Hogyan (NE) vegyél hamis akciókamerát?

0
0
hamis akciókamera kiemelt kép

Biztos veletek is már szembe jött egy jó ajánlat, egy jó lehetőség, amelyet meghallva, látva nem tudtátok kihagyni. Aztán jött a nem várt. Olcsó húsnak híg a leve.- tartja a közmondás. Leírom, hogy jártam én.

hamis akció kamera 2018

Egy hétvégi napon kijutottam a piacra,hogy szétnézzek, kikapcsolódjak. Nem a zöldségpiacra gondolok, ha nem a jó kis használt cikk piacra. Ahol a vastól kezdve a zokniig mindent megtalálhatsz. Egyik fordulóban már meg is halottam, hogy csak 500FT. Éreztem magamban, hogy ezt meg kell lesni.

Ekkor találtam szembe magam a fent látható akció kamerával.

A külsején már is ott vannak az információk: WiFi-vel és 4K felvétellel rendelkezik. Nézegettem, forgattam, túl könnyű volt, a lencse egyszerűen ki-be járt, a gombok minősége elég gyatra volt. Mondta is az árus, hogy akkumulátor nincs benne, azonban vízálló tokkal együtt 500FT. A vízálló tok maga 1500FT a Media Markt-ban! – mondta – ebben az egyben akkor igaza volt.

Hamis akciókamera vízálló tokkal

Mondván, hogy ezek a darabok az Aliexpress-en keresztül is 3000-5000FT-ba kerülnek, nem gondolkodva, egyből beruháztam három darabot belőle.

Aztán jött a kudarc.

Hazaérve egyből előkerestem a jelenlegi akciókamerám akkumulátorát. Mondván semmilyen információ nem található, a vásárolt eszközön – típus, márka tekintetében ( Miért is várjuk? ) – és tökéletesen beleilleszkedik az eszközbe, ezért belepróbáltam.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

hamis akciókamera kijelző

Ez a kép fogadott, de ennyi! Se több se kevesebb. Töltőkábel rádug, semmi. MicroSD kártyát bele, semmi. Nem kellett sokat gondolkoznom, hogy ez egy dummy, egy fake kamera.

Minden lehetséges formában rákerestem az interneten. Találtam hasonló kamerákat, azonban ilyen hibajelenségről senki nem írt. Ekkor döntöttem el, hogy szétszedem a kamerát, mondván nézzünk bele, mit gyártottak kínai barátaink.

hamis akciókamera szétszedve

Elég könnyen szétszedhető volt, a műanyagok csak úgy pattantak lefele, úgy-úgy bontakozott elő számomra, hogy milyen minőségben készítették a kütyüt. A hátlapot és magát a keretet nagyon könnyen lehetett hajlítani, vigyáznom kellett, hogy el ne törjön.Mindössze négy csavar tartotta össze az eszközt( a többit kispórolták ). A kamera lencse mozgásának oka is kiderült: nem passzolt az alaplapra, így nem csavarozták oda, ennyi, mondván megtartja a külső keret. Ahogy látjuk, nem valami nagy tartalmat rejt a készülék. De nem egy hamis kameráról vagy egy bemutató darabról van szó, látszólag. Megpróbáltam a kamera csatlakozását megigazítani, de az se segített a dolgon.

Ahogy a fenti képen láthatjuk, a kamerának a lencséjén SJ4000 feliratot látunk, amiből arra következtethetünk, hogy ez egy SJCAM SJ4000 hamis/fake akciókamera lenne.

hamis akciókamera sjcam sj4000 fake

A felső képet a – mygadgets.my – weboldalon találtam,ahogy láthatjuk a felépítésében megegyezik az eredeti SJ4000-el és annak a “fake” változatával, de az általam vásárolt akció kamera alaplapján csak egy feldolgozó egység található. Az eredetin lévő 3-4-5-el ellentétben. (Nem beszélve arról, hogy az eredetin megtalálható az összes csavar!)

Így bátran merem a kutató munka végén állítani, hogy ez egy nem teljes értékű kamera. A megbontott kamera belsejét egyszerűen kidobtam a külső részét meg feltettem a polcra a másik kettő mellé, hogy elmondhassam, nekem három is van!!

Összegzés

Nem minden esetben szabad bedőlnünk az ilyen ajánlatoknak. Szerencsémre, most kis pénzről volt szó, de ha már egy telefonról beszélünk, ott már nagyobb rizikót kell bevállalnunk az olcsó árért.

sjcam sj4000 vízálló tok

Az aliexpress-en keresztül 3.59$-ért találtam SJCAM SJ4000 vízálló tokot, amely megegyezik azzal, ami a vásárolt hamis akció kamerához járt. Átszámolva ez kb. 990FT-ot jelent (kiskereskedelmi áron) – tehát még így is jól jártam a vásárlással, ha így tekintünk rá.

Végül néhány darab igazi akció kamera amelyet bátran merek ajánlani:

Az EKEN H9 kamerát általában a GoPro kamerákkal szokták versenyeztetni képminőség tekintetében és az ára sem az utolsó előnye.

Tovább

A YI egy kínai gyártó, amely nemrégiben kezdett el minőségi kamerákat gyártani. a 4K+ akciókamerája a jelenlegi győztes.

Tovább

 

Az előbb említett cég “átlagos” akció kamerája, talán egy fokkal fentebb helyzhető el mint az EKEN H9, tudás szempontjából.

Tovább

Ha tetszett a cikk, akkor csatlakozz táborunkhoz, hogy minél több hasonló tartalmat tudj olvasni nap, mint nap!

Utószó

Ha valakinek valami sejtése vagy ötlete lenne, hogyan lehet működésre bírni a kütyüt, bátran várom a komment részen.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük