Mekkora internetsebesség szükséges a streameléshez?

0
1
Mekkora internetsebesség szükséges a streameléshez?

Eldöntötted, hogy streamelni szeretnél? Akkor a következőket kell biztosítanod, egy erős számítógépet, amin elfut majd az OBS Studio és egy jó internetsebességet. Na jó manapság már egy telefonnal is elkezdhetsz streamelni és egy laptop is elég.

De nagy átlagban elmondhatjuk, hogy a streameléshez 1Mbit/s és 100Mbit/s közötti internetsebesség szükséges. Minél kisebb a sebesség annál inkább a minőség javára fog menni a közvetítés, akadozni fog a kép és valószínűleg a kapcsolat is majd megszakad.

Tehát láthatod, az internetsebesség, egy elengedhetetlen dolog, hiszen annak meg kell lennie, különben egyszerűen egy csiga sebességével és a kép akadozásával fogsz tudni közvetíteni. Még mielőtt rohannál a szolgáltatóhoz, hogy a legjobb csomagra válts, tisztában kell lenni azzal, hogy pontosan mi számít jó sebességnek.

Hogyan számítjuk a feltöltési és a letöltési sebességet?

Folyamatosan használod az internetet, böngészed a Facebookot és elég gyorsan töltenek be a videók is, úgyhogy mi gond lehet a sebességel, igaz? Koránt sem ilyen könnyű a helyzet, mivel ilyen esetekben a letöltési sebességről beszélünk és nem a feltöltési sebességről.

A közvetítés során ugyanis csak a feltöltési sebességet fog számítani. Általában a szolgáltatóknál a feltöltési sebesség nem ugyanakkora mint a letöltési sebesség, így lehet, hogy nem lesz elegendő.

Ha úgy tervezed, hogy 1080p és 30FPS beállításokkal szeretnél streamelni (amelyekre mindjárt rátérünk), akkor a 4500 kbps, azaz a 4.5 MBit/s feltöltési sebesség az alap. Ez akkor azt jelenti, hogy ha egy 5MBit/s feltöltési sebességgel rendelkezel akkor már jó is vagy? Egyáltalán nem.

Pontosan nem tudod, hogy mekkora sebességgel rendelkezel? A speedtest.net-en le tudod mérni azonnal.

speedtest.net internetsebesség mérés

Ha az adott játék amivel játszunk internetre kapcsolódik (pl. LoL, CS:GO, Valoriant, stb.) akkor annak a sebességét is bele kell kalkulálnunk. Ha zenét hallgatunk, követjük hogy mi történik a chaten és néha a facebookon keresztül is írunk akkor minimum még megdobhatjuk + 5Mbit/s-al.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Ezzel összességében azt mondhatjuk hogy elméletileg egy 15Mbit/s feltöltési sebesség elég számunkra, viszont a gyakorlatban ez nem elég. Hiszen ingadozik a kapcsolat és ha egy kicsit is túllépjük azonnal belassul , tehát érdemes kétszer ekkora sebességgel számolnunk.

Mi az a ping és miért kell kicsinek lennie?

A ping jelöli, hogy milyen gyorsan kommunikál a számítógéped és az adott szerver aminek a jelet küldted. Minél magasabb a pinged annál gyatrább a kapcsolat, ami főleg abból adódhat, hogy messze van a szerver, illetve ha Wi-Fi-n keresztül csatlakoztál a netre, akkor elég messze vagy a készüléktől.

A közvetítés során is fontos tényező, hiszen ha egy távoli Twitch vagy YouTube szerveren keresztül kezdesz streamelni akkor akadozhat a kapcsolat. Szerencsére az OBS Stúdió és a platformok automatikusan a legjobb helyre irányítanak minket, de ha szeretnénk manuálisan változtathatunk a szerveren.

Átlagosan mennyibe kerül egy jó internetsebesség?

Legfőképpen az elhelyezkedésünktől függ, hogy milyen áron tudunk hozzájutni az internethez. Vidéken valószínűleg csak mikrohullámú kapcsolatunk lesz, míg a nagyobb városokban optikai kábelen kapcsolódhatunk a világhálóra.

Azt elmondhatjuk, hogy a városokban 4.000Ft és 10.000Ft között találunk 500Mbit/s és 1000Mbit/s letöltési és feltöltési sebességgel rendelkező csomagokat.

