Szaggat a stream? Folyton azt írják, hogy nem hallanak téged rendesen? Az OBS Stúdió beállítása

Az előző cikkben megtudhattad hogyan is kell belevágni a streamelésbe. A mostani lépésben megtanuljuk hogyan kell az OBS-t beállítani, hogy minden profi módon működjön.

Az OBS Stúdió képe

Ez az OBS Stúdió alap képernyője.

Itt találhatod meg a napi munkához szükséges beállításokat. Ahhoz, hogy el kezdj streamelni létre kell hoznod egy jelenetet a + gomb megnyomásával.

Az OBS Stúdió forrás hozzáadása

A források fülön keresztül tudsz a jelenthez képet, videót és egyéb dolgokat hozzáadni, amiket a nézők látni fognak. A legegyszerűbb módon egy játékot a Kijelző felvételén keresztül tudod megmutatni. Itt betudod állítani, hogy melyik képernyőt vegye fel a program, hogy mit is lássanak a nézők. Itt tudsz külön hozzáadni képet, szöveget, a Webkamerád képét (Videorögzítő eszköz) és majd a Donate jelző forrást is.

A következő ablak a Keverő, itt tudod beállítani, hogy a Játék hangja (Desktop Audio) és a Mikrofon hangja (Mic/Aux), milyen hangosan szóljon. Meg tudod, adni, ha már van külső mikrofonod, hogy azt a hangot vegye a program, ne a beépített mikrofonét (Fogaskerékre kattintva előjön a lehetőség). A hangodhoz, illetve a játék hangjához hozzá tudsz egyes szűrőket adni, mellyel erősítést (Gain) és zaj csökkentést tudsz alkalmazni.

A jelenet átmenetek fül alatt, betudod állítani, hogy a különböző előre beállított jeleneteid között, milyen áttűnést alkalmazz.

A végén található maga a Stream indítása, mellyel már indíthatod is a közvetítést. Akár fel is tudod venni a streamet, hogy a későbbiekben akár egy összeállítást tudj készíteni belőle.

Ahhoz, hogy ezeket a beállításokat elmentsd a felső menüsorban a Profil fül alatt létre kell hoznod egy Új-at.

A következő lépésben belelépünk az OBS Stúdió szívébe a beállításokba.

A Fájl -> Beállítások menüpontra kattintsunk rá.

Az OBS Stúdió általános beállítása

Itt alapvető beállításokat találhatunk, de itt számunkra sok releváns dolgot nem találunk a nyelv, illetve a téma beállítását kivéve.

A következő fülön a Stream beállításait találjuk. A Hogyan kezdj el streamelni? c. cikkben már taglaltuk ezt a témát, de a Szerver beállítását még nem. Itt megtudod adni, hogy a Twitch melyik szerverére csatlakozz. Ajánlom, hogy hagyd Automatikus beállításon, mivel így akkor nem kell már foglalkoznod vele, illetve alapból beajánlja a számodra legjobbat. Viszont letesztelheted, hogy melyik a leggyorsabb neked.

Az OBS Stúdió kimenet beállítása

A fent látható beállításokat ajánlom, ha a Twitch-en szeretnél streamelni. De azért nézzük át részletesebben is.

 • A hangsáv csak a rögzítés szempontjából számít, ha külön szeretnéd felvenni a játék és a mikrofon hangját.
 • A kódoló beállításnál az x264-a legelterjedtebb ez egy szoftveres, megoldás mellyel a processzorodat használja kódolás során. Az NVENC kódolás lehet még lehet számításba venni, hogy ha erős videokártyád van, mert akkor ezt használja a program.
 • A kimenet átméretezése beállításnál a sima HD-t ajánlom, ha a számítógéped a minimum követelményeket éri el. Viszont, ha egy erősebb processzorod van akkor mehet a FULLHD -s (1920×1080-as) beállítás.
 • A bitsebességben meghatározhatod, hogy mennyi bitrátát küld a twitch felé. Itt fontos az internetsebességed felmérése. Ha FULLHD-ban streamelsz elengedhetetlen a 3000-4000-es bitráta.
 • Viszont ha csak HD-ban akkor elegendő a 1500-2000-is, ha azonban túl alacsony akkor a kép minősége már romlik. Ha beállítottad 3000-re ez azt jelenti, hogy 3MB tényleges internet feltöltési sebességet vesz el.
 • A kulcsképkocka időköze 2 másodperc kell hogy legyen.
 • CPU készletnél beállítható, hogy a kódolás mennyire használja a processzort minél gyorsabbra állítod, annál kevesebbet használja, viszont így rontja is a minőséget.
 • A profilnál Twitch esetében a main beállítást kell használni, ezzel a processzor, illetve a memória kihasználást lehet konfigurálni.
 • A többi beállítással nem kell foglalkoznunk.

A bitsebességet, a kimenet átméretezését, a CPU készletet és Profilt neked kell kitapasztalnod, hogy melyik a legjobb a számítógépednek. Fent leírtam az ajánlott beállításokat, egy jó kiinduló pontot, viszont teszteléssel tudod tökéletesre konfigurálni a programot.

A rögzítés fülön beállíthatjuk, a felvétel helyét, illetve típusát és egyéb dolgokat. A Felvétel formátuma MP4 vagy flv ajánlott.

A következő lehetőségünk a hang szabályozása.

Az OBS Stúdió hang beállítása

Itt megadhatjuk, hogy milyen minőségben (Mintavételezés) közvetítjük a hangot. Ajánlott a 44.1kHz-nél maradni, mert a Twitch ezt alkalmazza, akár feljebb is rakhatjuk, viszont sokat nem fog számítani a nézés során. Azt is megadhatjuk, hogy melyik mikrofont vegye a program, illetve, hogy melyik legyen az alapértelmezett hangeszköz.

A következő a másik legfontosabb oldal, a Videó.

Az OBS Stúdió videó beállítása

Az alap felbontás az maga a monitorod felbontása.
A kimeneti felbontás, ha kisebb teljesítményű, akkor a HD (1280×720), ha erősebb, akkor mehet az 1920×1080 (FULL HD).
A leskálázás szűrő az ténylegesen a számítógép teljesítményétől függ. A Bilineáris, az a legalacsonyabb, míg a Lanczos a legmagasabb teljesítményhez jó. A Kettős köbös a kettő között helyezkedik el, ez egy jó kiindulási pont a teszteléshez. Az FPS érték általában 30, de ha így is szaggat, nyugodtan leveheted 25-re.(persze akár 60-ra is feltornázható)

A Gyorsbillentyű lehetőségnél beállíthatod, hogy melyik gomb megnyomására, mit tegyen a program. Ha egy képernyőd van akkor érdemes ezeket kitöltened, minimum a Stream indítását és a Stream leállítását. Így ha bármi történne, tudod kontrollálni a programot.

A Haladó oldalon még megtalálhatsz egy két beállítást, ilyen például a Folyamat Prioritás szintje, a Fájlnév formázását és a Stream késleltetését, mely egy-egy meccs közben jól jöhet.

Ezek lennének a legfontosabb beállítások az OBS Stúdióban. Ha bármilyen kérdésed lenne, nyugodtan írj a komment szekcióban, hogy a többiek is tanulhassanak.

Megnyitott a Techblogger Fórum!
Egyes cikkeknél lezártuk a kommentelési lehetőséget. Mostantól ezeket a kérdéseket a Fórum keresztül tehetitek fel!

43 KOMMENTEK

 1. Szia az lenne a kérdésem tudok egyszerre két kamerával streamelni (versenyt) és ha igen hogyan? Köszi.

  • Szia Tibor!

   Ha két USB-s kameráról van szó, csatlakoztasd őket a számítógéphez, ezután, egyszerűen az adott jelenethez hozzáadod forrásként mindkettő kamerát és voilà!

   Ha további kérdésed lenne nyugodtan írj.

   Üdv

 2. Üdvözletem!

  Nekem egy átlagos laptopom van, amiről streamelni szeretnék. A lényeg az, hogy a PS4-emen játszott játék képét át tudom vinni a laptopomra, és azt szeretném lestreamelni a laptopon keresztül. Tehát maga a játék nem a laptopon futna, csak a stream. Vajon érdemes ezzel próbálkozni vagy erősebb PC szükséges? A laptop jellemzői: i5-5200U 2.20ghz, Nvidia 920M és 8gb ram. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

  • Szia!

   Menni fog. Ha azt veszed észre, hogy akadozik a stream, akkor először kapcsolj ki minden felesleges programot ami a háttérben fut, csinálj egy windows gyorsítást, de ha ezek után is zavart észlelsz, vedd vissza a kimeneti felbontást és a CPU készletet.

   Ha a későbbiekben javítanál ezen, akkor egy asztali gépre váltást ajánlok.

 3. Az a bajom hogy amikor mozgató a kamerát a játékban fojamatosan pixelesedik a kép a felvételen ez mitől van?

  • Szia Gábor!
   A fő probléma abból ered, hogy túl jó a beállítás a számítógép teljesítményéhez képest. A számítógép nem tudja leadni azt a teljesítményet, amit a program sukározni szeretne.
   A CPU készlet beállítás, Kimeneti felbontás, és a Bitsebesség alacsonyabbra állításával tudsz javítani a helyzeten. Mindezek mellett egy windows gyorsítás még segíthet.

 4. Sziaszok!
  Az én problémám az lenne, hogy a streamemnél a néző nem tudja változtatni a felbontást, csak az elérhető, amit én adtam meg. Hogyan tudnék ezen változtatni?
  Előre is köszönöm a választ!

  • Szia Balázs!
   A Twitch saját maga engedélyezi a felbontás állíthatóságát a nézői oldalon. Te annyit tehetsz ennek érdékben, hogy a szabványos felbontásban streamelsz. 1280x720p vagy 1920x1080p -ben. Ezt a beállítást a kimeneti felbontásban tudod beállítani.
   Arra figyelj még, hogy ha a monitorod nem ezeken a szabványos felbontásokon működik (mondjuk laptop monitor, vagy régebbi típusú monitor) akkor streamelés során nem lesz teljes a kép (alul, felül megjelenik egy fekete sáv). Ahhoz, hogy teljesen ki tud használni, abban az esetben a monitorodat is át kell állítani a fent leírt felbontás egyikére. Az már csak a számítógéped teljesítményétől függ, hogy melyiket választod.

 5. Tisztelt techblogger csapat!
  Én az ügyben érdeklődöm,hogy ezekkel a beállításokkal,hogy lehet az,hogy ha pl valamilyen weboldalt nézegetek,amin szöveg van (átlag 13 betűméret),akkor homályos,és nem lehet látni rendesen? (Ez csak videó felvétel,nem stream)

  • Szia falusi!
   A leskálázási szűrő átállításával tudod ezt a problémát orvosolni, mivel végső soron ez határozza meg a streamelt kép leképzési módszerét.

 6. Tisztelt Mr. Techblogger!

  2 beállításban kérnék segítséget:
  – Fejhallgatóm van amin van egy mikrofon. Sajnos minden egyéb hang bele hallatszik a streambe. Ezeket hogy tudnám kiiktatni?
  -Jelenleg 660 gtx 2gb vga-m van. Sok játék laggol a streamben. Tudok valamit javítani a helyzeten?
  Ezeket jelenleg eszköz fejlesztéssel nem tudom megoldani.

  Üdvözlettel
  Balázs

  • Szia Balázs!
   Attól függ, hogy milyen hangra gondolsz. USB-s a fejhallgató vagy jack dugós?
   A fejhallgatónak a fül részében van a mikrofon vagy ki van hozva a száj részhez, mint egy gamer fejhallgatón?
   Ha a családi háttérzajra gondolsz nincs más megoldás csak egy ajtóval zárható külön szoba.
   Ha a számítógép zúgására gondolsz, akkor itt az ideje kitakaríani. 🙂 – poén.
   Ha alapjáraton hangos, akkor próbáld minél távolabb elhelyezni magadtól és elárulok egy titkot. A legtöbb hangszigetelő anyag, a tojástartó mintájára épít, ugyanis annyira jó hangfogó hatása van, így csodákra képes, ha van néhány otthon. Csak szimplán rakd a gép elé, mögé, rá, stb.
   Végső soron, ha laptop zúgásra gondolsz, akkor az ellen nem lehet sok mindent tenni.
   Na de most már tényleg érdekel milyen hangra gondolsz. 😀
   Ahogy olvashattad a Hogyan kezdj el streamelni? c. cikkben az alapvető követelmény egy Nvidia Geforce 960-as videókártya.
   Fenti kommentekből már jól olvasható, melyek azok a beállítások amelyek segítségével viszább vehetjük a teljesítményet, így javítva a játék és a stream teljesítményén. Itt vannak mégegyszer:
   CPU készlet, Kimeneti felbontás, bitsebesség. Ha ezek ellenére sem akarja, akkor jöjjön a megváltó: a számítógép képernyőfelbontását vedd le!
   Na már most ez biztos furcsa lesz elsőre, illetve egy kicsit rontani is fogja a játék élményt, de nem hiába játszanak a koreaiak a 30′ monitor közepén egy 800×600-as keretben.

 7. Hello.
  Nem tudod hogy mert nem adja ki nekem a képernyő felvételnél mért nem mutatja a teljes képet? Csupa feketeség és semmi sem látszik ugyan ez ablak módnál is.

  • ugyanez a problémám. eddig gond nélkül ment de most csak feketeséget vesz fel a program plusz a kurzor mozgását a fekete háttéren holott a valóságban a chrome ban egy flash játékkal játszom. (agar.io)

 8. Szia az a hiba nálam, hogy a capture one alkalmazást szeretném streemelni de mikor ablakot választok ki a legördülő menük láthatatlanok, ha kijelzőt szeretnék akkor az egész sötét és nem működik, már elég sokmindent kipróbáltam. Köszönöm

  • Szia!
   Mindenféleképpen az egész kijelző felvételét válaszd. Ha az egész képernyő fekete, akkor az alkalmazást állítsd át “windowed” módra (ha van ilyen) vagy ne állítsd teljes méretre az ablakot. A kurzor felvétele is be legyen pipálva!
   A windows gyorsítása is segíthet megoldani ezt a problémát, főleg “Az effektek és animációk kikapcsolása” rész.

 9. Szia! Tudnál nekem segiteni hogy mia meg feleleö képernyö be állitás 13 col nál illetve 13.5 col nál és a 14 col nál?

  • Szia!
   Minden esetben ragaszkodni a stream ideje alatt, hogy 1280×720 vagy 1920×1080-as felbontással használd a számítógépet. Valószínű fekete sáv fog megjelenni felül és alul, azonban könnyen hozzá lehet szokni. A méret már csak a laptopod teljesítményétől függ.

 10. A képem tökéletes, de nincs hang. A felvételen amikor visszanézem, mégis van.
  Üdv. Róbert

  • Szia Robi!
   Fontos lenne tudni, hogy milyen hangra gondolsz. Természetesen a mikrofon hangja nem hallatszik számodra. Lehet, hogy a Windows-ban más lejátszóeszköz lett kiválasztva, miközben nem az az alapértelmezett. (Ez azért probléma, mivel ha már egy játék, vagy böngésző el lett indítva egyes esetekben nem kerül át a hang az új kiválaszott lejátszóezközre.) Egy lejátszóeszközt használj csak! (vagy a “Hangszórók”-at vagy a “Fejhallgatót”)

   Léteznek egyes virtuális hangkártya kezelő programok is. Ha netalán azzal próbálkoztál érdemes lenne kikapcsolni vagy rendesebben utána nézni a beállításoknak, mivel ezeknek a segítségével, nagyon félre lehet lőni.

 11. ugyanez a problémám. eddig gond nélkül ment de most csak feketeséget vesz fel a program plusz a kurzor mozgását a fekete háttéren holott a valóságban a chrome ban egy flash játékkal játszom. (agar.io) Közben rájöttem mi volt a gond nem volt beállítva hogy a chrome ablakát vegye fel. utólag már nem lehet előhozni valahogy amit valojában fel akartam venni ?

  • Szia!
   Igen sok esetben ez az egyik probléma, hogy nincs kijelölve a megfelelő program, ha az ablak felvételét választjuk. Ha hasonló dolgokat csinálsz érdemes akár a kijelző felvételét választani (főleg ha két monitorral rendelkezünk), így elkerülve az ehhez hasonló problémákat.

 12. sziasztok! az lenne a kérdésem mért van hogy a gép újra indul ha videó rögzítést szeretnék csinálni vagy élő videó után indul újra OBS t ajánlották a program jó is csak itt van valami bibi amire nem tudok rájönni

  • Szia!
   Nem a programmal lesz a probléma. Ahogy a cikk is indul, érdemes elolvasnod a “Hogyan kezdj el streamelni?” cikket és leellenőrizni, hogy a cikkben található követelményeknek megfelel-e a számítógéped. Ha azonnal lefagy a program, ahogy rákattintottál akkor nagyon sok lehetőség miatt omolhat össze a program, de legfőképpen a következőktől:
   – Gyenge számítógép (kevés RAM, régi videókártya, kis teljesítményű CPU, kevés tárhely…)
   – Régi driverek (folyamatos frissítés ajánlott, ha streamelsz)
   Jó ötlet lenne egy Windows gyorsítás is, hátha javít a helyzeten.
   Végső soron azt ajánlom, hogy használd videó rögzítés során az FLV fájlkitersztést, hogy ne vesszen el az egész egy esetleges újraindulás során.

 13. SZiasztok!

  Felvétel indítása után ezt a üzenetet kapom: Nincs elegendő lemezterület a videó folytatásához: Mi lehet a probléma, eddig működött a felvétel funkció.

  • Szia Ferenc!
   Értelemszerűen nincsen elég tárhelyed a felvételhez. Töröld a régen használt programokat és fájlokat, és csinálj egy windows gyorsítást. Ha még így sem lesz elegendő akkor mentsd ki egy külső winchesterre a régi felvételeket vagy vegyél egy új belső HDD-t

   • Köszi a választ, de kérdezem, pontosan hol van kevés tárhely a gépemen? A (C:)-n még 168 GB van a 464.ből. Egyébként csináltam gyorsítást, de nem váltotzott a helyzet.

    • Szia Ferenc!
     Kérlek ellenőrizd a Beállítások -> Kimenet -> Rögzítés oldalon található mentési helyet. Ha nem másik meghajtóra ment a program, akkor próbálj meg egy új mappát létrehozni és oda menteni a felvételeket.

 14. Szia Mr. Techblogger!
  A képernyőfelvétel elindítás után néhány másodperccel magától leáll!
  Bizonyára valamit rosszul állítottam be….

 15. Hello!
  Kicsit off téma, Ps4-es szeretnék streamelni, arra esetleg tudnál mondani tippet-trükköt, hogy azt hogyan lehet kicsit feldobni, Pc használata nélkül?

  Attila

  • Szia Attila!
   Megmondom az őszintét, hogy legfőképpen számítógépen belüli felvétellel foglalkoztam. Tudom, hogy a PS4-nek van beépített streaming opciója, de abban biztos vagyok hogy ha a jó minőségre törekszel akkor fontos lenne a számítógépen keresztül streamelni. (Ezzel is megkönnyítve a PS4 munkáját.) Az AverMedia Live Gamer Portable Lite kütyüje nagyon felkapott, mivel jó teljesítményt nyújt ezen a téren és viszonylag olcsón is beszerezheted.

 16. Üdv!
  Lenne egy olyan problémám, hogy a hangbeállításoknál nem tudom kiválasztani az Asztal audio hardwere-ét. Egy imac-en futtatom a programot és egy Universal audio hangkártyám van, de ha a fülre kattintok csak egyetlen lehetőség jeleni meg. Az,hogy: Letiltva. Sehogy sem tudom ezt megváltoztatni. Minden más programban sikerül a kimenetek váltása de az obs-ben még az alap hangkártyájára sem tudom beállítani. Mi lehet a megoldás?

 17. Üdv!

  A cél az lenne, hogy egy kézilabda meccset tudjak továbbitani a youtube-ra, élő közvetitésként.
  Egy Elgato Camlink-el próbálok egy Panasonic vx980 kamera képét OBS stúdion keresztül a youtube-ra küldeni, de a link amit a youtube küld, az nem nézhető, pedig a strem megy. A másik gondom, azt szeretném, hogy csak a kamera által felvett hang menjen a videó alatt, ezért a obs hangkeverőjében letiltottam a desktop hangokat, de a kameráról a hang mintha nem menne át az obs-be.

 18. Üdv!
  Kérem, hogy valaki segítsen az alábbiakban. Tegnap próbáltam először Facebookon az OBS-n keresztül streamelni, de az OBS-n a kamera hol megjelenik, hol meg nem, s nem tudom, hogy mit rontok el. Kamera be van kapcsolva,a képernyőn látszik, de az OBS-n (s így aztán az FB-n) sem látszik semmi kép, pedig források/videorögzítő eszköz/logitech webcam be van állítva.
  Ugyanezzel a beállítással tegnap nagy nehezen 2x sikerült élő videot streamelni, ma egyszer sem.

 19. Szia! Az lenne a kérdésem, hogy Facebook-ra közvetítek, eddig működött is tökéletesen, de ma ledobott a program, és azóta ha megpróbálom elindítani a stream-et akkor azt írja ki, hogy: “nem lehet hozzáférni a csatornához vagy stream kulcshoz, probléma merült fel a szerverhez csatlakozás során”. A szerver kód és a stream kulcs is megegyezik, nem azzal van a gond. Mi lehet a probléma?

VÁLASZOLJ

Please enter your comment!
Please enter your name here