A Twitch az a hely ahol a játékos közösség összegyűlhet és együtt nézheti a játékok közvetítését. A legjobb játékosok fordulnak meg ezen a platformon, a legtöbbjüket már naponta láthatjuk közvetíteni. Ezt azért tehetik meg a, mivel egész szép bevételt lehet keresni a Twitch platformon keresztül.

Érdekes módon sokan jobban szeretjük követni, illetve nézni azt, hogyan játszanak mások, mintha magunk játszanának magával a játékkal. Természetesen erre közrejátszik az is, hogy mára átalakult a játék közvetítés, inkább egy szórakoztató ággá. Minden streamer megpróbálja minél színesebbé és szórakóztatobbá tenni a közvetítést.

A platform csak egyre nő és egyre több játékos próbál belevágni ebbe a szakmába. Pontosabban a 2020-as évben a Twitch közvetítőinek száma elérte a 3.8 millió-t. Így jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy pontosan mennyit is lehet keresni a platformon. Milyen eszközök segítségével tud egy streamer bevételi forráshoz jutni ?

Mennyit keres egy felkapott streamer?

Disguised Toast készített, egy videót amelyen össze szedte pontról pontra, hogy ő mennyit keres összességében a streameléssel. Jeremy Wang, 800.000 követővel rendelkezik Twitch-en, és átlagosan 10.000 néző követi a streamjeit. (Akit most már a Facebook Gaming szekciójában találhatunk meg.)

A videóban elmondja, hogy egy átlagos hónapban, alap fizetésként $20.000 keres, ami átszámolva 6.600.000Ft-nak felel meg. Ehhez hozzá jönnek még a különböző szponzorációk és marchandise termékek.

Magyar viszonylatban az egyik legfelkapotabb csatorna a TheVR, akiknek átlagosan 4000-6000 néző követi a streamjeit. A fent említett számok alapján, könnyen kiszámolhatjuk az alap bevételeiket, azonban társítsuk hozzá, a magyar gazdaságot is.

Hogyan lehetek Twitch partner?

Ahogy a YouTube esetében, úgy itt is adott követelményeknek kell megfelelnünk, ahhoz, hogy lehetőségünk legyen bevételekhez jutni, tehát pénzt keresni.

Első soron csatlakoznod kell a Twitch Affiliate programjához, hogy előfizetésekhez, adományokhoz juthass és játékokat, játékbeli itemeket és pólokat adhass el. Ha jól mennek a dolgok és kezdesz felkapott lenni, ezek után a lehetőséged van csatlakozni a Twitch Partner progjamjába, amivel együtt különböző előnyökhez juthatsz hozzá Te is és egyben a nézőid is.

Ahhoz, hogy csatlakozhass az Affiliate programba a következőket kell teljesítened:

 • 50 követő,
 • 500 perc közvetítés az elmúlt 30 napban,
 • 7 különböző néző az elmúlt 30 napban,
 • Átlagosan 3+ különböző néző az elmúlt 30 napban.

Ezek után lesz lehetőséged a fent említett bevétel szerzések használatára. Ismételten, ezt a követelmény rendszert is nem hiába állították fel. Ezek a számok nagyjából ahhoz elegendőek, hogy elkezdjenek nézni, úgy hogy nem csak az ismerősök kattintanak rá a linkre, hanem a Twitch-en keresztül találnak rád. Személy szerint ezeket a számokat én még megszoroznám 3-al vagy 4-el, mivel az lenne a tényleges követőbázis, ami után bevételre számíthatsz.

A következő szint a Partnerség, amihez a következők segítségével juthatsz hozzá.

 • 25 óra közvetítés az elmúlt 30 napban,
 • 12 különböző napon való közvetítés az elmúlt 30 napban,
 • Átlagosan 75 néző az elmúlt 30 napban.

A jelentkezést követően 7 munkanapon belül átnézik manuálisan a statisztikáidat és engedélyezik a partnerséget.

Fontos megemlíteni, hogy a fent leírt alap fizetés, egy nagyon felkapott, külföldi streamer bevétele, tehát nem mindenki fog meggazdagodni ebből a szakmából. Viszont azt is meg kell jegyeznünk, hogy igen, jelenleg nagy pénz van ebben a szakmában és ha felépítjük a követő bázisunkat, könnyen juthatunk szemkápráztató bevételekhez.

Milyen bevételi forrásai vannak egy streamernek?

A Mennyit lehet keresni YouTube-on cikkben már taglaltuk az egyes bevételi forrásokat. Azért fontos megemlíteni, mivel hasonlóan alakulnak a bevételek, mégpedig a következő módon:

 • Feliratkozások
 • Bitek
 • Játékok eladása
 • Verseny jutalmak
 • YouTube
 • Affiliate links
 • Szponzorációk
 • Saját termékek, Merchandise
 • Rendezvények

Az említett források minden Twitch streamer számára elérhetőek, de a valóságban elég nagy követőbázissal kell rendelkezni (vagy profi játékosnak kell lennünk), ahhoz, hogy pénzt keressünk.

Feliratkozások

A nézőid feliratkozhatnak a csatornádra. Amellett, hogy ezzel fejezik ki a támogatásodat, különböző emojikat használhatnak a chat-en, külön színt kaphatnak, illetve jelölést, mint támogatók.

Három fajta feliratkozási lehetőség van $4.99, $9.99 és $24.99. Ez megoszlik 50-50 százalékban a streamer és a Twitch között. A nagyobb közvetítők elérhetnek nagyobb megoszlást is, sőt akár megkaphatják a feliratkozás 100%-át is.

A legnagyobb előnye a feliratkozásnak, hogy havi bevételhez juthatsz. Ez azért fontos, mert ezzel nagyjából számolni tudsz és ez alapján tudsz költekezni, új munkaeszközöket vásárolni. Ez mindaddig elérhető, míg a feliratkozó le nem mondja az előfizetését.

A sikeres külföldi közvetítők elérhetik akár a $3000 – $5000 havi bevételt is, ami kb. 1.000.000 Ft és 1.650.000 Ft között alakul. Itthon, Magyarországon ennek kb. a felét vehetjük alapul, ami 500.000Ft és 800.000Ft között alakul.

Bitek

A Bitek a Twitch virtuális pénze. A nézők vásárolhatnak Biteket, amelyet elküldhetnek a közvetítőnek a chat ablakon keresztül. Ahogy a feliratkozás során, úgy itt is különböző animációkat állíthatunk be a közvetítés során, ha megajándékoznak minket bitekkel.

Egy Bit ajándékozásából, a streamer 1 centet kap meg, ami kb. 3 forintot jelent.

Játékok és játékon belüli tárgyak eladása

Ha sikeresen jelentkeztünk a Twitch Affiliate programjába, akkor lehetőségünk van játékokat és játékon belüli tárgyakat ajánlani a nézőink számára. Ez a közvetítés alatt automatikusan is megjelenik mint egy link. Akármikor egy néző megvásárolja a játékot a közvetítő 5% jutalékot kap ebből.

Verseny jutalmak

Ha az említett profi játékos kategóriába tartozol, akkor nem szabad kihagynunk a versenyek után járó pénzjutalmakat sem. Az E-sport világ aranykorát éli és egyre többen próbálják ki ezt a világot. Számos rendezvény, és verseny is már elérhető a legtöbb játékhoz.

Jelenleg a legjobban felkapott játékok, amelyek versenyein több milliót nyerhetünk, az a Dota 2, Fortnite és a CS:GO. Jelenleg a legtöbbet kereső játékos a Dán származású N0tail, aki a 2019-es évben több mint $3.000.000 tudott nyerni a különböző versenyek során.

YouTube

Ha valaki streamel, akkor az azt jelenti, hogy YouTube-on is jelen van. A különböző streamből készült videó összevágások, vagy különböző háttértartalmak nagy sikert aratnak.

A további bevétel szerzési lehetőségeket, illetve a YouTube-ból származó bevételeket a Mennyit lehet keresni a YouTube-on? cikkünkben találhatod meg.

Meggyőzött a cikk és szeretnél belevágni a streamelésbe? Ebben az esetben a Hogyan kezdj el streamelni? írásunk neked készült. Ha már most elkezdenéd, akkor a Streamlabs OBS beállítása vagy az OBS Stúdió beállítása segítséget nyújt, hogyan tudod a streamer programokat beállítani és használni.

VÁLASZOLJ

Please enter your comment!
Please enter your name here