A Streamlabs OBS beállítása

6
0

A következő cikk segítséget nyújt a Streamlabs OBS beállításához és használatához. Megtudod, hogyan kell feltelepíteni, beállítani és használni magát a programot. A most kezdők számára kiinduló pontot ad a “Hogyan kezdj el streamelni” cikkünk, amiben fontos alapvető dolgokat ismerhetsz meg. Ha bármi kérdésed lenne akkor a komment szekcióban nyugodtan felteheted. Ne is ragozzuk tovább.

Miben különbözik a Streamlabs OBS és az OBS Studio ?

A Streamlabs OBS alapjába véve az OBS Studio-ra épül, ezért az alapvető beállítások, Videó-Hang megegyezik. A plusz, amit nyújt a Streamlabs változata, hogy a szolgáltatásaik beépítve megtalálhatóak a programban. Ilyenek például a notification-ok és a különböző widget-ek, de lehetőségünk van követni a stream chat-et a programon belül, illetve hogy hányan néznek, és hogy éppen ki iratkozott fel.

Regisztráció

Mielőtt letöltenénk a programot, regisztráljunk a Streamlabs oldalán. Csak válasszuk ki azt a platformot, amin a későbbiekben streamelni fogunk.

A kiválasztás után engedélyeznünk kell a Streamlabs-nek a hozzáférést a fiókunkhoz (Authorize). Megbízható forrás, így nem kell aggodnunk az esetleges feltörések miatt, illetve a későbbiekben – ha már nem használjuk a szolgáltatást – meg is vonhatjuk a jogosultságot.

A belépést követően a bal felső sarokban található gombra kattintsunk rá és töltsük le magát a programot. Már elérhető Mac-re is a Streamlabs OBS.

Első telepítés

A program gördülékeny működése érdekében SSD-re telepítsük. Lehetőleg a megadott telepítési helyre installáljuk a programot (C:\ meghajtó, ahol maga a windows is elhelyezkedik), viszont ha másik meghajtón érhető el az SSD akkor telepítsük oda.

Mac-es felhasználók számára, természetesen csak telepítsük az alkalmazást. A következő kezdő varázslat kinézetében eltér, viszont teljességében ugyanazt tartalmazza, így ez az útmutató tökéletesen megfelelő.

A feltelepítés után már is lehetőségünk van a különböző platformokra csatlakozni, így a későbbiekben már nem kell a beállításokban keresgélnünk és a kulcsokat hozzáadni a programhoz. Válasszuk ki a számunkra kellő platformot és jelentkezzünk be. Az adott platform újból engedélyt kér a csatlakozáshoz, amit ismét fogadjunk el.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Ha már korábban beállítottuk az OBS Studio-t és több jelenetet, forrást is létrehoztunk akkor a következő lépésben lehetőségünk van ezeket beimportálni a Streamlabs OBS-be. Válasszuk ki a profilt és kattintsunk az “IMPORT FROM OBS” gombra.

Ha most kezdtük a streamelést, akkor kattintsunk a “START FRESH” lehetőségre.

Ha követtük az útmutatót, akkor a varázsló felajánlja számunkra, hogy kiválasszuk a különböző widget-eket amiket a későbbiek során használni szeretnénk. Ha már most tudjuk, hogy melyek azok amik kellenek számunkra, akkor válasszuk ki, azonban a későbbiek során is lehetőségünk lesz hozzáadni a különböző modulokat.

A varázsló utolsó lépésében, ismét egy olyan funkció jön, amely megkönnyíti a munkánkat. A program lehetőséget ad nekünk, hogy felmérje a rendszer teljesítményét és az alapján meghatározza a legoptimálisabb beállításokat. Elmondható, hogy jól szokta beállítani a programot, mégis a legtöbbet, úgy hozhatjuk ki, ha magunk gondoskodunk a fontos beállításokról. Természetesen ez a cikk tartalmazza a legjobb beállításokat is.

Nem sikerült beállítani? Lassú? Lefagy?

Itt a megoldás.

Bármilyen problémád is adódjon a számítógépeddel, a rendelkezésedre állunk és megoldjuk a problémát, akár azonnal.

Streamlabs OBS alap képernyő

Ha már használtál OBS Studio-t akkor már ismerős lehet a felület, azonban hogy mindenki számára érthető legyen a program felépítése, ezért végig megyünk az egyes funkciókon.

Ez az a felület, amelyet napiszinten fogsz használni a munkához. Itt fogod látni a streamelt képet és itt fogod elindítani, magát a közvetítést.

Ahhoz, hogy el kezd a streamelést, Jeleneteket – Scenes – kell létrehozni. Ezt a “+” gomb megnyomásával teheted. A mellette található Sources – Források – ablakban adhatsz hozzá az adott jelenethez különböző képet, videót, hangot és egyéb widgeteket, amelyeket a nézők látni fognak.

A különböző jelenetek között lehetőséged van átmeneteket is beállítani, így nem egy szempillantás alatt, fogsz a nézők előtt teljes képernyőn pompázni. Kapcsolatokat is létrehozhatunk az egyes jelenetek között, megkönnyítve a munkánkat.

Az alapvető források, amik az OBS Studio-ban is megtalálhatóak, azokat a bal oldalon találjuk. Itt adhatod hozzá a streamer webkamerád képét, különböző slideshow-t, szövegeket vagy videókat. A legegyszerűbb módon egy játék képét, úgy streamelheted, ha magát az egész képernyőt közvetíted – Window Capture. Egyes játékok nem megfelelően reagálnak a “Game Capture” lehetőségre.

Az első beállítás során, már lehetőségünk volt kiválasztani az egyes modulokat, azonban itt is hozzáadhatjuk az egyes jelenetekhez. Így például egy Donate jelző forrást, egyszerűen hozzáadhatunk a közvetítéshez, anélkül, hogy külön URL címeket kellene másolgatnunk.

A következő ablak a Mixer azaz a keverő felület. Itt van lehetőség a hang beállítására, hogy melyik Mikrofont használja a program – a beépített, vagy a külső – és melyik legyen az alapértelmezett audio – fejhallgató, hangszóró, hdmi hangja. Az egyes hang kimenetekhez hozzáadhatsz szűrőket is, mellyel erősítést (Gain), zajcsökkentést, stb. tudsz alkalmazni. Ezeket a beállításokat az egyes kimenetek mellett található fogaskerék ikonra kattintva érheted el.

Idáig a streamelés során, mindig meg kellett nyitnunk egy külön ablakot abban az esetben, ha látni szerettük volna, hogy mit írnak a nézők számunkra. Ezt a Streamlabs megoldotta, ugyanis beépítette a chat feed-et magába a programba. A jobb oldalon található nyíl segítségével érhető el a chat.

Ha a varázsló során bejelentkeztünk a fiókunkba és hozzáadtuk jeleneteket és a forrásokat, máris indíthatjuk a streamet a jobb alsó sarokban található “Go Live” gomb segítségével. Ugyanitt található a felvétel lehetőség is, amellyel menthetjük a streamet és akár a későbbiekben egy montage-t is készíthetünk.

A Streamlabs OBS alapvetően menti a beállításainkat, így további teendőnk nincs, mint az OBS Studio-ban.

A felület elrendezése

A fent taglalt alap képernyőt lehetőségünk van módosítani és tetszésünk szerint átalakítani. Berakhatunk különböző elemeket is, mint például a Mini Feed, amelyben egyből látjuk, ha valaki feliratkozott. Ha végeztünk, akkor mentsük a beállításokat.

Cloudbot, a segítőnk

A Cloudbot-ot is elérhetőbbé tették, mivel ezt is egyből elérhetjük magából a programból. Bekapcsolás után, hozzáadhatunk feltételeket, szabályokat amelyeket be kell tartania annak aki a stream alatt a chat-et szeretné használni. Ha sértő szavakat, kétes eredetű oldalakat akarna beilleszteni valaki akkor a bot egyből blokkolja ezeket, így nem kell folyamatosan a szemünket a chat-en tartani.

Streamlabs OBS beállítások

A beállításokat a bal alsó sarokban található fogaskerék ikonra kattintva érjük el.

Az első fülön az Általános beállításokat találjuk, ilyen például a program nyelve. Itt számunkra most fontos beállításokat nem találunk.

A következő oldalon található a Stream beállítások. Itt egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy melyik felületre akarunk streamelni. A kiválasztás után csak be kell jelentkeznünk és már is kezdődhet a közvetítés.

A Streamlabs OBS egyik új funkciója lehetőséget biztosít számunkra, hogy több platformra, egyszerre tudjunk streamelni. Így akár a Twitch-en és a Facebook-on is nézhetnek minket a követők.

Kimenet

Elérkeztünk a döntő beállításokhoz, amelyek a legfontosabbak. A fent látható, egy közepes árkategóriájú asztali számítógép számára, megfelelő beállítások. Viszont nézzük át tüzetesebben is, hogyan tudod finomhangolni a programot a te erőforrásaidhoz megfelelően.

