Milyen gépigény kell a streameléshez?

0
0

A Hogyan kezdj el streamelni című cikkben már megtárgyaltuk a legfontosabb dolgokat, amiknek a segítségével elkezdhetsz streamelni. Viszont fontos, hogy teljesen megismerjük a streamelés gépigényét. Milyen teljesítményű számítógépre, vagy laptopra lesz szükségek? A kiegészítők, mikrofon, kamera, vagy fejhallgató közül hogyan válaszd ki a számodra legjobbat?

Ha egy asztali gépről beszélünk akkor a twitch ajánlása alapján a következő a minimum elvárás:

Processzor: Intel i5-4670 vagy AMD FX-8350

Memória: 8GB DDR3

Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium

Videokártya: Nvidia Geforce 960

Viszont tényleg ennyi lenne? Nézzük is át összeségében, hogy melyik a legjobb választás.

Asztali számítógép vagy laptop?

Melyik a legjobb választás, ha streamelni szeretnél?

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Természetesen nincs kétség afelől, hogy ha streamelni szeretnél az asztali számítógép a legjobb választás. Viszont meg kell jegyeznünk, hogy a jelenlegi laptopok, már felveszik a harcot a legtöbb számítógéppel, így nem olyan éles a határ, mint pár éve volt.

Azonban mégis ha összegeznünk kellene, sokkal több érv szól egy számítógép mellett, mint egy laptop mellett. Egy asztali gépet, akármikor felújíthatunk. Ha a streamelésből összegyűjtöttünk elegendő összeget egy új videókártyára, vagy egy RAM-ra, azonnal megvásárolhatjuk és már holnap a gépben van.

A laptop esetében, maximum a RAM-ot és a tárhelyet van lehetőségünk cserélni, viszont azt sem minden esetben. Ha még garanciás a készülékünk, akkor olvassuk át alaposan a feltételeket, mivel a legtöbb esetben a megbontással elveszíthetjük a granaciát.

Habár sokan nem szoktak odafigyelni rá, a gépek takarítása is elsődleges fontosságot kell, hogy élvezzen, legfőképpen a laptopnál. A számítógép esetében, könnyen lekaphatjuk az oldal takaró lemezt, vagy üveget és egy porszívó vagy sűrített levegő segítségével már is kitakaríthatjuk.

Ha a laptopunkat huzamosabb ideig nem takarítjuk, akkor akár a végét is jelentheti. A legtöbb esetben a beépített videókártya szokta feladni, mivel egyszerűen túlmelegszik, ha nem kap elegendő hűtést.

Végső soron, mindenkinek a saját döntése, hogy melyiket választja. Jelenleg egy asztali számítógép kiegészítőkkel (monitor, billentyűzet, egér) kb. hasonló árkategóriába esik egy laptoppal.

számítógép követelmények

Számítógép követelmények

Hogy megtudjuk ténylegesen, mekkora teljesítményű számítógépre lesz szükségünk, érdemes “összeadni”, hogy milyen szoftvereket fogunk használni a streamelés során. Majd az összeadott teljesítményt megszorozzuk a minőséggel.

Alapvető kellék az OBS Studio (vagy a Streamlabs OBS), amely megelégszik egy Intel 2. vagy 4. generációs processzorral, NVENC kódolás esetén egy GTX-6xx-as videókártyával. Ezzel nem lesz gondunk.

Ha nem az OBS Studioban vagy a Streamlabs OBS-ben követjük a chatet, hanem külön ablakban, akkor a Chrome, vagy Firefox teljesítményét is figyelembe kell vennünk.

A különböző eszközök (webkamera, mikrofon) is pottenciálisan növelik a stream program teljesítmény igényét a hang-videó feldolgozás miatt.

Végül jöjjenek a játékok. A League of Legends optimális működéséhez például egy kétmagos CPU szükséges 3.0Ghz teljesítménnyel, minimum 4GB RAM, és 12 GB tárhely. A CS:GO is hasonló teljesítményt jelöl meg.

Ha már egy pörgősebb játékot nézünk, mint pl. a Valorant, akkor már is egy 4. generációs Intel processzorra, Nvidia GT730-as videókártyára és minimum 4GB RAM-ra lesz szükségünk.

Nem sikerült beállítani? Lassú? Lefagy?

Itt a megoldás.

Bármilyen problémád is adódjon a számítógépeddel, a rendelkezésedre állunk és megoldjuk a problémát, akár azonnal.

Miután tudjuk, hogy kb. mekkora teljesítmény kell nekünk, jöjjön, hogy a TechBlogger mit javasol.