Egyes lakóházakban lehet, hogy még nincs bevezetve az optikai kábel, de érdemes felkeresni a szolgáltatókat, mivel ha többen szeretnék a csomagot valószínűleg kiépítik a hálózatot.

Milyen internetsebesség szükséges a platformokhoz?

A különböző minőségekhez mérten kell a sebességet is növelnünk, mert minél nagyobb felbontás, minél több képkocka / másodperc annál nagyobb adatmennyiségről beszélünk.

A Twitch esetében:

Méret/FPSBitráta
720p / 30FPS3000 kbps
720p / 60FPS4500 kbps
1080p / 30FPS4500 kbps
1080p / 60FPS6000 kbps

A YouTube esetében akár 4k streamelésre is van lehetőségünk (csak győzd internetsebességgel és teljesítménnyel):

720p / 30FPS4000 kbps
720p / 60FPS6000 kbps
1080p / 30FPS6000 kbps
1080p / 60FPS9000 kbps
1440p / 30FPS13000 kbps
1440p / 60FPS18000 kbps
2160P / 30FPS34000 kbps
2160P / 60FPS51000 kbps

A Facebook esetében pedig:

Méret/FPSBitráta
720p / 30FPS3000 kbps
720p / 60FPS3000 kbps
1080p / 30FPS6000 kbps
1080p / 60FPS6000 kbps

Tehát látszik, hogy az alap 720p 30FPS közvetítéshez 3000 kbps-os feltöltési sebességet adnak meg, viszont ha csak ennyit állítunk be készülnünk kell arra, hogy akadozhat a közvetítés.

Hogyan tudod gyorsítani az internetsebességedet?

Mielőtt belekezdünk az internet gyorsításának rejtelmeibe, a számítógéped az egyik kiemelten fontos szereplője a közvetítésnek. Ezért kezd a PC-d vagy laptopod gyorsításával.

Ha megvagy akkor egyből érdemes az alappal foglalkozni ami nem más mint a szolgáltató. Ha nem rendelkezel kellő gyorsaságú nettel, akkor itt az ideje csomagot vagy akár szolgáltatót váltani, ha máshol olcsóbb megoldást találsz.

A kiválasztás során csak a garantált sebességet célszerű figyelembe venned, hiszen az az amire támaszkodhatsz a legforgalmasabb időszakokban is. Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy többet fogsz fizetni, viszont a megfelelő minőségű közvetítés érdekében megéri.

A következő a rangsorban egy megfelelő router. Hiába a gyors sebesség, ha nincs meg hozzá a kellő hardver, főleg ha nem képes az 1000Mbit/s sebesség kezelésére. Ha már a routernél járunk, a vezetékes kapcsolat elengedhetetlen, akár ha laptopról vagy számítógépről beszélünk.

Ha Wi-Fi-n keresztül streamelsz elég lehet, ha csak valaki becsukja az ajtót és már is lekapcsolódtál, ahogy a nézőid is a közvetítésről.

Nincs itt az ideje torrentezni sem (persze csak arra gondolok, hogy megosztasz egy-két fotót a társaiddal), hiszen akár 10-20 eszközt is kiszolgálhatsz ilyen esetben. Ugyanilyen módon ha netalán a telefonod, TV-d vagy más eszköz is csak úgy lóg a hálózaton, akkor csatlakoztasd le őket.

Ha még nem olvastad volna a Hogyan kezdj el streamelni cikket, akkor itt az ideje, hogy frissítsd a drivereket, az OBS Stúdiót és a Windowst is. Nem csak a gyorsaság növelése szempontjából nyerhetsz ezzel, de sok esetben a biztonsági réseket is megszünnek a frissítésekkel.

Végül mit is csinálj?

Nem szabad sokat gondolkoznod a streamelés esetében, azzal tudod a legtöbbet csinálni, ha most azonnal belekezdesz. A legelején nem az lesz a fontos, hogy mennyire jó minőségű a közvetítés, hanem hogy Te ott vagy és egy jó időtöltést nyújtasz. (Ha szeretnél segítséget bátran keress meg minket.)

Ami viszont alapvető, hogy ha internetes játékkal játszol, akkor egy 10Mbit/s feltöltési sebességgel rendelkezned kell minimum.

Viszont túlzásba esned sem szabad, hiszen amíg nem rendelkezel elegendő teljesítménnyel nem fogod tudni kihasználni a sebességet.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.