Gyakori kérdések a streameléssel kapcsolatban

0
0
Gyakori kérdések streameléssel kapcsolatban

Számos gyakran felmerülő kérdés van a streameléssel kapcsolatban, amelyekre ebben a cikkben gyorsan választ találsz. Az online közvetítés mint fogalom is elsőre nem lehet egyértelmű. Szeretnéd elkezdeni a streamelést? Nem tudod, hogyan kezdj bele? Mi is lényegében a streamelés? De ne is ragozzuk tovább.

Mi a streamelés?

A streamelés (online közvetítés) segítségével az interneten keresztül (vagy belső hálózaton, pl. iskolákban) közvetítheted a videó és zenei tartalmaidat. Streamelheted miközben játszol, beszélgetsz a barátaiddal, vagy éppen ahogy egy zenét készítész. De ide tartozik az is ha egy online rádiót készítész és arra kapcsolódva streamelsz. A közvetítés tartalma csak rajtad és a képzeleteden múlik.

A továbbiakban a streamelésről mint a videós közvetítésről fogunk beszélni.

Érdemes még belekezdeni a streamelésbe?

Számos oldalon azt mondják, hogy már nem érdemes belekezdeni, mivel már megannyian streamelnek nap mint nap, viszont én ennek pontosan az ellenkezőjét állítom. A streamelésre leginkább mint egy média cégre kell gondolnod. Vállalkozást üzemeltetsz, hiszen nap mint nap tartalmat készítesz és a közönség igényeit figyelembe véve fejlődsz. Ezért ugyanúgy ahogy egy vállalkozásnál itt is elég nagy a versen, viszont ha megtalálod a megfelelő tartalmat, stílust, stb. , akkor szépen lassan bekerülhetsz a legjobb 10 streamer közé.

A piac mindig telített főleg a jelenlegi időkben, amikor nagyon sok ember otthon van, viszont mindig van lehetőség kitörni. Ez mind csak is rajtad múlik, illetve hogy megkaptad-e a megfelelő segítséget. Ha okosan gondolkodsz, akkor akár pár hónapon belül több ezer feliratkozóval rendelkezhetsz.

streamer platformok

Mennyit lehet keresni a streameléssel Magyarországon?

A Mennyit lehet keresni a Twitch-en és a Mennyit lehet keresni a YouTube-on cikkekben már kidolgoztuk ezt a kérdést. Számos bevétel forrás jöhet szóba ha streamelsz. Szponzoráció, adományok, affiliate, merchandise, stb. Nem szabad csak ezzel a céllal elkezdenünk streamelni, mivel a legelején, még egyáltalán nem számíthatsz bevételre. Idővel, ahogy elkezdesz fejlődni, egyre többen fognak téged nézni, annál inkább fognak a lehetőségek kinyílni a különböző pénzszerzési lehetőségre.

Ha már elég felkapott vagy és kidolgozottan, rendszeresen is tudsz streamelni akkor, igen akár a munkahelyedet is otthagyhatod. Hiszen a fenti cikkekben leírtak alapján olyan összegre is szert tehetsz, amely jóval a magyarországi kezdőfizetés fölött van. Természetesen nem fognak az öldebe hullani a lehetőségek, de kitartó munkával és bevált stratégiákkal Te is kitörhetsz a tömegből.

Hogyan kezdjek bele a streamelésbe?

Két legfontosabb dolog van a legelején, hogy ha elszeretnél kezdeni streamelni. Az egyik egy közepes teljesítményű számítógép és egy jó minőségű internet. Nem kell egyből befektetésként több százezres tételekre gondolnunk, hiszen pár kattintás segítségével már elkezdhetünk streamelni.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

A Hogyan kezdj el streamelni című cikkben teljességében kifejtjük ezt a témát, milyen technikai követelményei vannak a streamelésnek. Persze sokkal inkább fognak felfigyelni rád a nézők, ha mikrofonnal és webkamerával is rendelkezel, viszont nem alapkövetelmény.

A kezdet nehéz, lehet hogy több héten keresztül 1-2 nézőnek fogsz csak streamelni. A legfontosabb a kitartás és a megfelelő háttértudás. Ha szeretnél már a kezdetektől, tudatosan streamelni, akkor érdemes megnézned a “Hogyan legyél sikeres streamer” e-bookot.

Milyen számítógépre van szükségem?

Meglehet, hogy számítógépre sincs szükséged, hiszen aranykorát éli jelenleg a telefonos játékok közvetítése is. Ugyanúgy ahogy számítógépen keresztül úgy egy mobil segítségével is streamelhetjük a különböző játékokat. Egy alap vagy középkategóriás telefon valószínűleg már nem fog elegendő lenni, mivel túlmelegedhet, illetve az FPS szám drasztikus csökkenése léphet fel.

Ha áttérünk a laptop vagy pc kategóriába, akkor már elengedhetetlen, hogy egy erős, középkategóriás géppel rendelkezzünk. Ha megszertnéd tudni pontosan hogy a Te géped megfelel a stream követelményeinek, akkor a Milyen gépigény kell a streameléshez cikkben kitárgyaljuk, hogy mik a legfontosabb hardver specifikus tényezők.

Mekkora internet sebességre van szükségem?

Manapság már majdnem minden városban lehetőség van nagysebességű internetkapcsolatra. A vidékiek számára pedig fontos, hogy a 4G mobilinternet meglegyen. Lehet, hogy egy felsőkategóriás számítógéppel vagy laptoppal rendelkezel, de mit sem ér ha az internetsebesség miatt maximum 480p-ben vagy 720p-ben tudsz streamelni.

A Mekkora internetsebesség kell a streameléshez cikkben pontosan megtudhatod.

Milyen eszközökre van szükségem?

Egyre csak nőnek a streamer, gamer, videós eszközök felhozatala. A határ a csillagos ég ha elkezdjük az eszközeinket fejleszteni, a stúdió szobát feldobni, stb. A legfontosabb amire szükséged lesz, az egy számítógép, mikrofon, webkamera, fejhallgató és egy jó minőségű internet, és ennyi.

Ha elkezdesz fejlődni, egyre többen fognak követni téged, annál több lehetőséged lesz egy jobb fajta mikrofonra, webkamerára és akár egy stream deck-re is beruházni. A legelején a legfontosabb, hogy csak kezd el a streamelést.

Stream programok

Milyen stream programot használjak?

Egyre több és több program jelenik meg amely képes az online közvetítésre, vagyis a streamelésre. A legelterjettebb az OBS Studio és a Streamlabs OBS. A harmadik nagy program, amely szóba jöhet az az XSplit, amely már egy fizetős program, azonban annak is megvannak az előnyei. Számos egyéb felvevő program is létezik, mint például a Windowsban alapvetően beépített Xbox Game Bar, amelynek a segítségével streamelni is tudsz.

Érdemes kipróbálnod minél többet mielőtt belevágsz a streamelésbe, hogy megismerd egyiknek-másiknak milyen beállításai, funkciói és lehetőségei vannak.

Melyik platformot válasszam streamerként?

Napról napra változnak a platformok helyezései, melyiknél érdemes streamelni, melyiknél nem. A Twitch, YouTube, Facebook Gaming, minden egyes platform más és más lehetőséggel próbálja csábítani a streamereket. Ezért érdemes a legelején az összes lehetőséget kipróbálnod, hogy megtudd melyik platform az amelyik neked tetszik.

A Melyik platformot válaszd streamerként cikkben kifejtettük, hogy a különböző kategóriával foglalkozó streamereknek, melyik platfromot érdemes választania. Így ha többet szeretnél megtudni az előnyökről és hátrányakról akkor érdemes felkeresned a cikket.

Szeretnél segítséget kérni? Gyorsan akarsz eredményeket elérni? Akkor keress meg minket egy tanácsadásra.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.