Mi is az a Raspberry Pi?

Egy tanulói célra létrehozott kis “számítógép”.  Az első modell a Raspberry Pi 1 Model B 2012-ben debütált. A szerkezetet Angliában tervezte a Raspberry Pi Foundation, akik főként a számítógépes tanulásra helyezték a hangsúlyt. Egy olyan szerkezetet alkottak meg, amellyel olcsón és könnyen tudták az iskolásokat bevonni a számítógépes programozás világába.

Olyan dolgot sikerült véghez vinnie az alapítványnak, amely miatt a mai napig zászlóshajóként tekinthetünk rá. Egy teljes közösséget sikerült létrehozniuk, mely folyamatosan fejleszti és bemutatja az újabbnál újabb projekteket, amiket véghezvihetünk saját magunk is, ennek a kis kütyünek a segítségével.

Mire is képes? – Raspberry Pi 3 Model B+

Jelenleg a Raspberry Pi 3 Model B+ a legújabb fejlesztés. A folyamatos újításoknak köszönhetően egyre újabbnál újabb lehetőségeket és nem mellesleg erőt rejtenek magukban az eszközök.

Adatok:

 • Processzor: Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ 1.4GHz – Ami egy négymagos erőgép
 • RAM: 1GB LPDDR2 SDRAM
 • 2.4GHz és 5GHz IEEE 802.11.b/g/n/ac wireless LAN, Bluetooth 4.2, BLE
 • Gigabit Ethernet over USB 2.0 (maximum sebesség 300 Mbps, mivel egy telefon processzorról beszélünk, ezért csak az USB porton keresztül képesek megoldani az Ethernet csatlakozást, tehát teljes értékű 1000Mbps-t nem lehetséges még megoldani.)
 • Kiterjesztett 40-pin GPIO header, mellyel egyes rendszereket irányíthatunk. (pl. kapunyitó rendszerek stb.)
 • Teljes értékű HDMI port
 • 4 DB USB 2.0 port
 • CSI kamera port a Raspberry Pi kamerához
 • DSI kijelző port a Raspberry Pi érintő kijelzőjéhez
 • 4-pólusú stereo kimenet és composite video port
 • Micro SD port, amelyen a rendszer és az adatok tárolódnak
 • 5V/2.5A DC power input
 • Power-over-Ethernet (PoE) support, tehát lehetőség van Ethernet porton keresztül áram átvitelre. pl. HotSpot és biztonsági kamerák.

Tovább

Tehát ahogy a képeken és az adatokon látjuk, elég rendesen elvagyunk látva sok porttal. A szappan méretű kis eszköz tényleg megállja a helyét a számítógép kifejezés alatt.

Számítógép. De hogyan?

Az ajánlott operációs rendszer hozzá a Raspbian. Ez egy Debian alapú rendszer, amit teljességében a Raspberry Pi-re optimalizáltak.

Raspberry Pi operációs rendszere a Raspbian Asztali Verzió Wikipedia

A fent látható módon, kapunk egy egyszerű operációs rendszert, amin alap, mindennapi feladatokat végezhetünk, mint a böngészés, dokumentumkezelés. Ahogy kitalálták programozásra is alkalmas és akár egy kis MineCraft-ot is bekapcsolhatunk a nap végén.

Na de mégis mire jó még?

A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan ebben az eszközben. A tanulás csak egy formája az eszköz kihasználásának, ugyanis még gyári robotok vezérlésére is alkalmas lehet a készülék.

Ahogy már említettem egy nagy közösség áll a háttérben, így nagyon sok projektet találunk az interneten, amelyet egyszerűen végrehajthatunk. Ami legjobban felkeltette mindenki figyelmét az a “Retro PC”, amellyé könnyen átalakítható a szerkezet, így máris töretlenül játszhatunk akár TV-n a jó kis Super Marioval.

Mennyire olcsó?

A cikk elején olvashattuk, hogy nemcsak a tudásával hódított teret magának, hanem olcsóságával.

Jelenleg a legújabb Raspberry Pi 3 Model B+ ár ~10.500FT!

Tisztázzuk, hogy ebben az árban csak az alaplapot kapjuk. Ahhoz, hogy tökéletesen működjön kell egy microsd kártya, ha nem akarjuk, hogy por érje, akkor egy ház és egy adapter is jól jön, habár microusb-ről is lehet működtetni.

Ha már egy “kit”-et szeretnénk venni, amiben megtalálható az alaplap, adapter, ház, ventilátor, hűtő bordák, akkor már kénytelenek vagyunk 11.700FT-ot fizetni érte. Természetesen külön is megrendelhetjük hozzá a házat és az adaptert.

Ne feledkezzünk meg egy microsd kártya beszerzéséről sem, mivel nem rendelkezik belső tárhellyel!

Nincsenek hozzászólások
Szólj hozzá Mégse
Kommentek: Raspberry Pi 3 Model B+

Az email címet nem tesszük közzé.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

AZONNAL HASZNÁLHATOD

LEGUTÓBBI CIKKEINK

Felkapott

Számítógépes segítségnyújtás
24 órán belül
!

Lassú a laptop? Ablakok ugranak fel? Nem azt csinálja amit Te szeretnél?
A TechBlogger elhozta a megoldást és segítünk megoldani a problémát!

Tetszett a cikk? Kövess minket!

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap