ennek a segítségével tudjuk összekapcsolni a rendszerrel.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.