Melyik platformot válaszd streamerként?

0
0

Már eldöntötted, hogy streamelni szeretnél, beállítottad az OBS Studio-t vagy a Streamlabs OBS-t is, viszont nem tudod, hogy melyik platformon is kezd el. Egyre több oldal jelenik meg, amelyen keresztül streamelni tudsz és nehéz lehet a döntés, hogy hol érdemes közvetítened. De lényegében milyen lehetőségeid vannak?

Melyik platformokat választhatod streamerként?

Lényegében 4 választási lehetőséged van:
– Twitch
– YouTube
– Facebook
– Mixer
Létezik még több alternatíva is, azonban ezek a legfelkapottabb oldalak, amelyek egyben a legnagyobb előnyöket nyújtják számodra.

Egyes platformok más és más streaming kategóriában erősek, illetve mindegyik oldal számtalan lehetőséget nyújt a segítségünkre. Megtudhatod, hogy melyik oldalnak mi az előnye és a hátránya, illetve, hogy végső soron melyiket válaszd.

Twitch

Úgy gondolhatod, hogy a Twitch a legjobb választás és nem is kell tovább nézelődnöd, hiszen ez a legfelkapottabb streamer oldal. Naponta 15 millió aktív felhasználó és több mint 9 millió csatorna. Viszont, pontosan ez adja a legnagyobb hátulütőjét az oldalnak.

Ingyenesen használhatod a platformot, és pofon egyszerűen hozhatsz Te is létre egy csatornát és kezdhetsz bele a streamelésbe. Kiválaszthatsz egy közkedvelt játékot, például Fortnite, CS:GO, LoL, stb. Viszont hónapokig akár 0 nézőnek közvetítheted, ahogy éppen játszol. A verseny nagy, így elég lassan, illetve kis százalékban van arra esélyed, hogy megtaláljanak és pár hét alatt fent legyél a top 10 játékos között.

Azonban ez a legnagyobb előnye is a Twitch-nek, ha szeretnél nagy követőtábort, és azt szeretnéd, hogy felkapott streamer legyél, akkor a Twitch számodra a legjobb megoldás.

Könnyen készíthetsz videó kivágásokat az oldalon, amelyeket listába rakva akkor is elérhetnek a felhasználók, ha nem vagy az oldalon. Különböző emojikat és előnyöket társíthatsz a chathez, illetve chatbot-ot is használhatsz (akár a streamlabs segítségével), amellyel kordában tarthatod a kommentelőket és plusz funkciókat adhatsz hozzá a chathez.

A platform lehetőséget biztosít a támogatásra, illetve a feliratkozásra is (amelyeknek a segítségével akár elég nagy bevételhez juthatsz), azonban azt érdemes tudnod, hogy ha jelentkezel a Twitch Affiliate partnership programjába, abban az esetben “exkluzív” tartalomgyártóvá válsz, így megfosztva magadtól azt a lehetőséget, hogy egyszerre több platformra közvetíts egyszerre. (Később még beszélünk róla)

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

YouTube

A YouTube már régóta piacon lévő platformként, főleg a videókról ismert, de már régóta elérhető a Live szolgáltatása, és a Gaming szekciója is. Lényegében, azért hozták létre a Játékosoknak szánt felületet, hogy a Twitch platformját valamilyen módon leváltsák, illetve alternatívát nyújtsanak a gamereknek. Ez valamilyen szinten sikerült is.

Ha készítesz YouTube videókat, akkor talán ez lehet a legjobb megoldás számodra. Hiszen ha már rendelkezel egy jókora követő bázissal, akkor a feliratkozóidnak még a platformot sem kell elhagyniuk, mivel egyből nézhetnek téged. Ezáltal hosszútávú kapcsolatot építhetsz ki a nézőiddel és az adott kategóriában is könnyen bekerülhetsz a legjobbak közé.

Mivel a Twitch mondhatni uralja a játékosok figyelmét, így ez lehet az egyik hátránya, amellyel találkozhatsz az elején. Azonban úgy tűnik, hogy a bekezdésben felsorolt platformok, kezdik “megbontani” azt az elképzelést, hogy Twitch = Stream.

A YouTube-on, a Google Adsense szolgáltatással van lehetőséged bevételhez jutni a streamelés során (és kb. ennyit tudsz keresni vele). Persze a YouTube-on is megtalálható további bevételi források, mint például a SuperChat és a Csatlakozás, amely a Twitch Feliratkozásához hasonlóan, előfizethetnek a csatornádra (ez a lehetőség a szimpla YouTube csatornádon is elérhető).

Az élő közvetítést, egyben rögzítheted is, amely egyből a YouTube csatornádon landol, így a későbbiekben is megtekinthető. Végül ha elvetemült vagy és legfőképpen a minőségre törékszel, akkor lehetőséged van az oldalon keresztül 4k – 60FPS -ben streamelni (csak győzd internetsebességgel és számítógépes erőforrással 🙂 ).

Facebook Gaming

Nem kell meglepődnünk azon, hogy a nagy közösségi oldal, betört a streaming világába, miután már a használt termékek piacában is elég nagy részesedést ért el. Az Amazon, a Google, és a Microsoft után a Facebook is létrehozta a Gaming szekcióját, ami egy elég jó választás lehet a számodra.

Nem meglepő, hogy miután több tízezer fejlesztővel rendelkeznek, pár szempillantás alatt létrejött a streaming szolgáltatás, amelynek a legnagyobb előnye, hogy a Facebook főképernyőjétől két kattintásra már megtalálhatnak a nézők.

Így a már meglévő követőtáborodat is könnyen “mozgosíthatod”, de akár a hírfolyamban is könnyen megjelenhetsz, amellyel több ezer, de akár több tízezer ember figyelmét kaphatod el azonnal (amit remélem nem kell tovább ragoznom, hogy ez miért is jó neked. 🙂 ).

De hogy tovább haladjunk, a Facebook terjeszkedik a nagy események közvetítésére is, ami a Paladins, a Heroes of the Dorm és a globális e-sport vállalatot jelenti, az ESL-t. Ezzel ismét nem kis játékos tábort mozgosítva.

Mivel az oldal “nemrégiben” kezdett a platform üzemeltetésébe, így olyan sok lehetőségünk nincs a bevétel szerzésre, mint például a Twitch, vagy a YouTube esetében. A Facebook-on a “Level Up” szolgáltatás segítségével tudsz bevételhez jutni. Ezzel a lehetőséggel, személyes segítséget kapsz a streamelésben, elérhetővé válik az 1080p – 60FPS steramelés, és a pénzkeresés lehetősége, a Facebook Stars (amely hasonló a Twitch-en megtalálható Bit-ekhez).

A Level Up-hoz a követelményeket is megtalálod ugyanezen az oldalon. Viszont, ahogy már írtam a “Mennyit lehet keresni Twitch-en ?” cikkben, nem érdemes sok támogatásra számítanod 100 átlagos néző alatt.

Mixer

A Mixer, eredetileg Beam néven működött, de a Microsofttal való társulás, és egy “kis” ráncfelvarrás után, felfelé törekszik a Facebook Gaming-el egyetemben.

A Mixer egyik legnagyobb előnye, hogy az Xbox One-ban, illetve a Windows 10-ben alapvetően beépített lehetőség van erre a platformra streamelni. Ezzel megkönnyítve a játékosok dolgát, hiszen így már nem szükséges, különböző eszközöket és programokat használni.

A platform törekszik arra, hogy minél interaktívabbak legyenek a közvetítések. Amelynek a segítségével a nézőid, például Minecraft-ban életet adhatnak neked, vagy akár rád küldhetnek egy-egy mobot.

Itt is találkozunk virtuális pénznemmel az Embers-el, amely megint hasonló a Twitch Bit-ekhez. Ezen a felületen is vásárolhatnak a követőid, különböző emojikat, effeketeket a támogatáshoz, stb.

Az egyik szolgáltatása, amelyet megtalálhatunk az a costream, (a Twitch-en is elérhető), amelynek a segítségével egyszerre akár 4-en is streamelhettek, így a nézőket összetoborozva csinálhattok egy közvetítést. Az oldal továbbá elég gyors működéséről ismert, így akár egy jó internetes sebességgel, csak 1 másodperces késést is elérhetünk.

Az oldal, a legtöbbek számára, akkor lett ismert, amikor Ninja, az egyik legnagyobb streamer, elhagyta a Twitch-et és átköltözött a Mixer-re. Ezzel beindítva a nézettséget, amely együtt növekedik, a már említett Facebook Gaming-gel. Ezért, ha közösséget szeretnél építeni talán a legjobb választás a Mixer.

Miután átnéztük az egyes platformokat, elérkeztünk a legfontosabb kérdéshez, hogy

Végül melyik streamer oldalt válaszd?

A kezdetek során, ha van lehetőséged akkor próbáld ki mind a 4 platformot, akár egyszerre is a restream.io segítségével, vagy az OBS Studio, Streamlabs OBS használatával két platformra.

Ha segítségre szorulnál, gyorsan szeretnél eredményeket elérni és jó lenne már, ha egy kis pénzt is keresnél a streameléssel, akkor keress meg minket egy tanácsadásra.

Majd ha már elértél egy adott nézettséget, akkor tudni fogod, hogy melyik az az oldal, ahol a legtöbben néznek és ahol legjobban tudsz kapcsolatot teremteni a nézőiddel.

Érdemes megnézned:

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.