OBS Stúdió – Streamlabs beállítása

0
1

A Streamlabs lényegében egy streamer támogatói platform, amin keresztül a nézőink és a követőink támogathatnak minket. Ezeket a támogatásokat, megjeleníthetjük közvetlenül a közvetítés közben, így megköszönve, és egyben ösztönözve is a többi nézőt.

A Streamlabs különböző widgeteket, alerteket, infoboxokat (modulokat, értesítéseket, hírfolyamokat) biztosít számunkra. Az OBS Stúdióval ötvözve pedig, színesebbé és egyedibbé tudjuk tenni a támogatások megjelenítését.

Mielőtt elkezdenénk használni a platformot, tökéletesítsük az OBS Stúdió beállításait, hogy ne legyenek fennakadások a stream közben. Másodsoron, ha legfőképpen játék közvetítésével foglalkozunk, illetve gyakran akarjuk módosítani ezeket az elemeket, akkor lehet, hogy a Streamlabs OBS program lenne a megfelelőbb választás.

Alert box

Mielőtt elkezdenénk hozzáadni az egyes elemeket, regisztráljunk a Streamlabs oldalára. A “Streamlabs regisztráció és beállítás” útmutató végig vezet a legfontosabb beállításokon és nézeteken.

Az Alert Box (vagy Értesítésdoboz) a legfontosabb modul amelyre szükséged lehet. Ezen keresztül jelenítheted meg a legtöbb információt, a követőket, feliratkozókat, támogatásokat, biteket, stb.

A felül található különböző témákhoz, megjelenítésekhez Prime előfizetés szükséges, azonban így is megannyi beállítási lehetőséget kapunk.

A következő soron találhatjuk, hogy mely elemeket jelenítse meg az Alert Box. A legfontosabb, amely mindenki számára szükséges lehet, az a Follows, Subscriptions, ReSubs, Donations és a Bits (Követők, Feliratkozók, Újra Feliratkozók, Támogatások, és a Bitek). Ezeket is szétválaszthatjuk majd, mivel több modult is hozzáadhatunk a közvetítéshez, amely csak egy-egy elemet fog megjeleníteni.

Alatta találhatjuk meg a Widget URL-t, amelyet majd az OBS Stúdióba kell beillesztenünk, erre majd a későbbiek folyamán fogunk visszatérni.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

A link alatt, egyből tesztelhetjük a modult, ezáltal pontosabban elhelyezhetjük és méretezhetjük az Alert Box-ot.

Az “Alert Delay”-nél meghatározhatjuk, hogy hány másodpercig jelenjen meg az adott esemény. A moderation delay-t hagyjuk kikapcsolva, mivel abban az esetben ha bekapcsoljuk az összes eseményt egy moderátornak engedélyezni kell. Ennek a megoldására az alap beállítások során létrehozott szószűrő, egy megfelelőbb beállítás. Ha mégis bekapcsolnánk az alatta található, csúszka segítségével adhatjuk meg a moderáció késleltetését.

Tovább haladva a globális beállításokat találjuk, amely minden Alert Box megjelenítésre érvényes. Természetsen ezeket konfigurálhatjuk külön is.

Nem sikerült beállítani? Lassú? Lefagy?

Itt a megoldás.

Bármilyen problémád is adódjon a számítógépeddel, a rendelkezésedre állunk és megoldjuk a problémát, akár azonnal.

A Layout, a kinézet meghatározására szolgál. A további beállítások, nem meghatározóak most számunkra, ha már beállítottuk a regisztráció során ezeket.

Minden egyes eseménynek külön beállíthatjuk a megjelenítési formáját, így a feliratkozásnál vagy a támogatásnál más és más képet és szöveget adhatunk meg.

Az első két beállítás a már globálisan bejelölt opciókból kapjuk meg. Az Alert Animation segítségével animálhatjuk a modult. Becsúszás, nagyítás, bepörgés, számtalan lehetőségünk van. Az első beállítás az esemény kezdetére, míg a másik a befejezésre vonatkozik.

A Message Template, értelmezetten a szöveget tartalmazza, amely megjelenik az esemény során. Az alatta található beálítással animálhatjuk a szöveget, ismét számtalan lehetőséggel.

A Streamlabs biztosít számunkra néhány képet a szöveg mellé, de ha egyediek szeretnénk lenni, keressünk az interneten egy nem megszokott gif-et. Figyeljünk a kép beszerzése során, hogy milyen feltételek mellett használhatjuk azt.

Az esemény hangjánál ismét találunk beépítettet, viszont akár egy zene bevezetőjét, vagy egy részletét is feltölthetjük, természetesen figyelve a jogok betartására.

A következő csúszkák segítségével, a hangerőt, az esemény hosszát, és a szöveg késleltetését állíthatjuk be. A zene hangerejénél törekedjünk arra, hogy ne legyen zavaró, illetve az esemény se legyen túl hosszú, legfőképpen abban az esetben, ha a közvetítés közepére helyezzük majd el az Alert Box-ot.

Ha programozói vénával rendelkezünk és értünk a HTML-hez, illetve a JavaScript-hez, akkor a következő beállításban akár készíthetünk, egy teljesen egyedi értesítést, az alap beállításban megemlített API segítségével.

Betűtípust is válthatunk az “Open Font Settings” opciónál. A méretet, színt és a szöveg háttérszínét is megadhatjuk.

Az “Open Alert Variations” alatt létrehozhatunk különböző értesítési formákat is, majd megadhatjuk, hogy melyik értesítés milyen rendszerességgel jelenjen meg.

Feliratkozás, Adományok – Alert Box

A további eseményeknél ugyanilyen módon tudjuk beállítani a lehetőségeket, viszont néhány helyen kapunk plusz funkciókat is.

A feliratkozásnál (Subscriptions), lehetőségünk van külön beállítani, az újbóli feliratkozás szövegét, illetve annak felolvasását is.

A támogatásnál (Donations), résznél megadhatjuk, hogy a támogatás szövegét felolvassa-e a rendszer vagy sem. Elérhető a magyar nyelv, úgyhogy bátran válasszuk. Alatta, akár megadhatjuk, hogy megkora összeg felett jelenjen meg az értesítés is.

Widget – Modul – hozzáadása az OBS Stúdióhoz

Ha végeztünk a beállításokkal, akkor adjuk hozzá az Alert Box-ot az OBS Stúdióhoz. Először adjunk hozzá egy új Böngésző Forrást.

Az elnevezés után a Webcímhez illeszük be az Alert Box-nál megadott URL címet. A szélességet és a magasságot, hagyhatjuk 800×600-an. Ezek után kattinsunk az OK gombra.

Ezek után egyszerűen fogjuk meg a dobozt és helyezzük el, illetve nagyítsuk-kicsinyítsük. A test gombok segítségével, pedig ellenőrizhetjük, hogy megfelelően működik-e az esemény.

További modulok – Widgetek

Számtalan modult biztosít a Streamlabs számunkra, hogy minél színesebb legyen a közvetítés és a lista folyamatosan csak nő. Hozzáadhatunk a közvetítésünkhöz Chat Box-ot, Event List-et, vagy akár Dontaion Goalt is.

Ha sikeresen beállítottuk az Alert Box-ot akkor ezekkel sem lesz problémánk, de ha mégis akkor a Techblogger Fórumon keresztül fölteheted a kérdésed.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.