Az OBS Stúdió beállítása

46
0
OBS studio beállítása

Szaggat a stream? Folyton azt írják, hogy nem hallanak téged rendesen? Az OBS Stúdió beállítása

Az előző cikkben megtudhattad hogyan is kell belevágni a streamelésbe. A mostani lépésben megtanuljuk hogyan kell az OBS-t beállítani, hogy minden profi módon működjön.

Az OBS Stúdió képe

Ez az OBS Stúdió alap képernyője.

Itt találhatod meg a napi munkához szükséges beállításokat. Ahhoz, hogy el kezdj streamelni létre kell hoznod egy jelenetet a + gomb megnyomásával.

Az OBS Stúdió forrás hozzáadása

A források fülön keresztül tudsz a jelenthez képet, videót és akár streamlabs segítségével értesítéseket, animációkat is hozzáadni, amiket a nézők látni fognak. A legegyszerűbb módon egy játékot a Kijelző felvételén keresztül tudod megmutatni. Itt betudod állítani, hogy melyik képernyőt vegye fel a program, hogy mit is lássanak a nézők. Itt tudsz külön hozzáadni képet, szöveget, a Webkamerád képét (Videorögzítő eszköz) és majd a Donate jelző forrást is.

A következő ablak a Keverő, itt tudod beállítani, hogy a Játék hangja (Desktop Audio) és a Mikrofon hangja (Mic/Aux), milyen hangosan szóljon. Meg tudod, adni, ha már van külső mikrofonod, hogy azt a hangot vegye a program, ne a beépített mikrofonét (Fogaskerékre kattintva előjön a lehetőség). A hangodhoz, illetve a játék hangjához hozzá tudsz egyes szűrőket adni, mellyel erősítést (Gain) és zaj csökkentést tudsz alkalmazni.

A jelenet átmenetek fül alatt, betudod állítani, hogy a különböző előre beállított jeleneteid között, milyen áttűnést alkalmazz.

A végén található maga a Stream indítása, mellyel már indíthatod is a közvetítést. Akár fel is tudod venni a streamet, hogy a későbbiekben akár egy összeállítást tudj készíteni belőle.

Ahhoz, hogy ezeket a beállításokat elmentsd a felső menüsorban a Profil fül alatt létre kell hoznod egy Új-at.

A következő lépésben belelépünk az OBS Stúdió szívébe a beállításokba.

A Fájl -> Beállítások menüpontra kattintsunk rá.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Az OBS Stúdió általános beállítása

Itt alapvető beállításokat találhatunk, de itt számunkra sok releváns dolgot nem találunk a nyelv, illetve a téma beállítását kivéve.

A következő fülön a Stream beállításait találjuk. A Hogyan kezdj el streamelni? c. cikkben már taglaltuk ezt a témát, de a Szerver beállítását még nem. Itt megtudod adni, hogy a Twitch melyik szerverére csatlakozz. Ajánlom, hogy hagyd Automatikus beállításon, mivel így akkor nem kell már foglalkoznod vele, illetve alapból beajánlja a számodra legjobbat. Viszont letesztelheted, hogy melyik a leggyorsabb neked.

Az OBS Stúdió kimenet beállítása

A fent látható beállításokat ajánlom, ha a Twitch-en szeretnél streamelni. De azért nézzük át részletesebben is.

 • A hangsáv csak a rögzítés szempontjából számít, ha külön szeretnéd felvenni a játék és a mikrofon hangját.
 • A kódoló beállításnál az x264-a legelterjedtebb ez egy szoftveres, megoldás mellyel a processzorodat használja kódolás során. Az NVENC kódolás lehet még lehet számításba venni, hogy ha erős videokártyád van, mert akkor ezt használja a program.
 • A kimenet átméretezése beállításnál a sima HD-t ajánlom, ha a számítógéped a minimum követelményeket éri el. Viszont, ha egy erősebb processzorod van akkor mehet a FULLHD -s (1920×1080-as) beállítás.
 • A bitsebességben meghatározhatod, hogy mennyi bitrátát küld a twitch felé. Itt fontos az internetsebességed felmérése. Ha FULLHD-ban streamelsz elengedhetetlen a 3000-4000-es bitráta.
 • Viszont ha csak HD-ban akkor elegendő a 1500-2000-is, ha azonban túl alacsony akkor a kép minősége már romlik. Ha beállítottad 3000-re ez azt jelenti, hogy 3MB tényleges internet feltöltési sebességet vesz el.
 • A kulcsképkocka időköze 2 másodperc kell hogy legyen.
 • CPU készletnél beállítható, hogy a kódolás mennyire használja a processzort minél gyorsabbra állítod, annál kevesebbet használja, viszont így rontja is a minőséget.
 • A profilnál Twitch esetében a main beállítást kell használni, ezzel a processzor, illetve a memória kihasználást lehet konfigurálni.
 • A többi beállítással nem kell foglalkoznunk.

A bitsebességet, a kimenet átméretezését, a CPU készletet és Profilt neked kell kitapasztalnod, hogy melyik a legjobb a számítógépednek. Fent leírtam az ajánlott beállításokat, egy jó kiinduló pontot, viszont teszteléssel tudod tökéletesre konfigurálni a programot.

A rögzítés fülön beállíthatjuk, a felvétel helyét, illetve típusát és egyéb dolgokat. A Felvétel formátuma MP4 vagy flv ajánlott.

Nem sikerült beállítani? Lassú? Lefagy?

Itt a megoldás.

Bármilyen problémád is adódjon a számítógépeddel, a rendelkezésedre állunk és megoldjuk a problémát, akár azonnal.

A következő lehetőségünk a hang szabályozása.

Az OBS Stúdió hang beállítása

Itt megadhatjuk, hogy milyen minőségben (Mintavételezés) közvetítjük a hangot. Ajánlott a 44.1kHz-nél maradni, mert a Twitch ezt alkalmazza, akár feljebb is rakhatjuk, viszont sokat nem fog számítani a nézés során. Azt is megadhatjuk, hogy melyik mikrofont vegye a program, illetve, hogy melyik legyen az alapértelmezett hangeszköz.

A következő a másik legfontosabb oldal, a Videó.

Az OBS Stúdió videó beállítása

Az alap felbontás az maga a monitorod felbontása.
A kimeneti felbontás, ha kisebb teljesítményű, akkor a HD (1280×720), ha erősebb, akkor mehet az 1920×1080 (FULL HD).
A leskálázás szűrő az ténylegesen a számítógép teljesítményétől függ. A Bilineáris, az a legalacsonyabb, míg a Lanczos a legmagasabb teljesítményhez jó. A Kettős köbös a kettő között helyezkedik el, ez egy jó kiindulási pont a teszteléshez. Az FPS érték általában 30, de ha így is szaggat, nyugodtan leveheted 25-re.(persze akár 60-ra is feltornázható)

A Gyorsbillentyű lehetőségnél beállíthatod, hogy melyik gomb megnyomására, mit tegyen a program. Ha egy képernyőd van akkor érdemes ezeket kitöltened, minimum a Stream indítását és a Stream leállítását. Így ha bármi történne, tudod kontrollálni a programot.

A Haladó oldalon még megtalálhatsz egy két beállítást, ilyen például a Folyamat Prioritás szintje, a Fájlnév formázását és a Stream késleltetését, mely egy-egy meccs közben jól jöhet.

Ezek lennének a legfontosabb beállítások az OBS Stúdióban. Ha bármilyen kérdésed lenne, nyugodtan írj a komment szekcióban, hogy a többiek is tanulhassanak.

Kecskés Sándor

46 kommentek

 1. Tibor

  Szia az lenne a kérdésem tudok egyszerre két kamerával streamelni (versenyt) és ha igen hogyan? Köszi.

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Tibor!

   Ha két USB-s kameráról van szó, csatlakoztasd őket a számítógéphez, ezután, egyszerűen az adott jelenethez hozzáadod forrásként mindkettő kamerát és voilà!

   Ha további kérdésed lenne nyugodtan írj.

   Üdv

   0
 2. Anonymus

  Üdvözletem!

  Nekem egy átlagos laptopom van, amiről streamelni szeretnék. A lényeg az, hogy a PS4-emen játszott játék képét át tudom vinni a laptopomra, és azt szeretném lestreamelni a laptopon keresztül. Tehát maga a játék nem a laptopon futna, csak a stream. Vajon érdemes ezzel próbálkozni vagy erősebb PC szükséges? A laptop jellemzői: i5-5200U 2.20ghz, Nvidia 920M és 8gb ram. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia!

   Menni fog. Ha azt veszed észre, hogy akadozik a stream, akkor először kapcsolj ki minden felesleges programot ami a háttérben fut, csinálj egy windows gyorsítást, de ha ezek után is zavart észlelsz, vedd vissza a kimeneti felbontást és a CPU készletet.

   Ha a későbbiekben javítanál ezen, akkor egy asztali gépre váltást ajánlok.

   0
 3. Gábor

  Az a bajom hogy amikor mozgató a kamerát a játékban fojamatosan pixelesedik a kép a felvételen ez mitől van?

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Gábor!
   A fő probléma abból ered, hogy túl jó a beállítás a számítógép teljesítményéhez képest. A számítógép nem tudja leadni azt a teljesítményet, amit a program sukározni szeretne.
   A CPU készlet beállítás, Kimeneti felbontás, és a Bitsebesség alacsonyabbra állításával tudsz javítani a helyzeten. Mindezek mellett egy windows gyorsítás még segíthet.

   0
 4. Balázs

  Sziaszok!
  Az én problémám az lenne, hogy a streamemnél a néző nem tudja változtatni a felbontást, csak az elérhető, amit én adtam meg. Hogyan tudnék ezen változtatni?
  Előre is köszönöm a választ!

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Balázs!
   A Twitch saját maga engedélyezi a felbontás állíthatóságát a nézői oldalon. Te annyit tehetsz ennek érdékben, hogy a szabványos felbontásban streamelsz. 1280x720p vagy 1920x1080p -ben. Ezt a beállítást a kimeneti felbontásban tudod beállítani.
   Arra figyelj még, hogy ha a monitorod nem ezeken a szabványos felbontásokon működik (mondjuk laptop monitor, vagy régebbi típusú monitor) akkor streamelés során nem lesz teljes a kép (alul, felül megjelenik egy fekete sáv). Ahhoz, hogy teljesen ki tud használni, abban az esetben a monitorodat is át kell állítani a fent leírt felbontás egyikére. Az már csak a számítógéped teljesítményétől függ, hogy melyiket választod.

   0
 5. Egyfalusilegény

  Tisztelt techblogger csapat!
  Én az ügyben érdeklődöm,hogy ezekkel a beállításokkal,hogy lehet az,hogy ha pl valamilyen weboldalt nézegetek,amin szöveg van (átlag 13 betűméret),akkor homályos,és nem lehet látni rendesen? (Ez csak videó felvétel,nem stream)

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia falusi!
   A leskálázási szűrő átállításával tudod ezt a problémát orvosolni, mivel végső soron ez határozza meg a streamelt kép leképzési módszerét.

   0
 6. Körmendi Balázs

  Tisztelt Mr. Techblogger!

  2 beállításban kérnék segítséget:
  – Fejhallgatóm van amin van egy mikrofon. Sajnos minden egyéb hang bele hallatszik a streambe. Ezeket hogy tudnám kiiktatni?
  -Jelenleg 660 gtx 2gb vga-m van. Sok játék laggol a streamben. Tudok valamit javítani a helyzeten?
  Ezeket jelenleg eszköz fejlesztéssel nem tudom megoldani.

  Üdvözlettel
  Balázs

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Balázs!
   Attól függ, hogy milyen hangra gondolsz. USB-s a fejhallgató vagy jack dugós?
   A fejhallgatónak a fül részében van a mikrofon vagy ki van hozva a száj részhez, mint egy gamer fejhallgatón?
   Ha a családi háttérzajra gondolsz nincs más megoldás csak egy ajtóval zárható külön szoba.
   Ha a számítógép zúgására gondolsz, akkor itt az ideje kitakaríani. 🙂 – poén.
   Ha alapjáraton hangos, akkor próbáld minél távolabb elhelyezni magadtól és elárulok egy titkot. A legtöbb hangszigetelő anyag, a tojástartó mintájára épít, ugyanis annyira jó hangfogó hatása van, így csodákra képes, ha van néhány otthon. Csak szimplán rakd a gép elé, mögé, rá, stb.
   Végső soron, ha laptop zúgásra gondolsz, akkor az ellen nem lehet sok mindent tenni.
   Na de most már tényleg érdekel milyen hangra gondolsz. 😀
   Ahogy olvashattad a Hogyan kezdj el streamelni? c. cikkben az alapvető követelmény egy Nvidia Geforce 960-as videókártya.
   Fenti kommentekből már jól olvasható, melyek azok a beállítások amelyek segítségével viszább vehetjük a teljesítményet, így javítva a játék és a stream teljesítményén. Itt vannak mégegyszer:
   CPU készlet, Kimeneti felbontás, bitsebesség. Ha ezek ellenére sem akarja, akkor jöjjön a megváltó: a számítógép képernyőfelbontását vedd le!
   Na már most ez biztos furcsa lesz elsőre, illetve egy kicsit rontani is fogja a játék élményt, de nem hiába játszanak a koreaiak a 30′ monitor közepén egy 800×600-as keretben.

   0
 7. Norbi

  Hello.
  Nem tudod hogy mert nem adja ki nekem a képernyő felvételnél mért nem mutatja a teljes képet? Csupa feketeség és semmi sem látszik ugyan ez ablak módnál is.

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Norbi!

   Kérlek tudnál adni részletesebb leírást, mert nem értem mire gondolsz.

   0
  • Névtelen

   ugyanez a problémám. eddig gond nélkül ment de most csak feketeséget vesz fel a program plusz a kurzor mozgását a fekete háttéren holott a valóságban a chrome ban egy flash játékkal játszom. (agar.io)

   0
 8. Lóránd

  Szia az a hiba nálam, hogy a capture one alkalmazást szeretném streemelni de mikor ablakot választok ki a legördülő menük láthatatlanok, ha kijelzőt szeretnék akkor az egész sötét és nem működik, már elég sokmindent kipróbáltam. Köszönöm

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia!
   Mindenféleképpen az egész kijelző felvételét válaszd. Ha az egész képernyő fekete, akkor az alkalmazást állítsd át “windowed” módra (ha van ilyen) vagy ne állítsd teljes méretre az ablakot. A kurzor felvétele is be legyen pipálva!
   A windows gyorsítása is segíthet megoldani ezt a problémát, főleg “Az effektek és animációk kikapcsolása” rész.

   0
 9. Krisztián

  Szia! Tudnál nekem segiteni hogy mia meg feleleö képernyö be állitás 13 col nál illetve 13.5 col nál és a 14 col nál?

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia!
   Minden esetben ragaszkodni a stream ideje alatt, hogy 1280×720 vagy 1920×1080-as felbontással használd a számítógépet. Valószínű fekete sáv fog megjelenni felül és alul, azonban könnyen hozzá lehet szokni. A méret már csak a laptopod teljesítményétől függ.

   0
 10. Molnár Róbert

  A képem tökéletes, de nincs hang. A felvételen amikor visszanézem, mégis van.
  Üdv. Róbert

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Robi!
   Fontos lenne tudni, hogy milyen hangra gondolsz. Természetesen a mikrofon hangja nem hallatszik számodra. Lehet, hogy a Windows-ban más lejátszóeszköz lett kiválasztva, miközben nem az az alapértelmezett. (Ez azért probléma, mivel ha már egy játék, vagy böngésző el lett indítva egyes esetekben nem kerül át a hang az új kiválaszott lejátszóezközre.) Egy lejátszóeszközt használj csak! (vagy a “Hangszórók”-at vagy a “Fejhallgatót”)

   Léteznek egyes virtuális hangkártya kezelő programok is. Ha netalán azzal próbálkoztál érdemes lenne kikapcsolni vagy rendesebben utána nézni a beállításoknak, mivel ezeknek a segítségével, nagyon félre lehet lőni.

   0
 11. Névtelen

  ugyanez a problémám. eddig gond nélkül ment de most csak feketeséget vesz fel a program plusz a kurzor mozgását a fekete háttéren holott a valóságban a chrome ban egy flash játékkal játszom. (agar.io) Közben rájöttem mi volt a gond nem volt beállítva hogy a chrome ablakát vegye fel. utólag már nem lehet előhozni valahogy amit valojában fel akartam venni ?

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia!
   Igen sok esetben ez az egyik probléma, hogy nincs kijelölve a megfelelő program, ha az ablak felvételét választjuk. Ha hasonló dolgokat csinálsz érdemes akár a kijelző felvételét választani (főleg ha két monitorral rendelkezünk), így elkerülve az ehhez hasonló problémákat.

   0
 12. seni

  sziasztok! az lenne a kérdésem mért van hogy a gép újra indul ha videó rögzítést szeretnék csinálni vagy élő videó után indul újra OBS t ajánlották a program jó is csak itt van valami bibi amire nem tudok rájönni

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia!
   Nem a programmal lesz a probléma. Ahogy a cikk is indul, érdemes elolvasnod a “Hogyan kezdj el streamelni?” cikket és leellenőrizni, hogy a cikkben található követelményeknek megfelel-e a számítógéped. Ha azonnal lefagy a program, ahogy rákattintottál akkor nagyon sok lehetőség miatt omolhat össze a program, de legfőképpen a következőktől:
   – Gyenge számítógép (kevés RAM, régi videókártya, kis teljesítményű CPU, kevés tárhely…)
   – Régi driverek (folyamatos frissítés ajánlott, ha streamelsz)
   Jó ötlet lenne egy Windows gyorsítás is, hátha javít a helyzeten.
   Végső soron azt ajánlom, hogy használd videó rögzítés során az FLV fájlkitersztést, hogy ne vesszen el az egész egy esetleges újraindulás során.

   0
 13. Ferenc

  SZiasztok!

  Felvétel indítása után ezt a üzenetet kapom: Nincs elegendő lemezterület a videó folytatásához: Mi lehet a probléma, eddig működött a felvétel funkció.

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Ferenc!
   Értelemszerűen nincsen elég tárhelyed a felvételhez. Töröld a régen használt programokat és fájlokat, és csinálj egy windows gyorsítást. Ha még így sem lesz elegendő akkor mentsd ki egy külső winchesterre a régi felvételeket vagy vegyél egy új belső HDD-t

   0
   • Ferenc

    Köszi a választ, de kérdezem, pontosan hol van kevés tárhely a gépemen? A (C:)-n még 168 GB van a 464.ből. Egyébként csináltam gyorsítást, de nem váltotzott a helyzet.

    0
    • Kecskés Sándor

     Szia Ferenc!
     Kérlek ellenőrizd a Beállítások -> Kimenet -> Rögzítés oldalon található mentési helyet. Ha nem másik meghajtóra ment a program, akkor próbálj meg egy új mappát létrehozni és oda menteni a felvételeket.

     0
 14. János

  Szia Mr. Techblogger!
  A képernyőfelvétel elindítás után néhány másodperccel magától leáll!
  Bizonyára valamit rosszul állítottam be….

  0
 15. Attila

  Hello!
  Kicsit off téma, Ps4-es szeretnék streamelni, arra esetleg tudnál mondani tippet-trükköt, hogy azt hogyan lehet kicsit feldobni, Pc használata nélkül?

  Attila

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Attila!
   Megmondom az őszintét, hogy legfőképpen számítógépen belüli felvétellel foglalkoztam. Tudom, hogy a PS4-nek van beépített streaming opciója, de abban biztos vagyok hogy ha a jó minőségre törekszel akkor fontos lenne a számítógépen keresztül streamelni. (Ezzel is megkönnyítve a PS4 munkáját.) Az AverMedia Live Gamer Portable Lite kütyüje nagyon felkapott, mivel jó teljesítményt nyújt ezen a téren és viszonylag olcsón is beszerezheted.

   0
 16. Dávid

  Üdv!
  Lenne egy olyan problémám, hogy a hangbeállításoknál nem tudom kiválasztani az Asztal audio hardwere-ét. Egy imac-en futtatom a programot és egy Universal audio hangkártyám van, de ha a fülre kattintok csak egyetlen lehetőség jeleni meg. Az,hogy: Letiltva. Sehogy sem tudom ezt megváltoztatni. Minden más programban sikerül a kimenetek váltása de az obs-ben még az alap hangkártyájára sem tudom beállítani. Mi lehet a megoldás?

  0
 17. Békési Csaba

  Üdv!

  A cél az lenne, hogy egy kézilabda meccset tudjak továbbitani a youtube-ra, élő közvetitésként.
  Egy Elgato Camlink-el próbálok egy Panasonic vx980 kamera képét OBS stúdion keresztül a youtube-ra küldeni, de a link amit a youtube küld, az nem nézhető, pedig a strem megy. A másik gondom, azt szeretném, hogy csak a kamera által felvett hang menjen a videó alatt, ezért a obs hangkeverőjében letiltottam a desktop hangokat, de a kameráról a hang mintha nem menne át az obs-be.

  0
 18. József

  Üdv!
  Kérem, hogy valaki segítsen az alábbiakban. Tegnap próbáltam először Facebookon az OBS-n keresztül streamelni, de az OBS-n a kamera hol megjelenik, hol meg nem, s nem tudom, hogy mit rontok el. Kamera be van kapcsolva,a képernyőn látszik, de az OBS-n (s így aztán az FB-n) sem látszik semmi kép, pedig források/videorögzítő eszköz/logitech webcam be van állítva.
  Ugyanezzel a beállítással tegnap nagy nehezen 2x sikerült élő videot streamelni, ma egyszer sem.

  0
 19. PistiB

  Szia neke. Az a baj ha váltok ablakot lejátszast vagy pause és end közt akkor *leáll* a stream…

  0
 20. Roni

  Szia! Az lenne a kérdésem, hogy Facebook-ra közvetítek, eddig működött is tökéletesen, de ma ledobott a program, és azóta ha megpróbálom elindítani a stream-et akkor azt írja ki, hogy: “nem lehet hozzáférni a csatornához vagy stream kulcshoz, probléma merült fel a szerverhez csatlakozás során”. A szerver kód és a stream kulcs is megegyezik, nem azzal van a gond. Mi lehet a probléma?

  0
 21. Névtelen

  Szia!

  Afelől szeretnek érdeklődni, hogy arra van lehetőség, hogy több kamerát szeretnek használni, van olyan beállítási lehetőség, hogy automatikusan (pl 1percenként) magától váltson kamerát? (Jelenetet)?! Eddig úgy tudom csak megoldani, hogy ez külső szoftvert beállítottam h automatikusan(bizonyos időközönként) nyomja meg azt a billentyűt amire beállítottam OBS-ben gyorsbillentyure a jelenet váltást.. Maga az OBS tud ilyet?!

  Köszi előre is!

  0
 22. Laci

  Szia
  Követtem a fenti beállításokat.
  Zoomba szeretnék egy 4K videót streamelni a PC-mről.
  Nálam szuper a felbontás, OBS-ben és Zoomban is, de ha \”vendég\” gépről nézem a videót, a zoomban, nagyon rossz használhatatlan a minőség.
  Outsorce-nál, code: x264 van beállítva.Az internet sebesség oké.
  Zoomban nem fizetős account van beállítva.
  A zoomba a obs, NDI videoval megy át.
  Mi lehet a probléma? Hogyan tudnám megoldani.

  Köszönöm!

  0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes streamer minikurzus

Érj el növekedést a

csatornádon, azonnal.

Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Stúdió legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.

Ingyenes streamer minikurzus

Már a hajadat téped a sok beállítástól?

Ne hagyd, hogy az akadályok megállítsanak téged. Egy átfogó segítség a streameléshez és útmutató az OBS Studio legfontosabb beállításaihoz.

Nem érdekel a segítség, nem akarok több követőt.