Ingyenes jogtiszta zenék a streamereknek és videósoknak

0
1
jogtiszta legális zene a streamben és videóban

A YouTube már rég bevezette, a Facebookon már csak hetek kérdése, ahogy a Twitch esetében is. Miről is van szó? A jogtiszta zenékről. Akármennyire is szeretnénk színessé varázsolni a videóinkat, feldobni a streameinket, ezt csak is legális zenével tehetjük meg. Persze megeshet, hogy streamelés közben beindítasz egy-két számot, azonban a platformok fejlődésével együtt a zenefelismerő algoritmusok is másodpercek alatt, ha nem is a teljes streamet, de a hangot biztos letiltják.

Két lehetőséged van. Az első esetben teljesen jogtiszta (Public Domain, Royalty Free, Creative Commons) zenéket használsz fel. A második esetben előfizetsz egy zenei kiadó prémium vagy creator csomagjára, mint pl. Monstercat, Epidemic Sound.

Hogyan használhatok fel zenét a streamben és a videóban?

Alapvetően egyetlen platform sem engedélyezi a nem jogtiszta zenék felhasználását. A YouTube egy elég kifejlett rendszerrel rendelkezik már. Azonnal letiltja azokat a videókat, amelyekben nem jogtiszta zenéket használsz fel. Lehet trükközni, csak 6-7 másodpercre felhasználni a zenét, hangmagasságot állítani, stb., de lényegében ugyanúgy jogtalan lesz a felhasználás.

A Facebook és Twitch is már ugyanezen az úton halad, a nagyobb zenekiadók nyomására. Tehát ezért jogtiszta zenéket kell használni, vagy licenszet kell vásárolnunk/bérelnünk egy zenekiadótól.

A teljesen jogtiszta, vagyis a Public Domain Dedication/No Rights Reserved (CC0) vagy Royalty Free licensz alá tartozó zenéket, akárhogyan felhasználhatjuk. A zene készítőjét és a zene címét sem kell megjelenítenünk a streamben vagy videóban (de erősen ajánlott).

A másik ingyenes licensz, amelyet felhasználhatunk az a Creative Commons alá tartozó számok. Itt már bonyolultabb a helyzet, mivel több fajta is létezik. Az ilyen zenék alatt mindig megtaláljuk a licenszet, azonban egyben mindegyik megegyezik, mégpedig fel kell tüntetnünk a készítőt és a címet. Többet itt olvashatsz a Creative Commons licenszekről.

legális zene a streamed alatt

Ha úgy döntöttünk, hogy nem elég számunkra a jogtiszta zenék, akkor lehetőségünk van előfizetni az egyes zenekiadók oldalán, így a videókban, streamben, lényegében az összes platformon, engedélyezni fogják számunkra az általuk kiadott zenék felhasználását.

Végső soron meg is vásárolhatjuk az egyes zenék licenszét, tehát a miénk lesz a zeneszám. Ezt főleg akkor érdemes meglépnünk, ha az intrónkhoz, vagy egy nagyobb reklám részeként szeretnénk felhasználni.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Legjobb oldalak, ahol ingyenes zenéket találsz

Számtalan oldal létezik, ahol azonnal, ingyenesen felhasználható zenéket találsz, ami nagyon jó, viszont egy probléma van ezekkel. A legtöbb esetben, csak sablonos számokat fogunk találni, ha pedig végre találtunk egy jót, akkor valószínűleg már több száz videóban az szerepel. Elég ha csak megemlítjük Alan Walker – Spectre című számát, a tutorial és unboxing videók himnuszát.

Szeretnénk megosztani hazai előadok zenéit is, amelyet felajánlanak a streamerek és videósok számára. Ha netalán szoktál zenéket készíteni vagy van egy ismerősöd aki szokott készíteni, és szívesen megosztanád, akkor a cikk végén található űrlap segítségével elküldheted. A beküldött hazai zeneszámok a cikkben itt fognak megjelenni.

Hazai előadok, ingyenesen felhasználható zenéi

Sajnos még nem érkezett, ilyen szám. :/

Frequency – YouTube csatorna

Jelenleg 300 zene közül válogathatunk, amelyeket a zeneszám, és a videó linkjének megjelölésével felhasználhatunk a videóinkban. Főleg instrumental House és Trap zenéket találunk, de találhatunk egy-két számot, amelyek vokállal is rendelkeznek.

SoundCloud – Ingyenes zeneszámok

A SoundCloud több éve a legnagyobb zenei platform, ahol mindenki megoszthatja a saját szerzeményét. Az elmúlt években veszélybe került, azonban szerencsére felvásárolták és azóta is csak egyre vonzza a készítőket. Rengeteg zene közül vadászhatunk és egy kis keresés után rábukkanhatunk igazi gyöngyszemekre is. Ha megnyitunk egy számot egyből alatta fogjuk találni a licenszét is, így tudni fogjuk hogy felhasználhatjuk-e vagy sem. Sokan meg is jelölik a számokat, így keressünk rá a “Creative Commons”, “Royalty Free” vagy csak simán a “Free” jelzőkre. Néhány darabot mi is összegyűjtöttünk.

 • https://soundcloud.com/argofox/jesse-warren-miles-above-you
 • https://soundcloud.com/ikson/waves-free-download-1
 • https://soundcloud.com/scottholmesmusic/epic-cinematic-free-creative-commons-license-at-scottholmesmusiccom
 • https://soundcloud.com/makai-symphony/dragon-castle
 • https://soundcloud.com/user-983799952/sets/creative-commons
Legális zene a streamben és a videóban egy gitár szám is lehet

NoCopyrightSounds

A legtöbb elérhető jogtiszta számokat valószínűleg itt fogjuk találni. Megannyi zeneszám, megannyi kategóriából, bátran válogathatunk a repertoárból, mindössze annyi a feladatunk, hogy a megjelölt creditet hozzáadjuk a videónkhoz. A weboldalon keresztül tölthetjük le a zenéket, egy gyors regisztrálás után.

Unminus

A gyűjtő oldal az Unsplash ingyenes képi könyvtárhoz hasonlítja magát. Több száz zeneszámot találhatunk meg, amelyeket előadói megjelölés nélkül is felhasználhatunk (azonban erősen ajánlott). Főleg instrumentál, videók alá zenei aláfestésnek, használható számokat fogunk találni az oldalon.

Artlist

Az itt megtalálható zenéket, többek között a Nike, Netflix és a Google is felhasználja, így valószínűleg mi is megtaláljuk a számunkra megfelelő dallamokat. Az oldalon a számok mellett hangeffekteket is találhatunk. Az ingyenes jogtiszta zenék mellett előfizethetünk a szolgáltatásra is, amellyel hozzáférünk a teljes zenetárhoz és credit megjelölés nélkül használhatjuk őket.

Jamendo

Az oldalon is teljesen jogtiszta zenéket találunk, számtalan kategóriából, és több mint 240.000 számból válogathatunk. Az oldalnak van előfizetési lehetősége is.

Free Stock Music

A weboldalon keresztül több mint 2000 ezer szám közül válogathatunk. A piacon régóta jelenlévő könyvtárban könnyen kereshetünk, akár hangulat alapján is.

Beatpick

A Beatpick oldal is már régóta a piacon lévő tárhely. A 30.000 zeneszám között a bluestól a punkig sok fajta műfajt találhatunk meg. A videó feltöltése előtt ellenőrizzük le, hogy a feltöltött szám biztosan nem jogvédett.

Free Music Archive

Válogathatunk a műfajok, a hosszúság és a licensz alapján is az oldalon. Ezen az oldalon is főleg instrumentális zenéket fogunk találni.

További oldalak

 • https://legismusic.com/royalty-free-music/
 • https://www.hooksounds.com/
 • https://www.amazingmusictracks.com/
 • http://dig.ccmixter.org/
 • https://www.premiumbeat.com/
 • https://www.soundstripe.com/
 • https://selectmusiclibrary.com/
 • https://www.pond5.com/royalty-free-music/
 • http://www.beatcan.com/
 • https://www.youtube.com/teknoaxe
 • https://audionautix.com/
közösségi platformokon is találhatunk ingyenes zenéket

A platformok ingyenes zenetárjai

A YouTube, Facebook és Instagram is rengeteg ingyenes zenével lát el minket, amelyeket egyszerűen a feltöltése után is hozzáadhatjuk a videónkhoz. A YouTube erre a célra létrehozott is egy csatornát Audio Library néven. A Facebookon a Sounds Collection oldalon keresztül találhatjuk meg a számokat, jelenleg több mint 7000 zene és több mint 1000 hangeffektus található meg. Ezeket a darabokat természetesen csak is a platformon használhatjuk fel. Tehát ha a YouTube-on lévő ingyenes zenei anyagokat szeretnénk felhasználni a Facebook-on, figyeljünk arra, hogy könnyen letilthatja a videót.

Legjobb zenei előfizetések

Egy-kettő előfizetési lehetőséget már felsoroltunk, mivel sok esetben ezek az oldalak Royalty Free zenéket is tartalmaznak. De most következzenek azok az oldalak, ahol a pár dolláros előfizetéssel, nyugodtan felhasználhatod az oldal számait, akár előadói megjelölés nélkül.

Monstercat Gold

A Monstercat YouTube csatornáját valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Főleg az elektronikus zenére specializálódott oldal Gold előfizetésével azonnal felhasználhatjuk streamelés során és az összes közösségi platformon a számokat.

Epidemic Sound

A kezdetek során csak egy csatornával rendelkező zenekiadó vállalat mára több mint tíz csatornán keresztül tölti fel a számokat. Főleg a pop, aláfestő zenékre specializálódott. Az előfizetéssel az összes meglévő tartalmukat felhasználhatjuk.

Envato Elements

Ezzel a választással kicsit elkanyarodunk a zenei kiadoktól, mivel ezen a platformon a fotóktól kezdve, a grafikai elemekig mindent megtalálunk. Mindemellett több mint 50.000 számot és 400.000 hangeffektet találunk meg az oldalon. Ha nem csak a számokat szeretnénk felhasználni, hanem néhány sablon is jól jönne a streamhez, akkor egy nagyon jó választás.

Icons8

Az előző lehetőséghez hasonlóan itt is a számok mellett képeket, vektorokat és ikonokat is megtalálunk. Itt főleg különböző témájú aláfestő zenét találunk.

Oszd meg Te is a számaidat!

Szoktál zenéket készíteni? Van egy-kettő szám a tarsolyodban, amelyet szívesen megosztanál a nagy közönséggel? Akkor töltsd ki az alábbi kérdőívet és a Te zenéd is néhány órán belül kikerül az oldalra.

[forminator_form id=”217070″]

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.