 • A hangsáv a rögzítés szempontjából fontos, mivel így külön sávra rögzíti a program a hangokat. A feldolgozás során külön tudunk majd dolgozni ezekkel,
 • A kódolásnál az x264-es a legmeghatározóbb, amely egy szoftveres megoldás. Ezzel legfőképpen a processzerodot teljesítményét fogja használni a program. Az NVENC kódolásnál a program a videókártyád teljesítményére támaszkodik és azon keresztül végzi el a számításokat. Az újabb videókártyával rendelkezők válasszák az NVENC (new) lehetőséget,
 • Ha a számítógéped a minimum vagy a közepes követelményeket éri el, akkor a kimenet átméretezésénél állítsuk be a sima HD felbontást (1280×720). Ha erősebb géppel rendelkezünk, akkor kapcsoljuk ki ezt a lehetőséget és mehet a FULLHD-s (1920×1080) felbontás,
 • A bitráta meghatározásánál a számítógéped teljesítményét és az internetkapcsolatod sebességéd kell számításba venned. Ha FULLHD-ban szeretnél streamelni 30 FPS-ben akkor elengedhetetlen a 3000-4000-es bitráta. A 60FPS esetében pedig már elengedhetetlen a 6000 kbps,
 • Ha a sima HD-t választod akkor elegendő az 1500-2000-is, ha azonban túl alacsonyra állítod, akkor már romlik a kép minősége és szakadozhat a stream is,
 • Érdemes tudni, hogy ha 6000-re állítod a bitrátát, az azt jelenti, hogy az interneted feltöltési sebességéből 6MB/s vesz el,
 • A kulcsképkocka időköze 2 másodperc kell, hogy legyen, mivel ez a Twitch alap követelménye,
 • A CPU készletnél beállítható, hogy a kódolás mennyire használja a procceszort. Minél gyorsabbra állítod, annál kevesebbet használja, viszont ezzel együtt rontja a stream minőségét is,
 • A profilnál Twitch esetében a main beállítást kell használni. Ezzel a processzor, illetve a memória kihasználást tudod konfigurálni,
 • A további beállításokkal nem kell foglalkoznunk.

A Twitch által előírt különböző streamelési beállításokat ezen az oldalon keresztül érheted el.

A bitsebességet, a kimenet átméretezését, a CPU készletet és Profilt neked kell kitapasztalnod, hogy melyik a legjobb a számítógépednek. A fent leírtak az ajánlott beállításokat tartalmazza és egy jó kiinduló pontot nyújt, viszont teszteléssel tudod tökéletesre konfigurálni a programot.

A rögzítés fülön meghatározhatjuk a felvétel mentési helyét, a formátumát és hasonló dolgokat. A felvételnél érdemes az MP4 vagy flv formátumot választani, így ha hirtelen leállna a gép, nem veszik el teljességében a videó.

Hang

Ezen a beállításon keresztül megadhatjuk, hogy milyen minőségben közvetítjük a hangot (Sample Rate). Az ajánlott minőség a 44.1kHz, mert a Twitch ezt alkalmazza. Akár feljebb is rakhatjuk, viszont ez csak a felvétel során fog jelentőséggel bírni, streamelés során nem. Továbbá megadhatjuk itt is, hogy melyik eszközöket használja a program, melyik mikrofont, fülhallgatót, hangszórót, stb.

Videó

Az alap felbontás, az maga a monitorod felbontása (Base Resolution).

A kimeneti felbontás, ha kisebb teljesítményű számítógéppel rendelkezel, akkor a HD (1280×720), ha erősebbel, akkor a FULLHD (1920×1080) a legjobb megoldás.

A leskálázás szűrő az ténylegesen a számítógéped teljesítményétől függ. A Bilineáris, az a legalacsonyabb, míg a Lanczos a legmagasabb, így az erős teljesítményhez ajánlott. A Kettős Köbös a kettő között helyezkedik el, egyben ez egy jó kiindulási pont a teszteléshez.

Az FPS érték általában 30-nak kell lennie, de nyugodtan leveheted (ha akadozik a stream), 25-re. (Természetesen, aki úgy gondolja 60-ra is feltornázhatja.)

A Gyorsbillentyű lehetőségnél beállíthatod, hogy melyik gomb megnyomására, mit tegyen a program. Ha egy képernyőd van akkor érdemes ezeket kitöltened, minimum a Stream indítását és a Stream leállítását. Így ha bármi történne, tudod kontrollálni a programot és megkönnyíted a feladatod.

A Haladó oldalon még megtalálhatsz egy két beállítást, ilyen például a Folyamat Prioritás szintje, a Fájlnév formázás és a Stream késleltetés, mely egy-egy meccs közben jól jöhet.

A Játékon belüli átfedés (Game Overlay) fül alatt olyan funkciót találsz, amelynek segítségével a játékban is látod a stream chat-et és a különböző eseményeket. Ez a funkció még béta fázisban van, így feltétlen teszteljük le, mielőtt éles közvetítés során használnánk.

A Jelenet gyűjtemény és az Értesítések fülek alatt a különböző jeleneteket exportálhatjuk és importálhatjuk, illetve az értesítésekhez találunk fontos beállításokat, mint páldaul a ki- bekapcsolás, hang, stb.

Az Megjelenés fülön keresztül beállíthatjuk a program témáját, a jelenet kiválasztásának módját, stb.

Az Arcmaszkok lehetőségnél a webkameránkat kihasználva különböző maszkokat illeszthetünk magunkra. Fontos, megjegyezni, hogy ez erősen visszafoghatja a gép teljesítményét.

Végső soron a Távirányítás oldalon lehetőségünk van, telefonos alkalmazással irányítani a programot, így ha nem rendelkezünk másodlagos képernyővel, könnyen kezelhetjük a programot. Ez sokkal jobb megoldást jelent, mint a gyorsgombok.

Témák, oldalak, alkalmazások – Streamlabs Prime

A másik nagy előnye a Streamlabs OBS-nek, hogy alapvetően beépített témákkal, widget témákkal, és alkalmazásokkal rendelkezik. Egyszerűen telepíthetjük az animált témákat, és már is professzionálisabbnak tűnik a közvetítésünk.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a lehetőségek legtöbbje csak a Streamlabs Prime keretén belül érhető el, ami havi előfizetésben $12 jelent. Előfizetni itt tudtok a csomagra.

Különböző “weboldalak” is elérhetőek lesznek az előfizetéssel, habár teljes mértékben úgy gondolom, hogy egy streamernek egy teljes, professzionális weboldal szükséges, ahol megoszthatja a tartalmakat és a platformoktól kicsit elszakadva önálló bázist építhet ki.

Tehát ezek lennének a legfontosabb beállítások a Streamlabs OBS-ben. Ha bármilyen kérdésed lenne, nyugodtan írj a komment szekcióban, hogy a többiek is tanulhassanak.

Kecskés Sándor

6 kommentek

 1. Garai László

  Kedves Sándor!

  Élő közvetítést szeretnék adni kevesebb mint 10 ismerősnek, webcam, mikrofon (sokat nem tudok most költeni), HÁTTÉRZENÉVEL, amihez néha beszélek. És itt a bökkenő.
  Először konferenciaprogramokkal próbálkoztam a visszajelzések miatt, de az átkozott noise cancelling, ami természetesen kikapcsol6atlan, nem engedte a zenét átvinni.
  Aztán a Youtube Live-ben nyitottam 1 csatornát és a legegyszerűbbel, a webkamera móddal próbálkoztam, de a noice cancelling itt is kikapcsol6atlanul alap.
  Hogy ne essek megint pofára 1 marék munka után, előre kérdezem, hogy az OBS (youtube-on) használatakor alapban ki van kapcsolva a noise cancelling vagy legalábbis kikapcsol6ó-é? Tehát a háttérzene átmegy-é
  Szíves válaszodat várom.
  Üdvözöl
  Garai Laci

  0
  • Kecskés Sándor

   Kedves László!

   Valamilyen szűrőt biztos alkalmaznak, azonban egyik programban sincs alapvetően bekapcsolva a noise cancelling, legfőképpen nem a noise gate (talán kivéve a TeamSpeak-et). Ezért lehet, hogy valami más program okozza ezt a jelenséget, ha azonosak a problémák minden konferencia programnál. (Alapvető driver, hang-audio szoftver, stb.)

   Példaként, a Zoom esetében úgy tud, hangot megosztani, pontosabban a számítógép hangját, hogy miután becsatlakozott a konferenciába, megosztja az audió hangját, vagy teljes egészében a képernyőt. Nem tudom, hogy milyen megoldásokkal próbálkozott, viszont ez a legegyszerűbb és a legjobb. Ugyanilyen formában van lehetősége a Skype-nál, a Microsoft Teams-nél, és a hasonló alkalmazásoknál.

   Ha csak ismerősökkel szeretnek beszélgetni, illetve “előadást” tartani, akkor a konferencia program lesz a legalkalmasabb. Itt most nem eltántorítani akarom a streameléstől, viszont mindennek meg van a helye és a módja.

   0
 2. kicsit ideges vagyok már

  Ha felveszek egy videót (mert úgy tudom, lehet a Streamlabsel), akkor azt hova menti el?

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia!
   Alapvetően a Videó mappába menti arra meghajtóra, amelyre a rendszer is telepítve van (windows esetében C: meghajtó).
   A Beállítások -> Kimenet (Output) -> Recording -> Recording Path lehetőségnél tudod beállítani, hogy hova mentse.

   0
 3. nánási péter

  Tisztelt Techblogger! Az a kérdésem, hogyan kell azt a funkciót beállítani, hogy sáv lejátszása felvétel közben?

  Köszönöm

  0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.