A minimum javasolt:

AMD buildIntel build
ProcesszorAMD Ryzen 3 1200Intel Core i3-9100F
AlaplapGIGABYTE GA-A320M-S2HGIGABYTE H310M A 2.0
Memória16GB (magas órajel)16GB
VideókártyaMSI Radeon RX 570 8GBGeForce GTX 1050 Ti
Tárhely1TB HDD + 120GB M.21TB HDD + 120GB M.2

Természetesen ez egy alap felépítés, nyugodtan válogathatunk a különböző termékek között, de a legfontosabb:

  • 4 magos processzor,
  • Minimum 16GB RAM,
  • A videókártya a fent leírtaknál lehetőleg ne legyen gyengébb,
  • Ha van lehetőségünk rá vásároljunk, nagyobb SSD-t, így több játék fog ráférni.
laptop követelmények

Laptop követelmények

A laptopok esetében is ugyanazokat a programokat fogjuk használni, így az elvárt követelmények is hasonlóak. A laptopok terén a legfontosabb paramétereket fogjuk megadni, amelyek elengedhetetlenek.

A jelenlegi kétmagos processzorral rendelkező laptopok elég jól teljesítenek, viszont azt le kell szögeznünk, hogy kb. 2-3 éven belül már nem fogják ugyanazt a teljesítményt nyújtani amit a vásárlás során. Ezért a következők a minimális követelmények:

  • 4 magos processzor (8 szál),
  • 16GB RAM,
  • Dedikált videókártya (1050, 1050ti mobile),
  • Ismételten minél nagyobb SSD, a játékok miatt.

Internet Sebesség

A Twitch leírása alapján egy 720p-s streamelés esetén 3000 kbps-os bitrátát kell meghatároznunk, ami 3 MBps-ot jelent. Ha minőségibb képet szeretnénk közvetíteni, nagyobb méretben, akkor akár eljuthatunk a 6 MBps-ig is.

Ha online játékkal játszunk, akkor a League of Legends esetében akár 5-10 MBps-t kell félretennünk, CS:GO esetében is szükséges egy minimum 2-5 MBps, stb. Ha a barátokkal játszunk együtt és Discordon beszélgetünk közben, akkor azzal is számolnunk kell.

A Mekkora internetsebesség szükséges a streamelés cikkben pontosan levezettük, hogy érdemes számolnod.

streamer mikrofon

Mikrofon

Ha most kezdtünk el streamelni, akkor a fejhallgatóba épített mikrofon tökéletesen elegendő lesz számunkra. Sőt, ha úgy gondoljuk, akkor a későbbiekben is tökéletes lesz számunkra.

Ha törekszünk a minőségre akkor lényegében két szintre sorolhatjuk a mikrofonokat, háromra, ha a fejhallgató mikrofonját is belevesszük.

Első körön vásárolhatunk egy USB-s mikrofont, amellyel már egy szintet lépünk az alap mikrofonoktól. Ebben az esetben válasszuk az ismertebb márkákat, mint pl. Behringer, Rode, Lewitz, stb. Érdemes a választás előtt elolvasnunk a véleményeket is a mikrofonról, illetve mintafelvételeket meghallgatni, hogy mennyire vesz fel fehérzajt az eszköz.

A következő szinten, már lényegében átlépünk a stúdió minőségben, mivel egy mikrofon nem lesz elég számunkra. A kondenzátoros mikrofonoknak egy hangkártyára is lesz szüksége, amely egy előerősítő is egyben. Ismételten válasszuk az ismertebb mikrofon márkákat, Rode, Blue, stb. A hangkártyák terén pedig egy Focusrite, Behringer egy jó választás, ha hangkártyáról beszélünk vagy egy keverőpultról.

A legfontosabb, hogy a laptopba beépített mikrofont felejtsük el, elég ha csak elindítunk egy játékot és már is mintha egy repülőtéren lennénk, vagy éppen valaki porszívózna a szobánkban.

Webkamera

Manapság egyre inkább kifejlettebb kamerák kerülnek bele a laptopokba, azonban amint lehetőségünk adódik rá ruházzunk be egy webkamerára. Több szempont miatt is többen fognak minket nézni, ha látják az arcunkat streamelés közben. De, hogy melyik a legjobb választás azt a Legjobb streamer webkamerák cikkünkben megtalálod.

Fejhallgató, fülhallgató

A hangszóró ebben az esetben teljesen kizárt, hiszen minden játék-, beszélgetést újból hallanánk a streamben. Ezért maradt a fejhallgató, vagy a fülhallgató. Lehetőség szerint válasszuk a fejhallgatót, mivel nem fárad el annyira a fülünk a viselése során.

A kiválasztása során, már csak arra kell figyelnünk, hogy mire is szeretnénk használni. Ha CS:GO-val szoktunk a legtöbb esetben játszani akkor érdemes egy 5.1-es hangszórót választani, mivel ezzel elég nagy előnyre teszünk szert a többiekkel szemben. A Kingston, Steelseries, és a Razer termékek jelenleg a legfelkapottabb a gamer fejhallgatók terén.

Ha a hangminőségre koncentrálunk, akkor egy Sennheiser vagy egy Audio-Technica a jó választás.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.