A Google Forms tökéletes megoldást nyújt kérdőívek esetén, azonban, ha már többet szeretnénk, könnyen elérhetjük a korlátait. Ebben a cikkben azokról a bővítményekről olvashatsz, amelyek egy újabb szintre emelik a kérdőívedet.

A legjobb Google Forms bővítmények:

  1. Other Etc
  2. Response Editor
  3. Form Ranger
  4. Form Publisher
  5. formLimiter
  6. Choice Eliminator 2
  7. Form to Calendar
  8. Certify’em
  9. Timify.me
  10. Form Confirmation Emails

Hol találhatóak a bővítmények?

Az ablak jobb felső oldalán található továbbiak lehetőségnél található a „Bővítmények”.

Hol található a google forms bővítmény lehetőség?

Ezen belül számtalan lehetőség található, amely különböző funkciókat ad hozzá a kérdőívünkhöz. A fent látható felsorolásban már láthatjuk melyek azok, amelyek a legjobbak. Most következzen, hogy melyik bővítmény miben segít számunkra.

Figyelem. A következő bővítmények egyes esetekben drasztikus hozzáférést igényelnek a Google fiókunkhoz. Ezért a plusz védelem érdekében érdemes egy másodlagos fiókot készítenünk, majd megosztanunk a kérdőívet és a válaszokat tartalmazó táblázatot a saját fiókunkkal.

Dinamikus válaszadási lehetőség – Other Etc

Az Other Etc add-on tökéletes megoldás arra a problémára, ha már 10.-re is ugyanazt a választ adjuk meg a kérdőív kitöltése során vagy szeretnénk, hogy az „Egyéb…” kitöltések megjelenjenek a választható lehetőségeknél. A dinamikus lehetőséggel, könnyen frissen tarthatjuk a megadott lehetőségét. Nem beszélve arról a problémáról, hogy egy rövid válasz esetén megannyi kitöltési lehetőség merülhet fel, miközben csak egyetlen kitöltésről van szó. Ha nem nagy betűvel írjuk le a Kovács-ot a későbbiek során ez már különbséget fog okozni.

Utólag szerkeszteni? Természetesen. – Response Editor

Valamit félreírtunk, de már rányomtunk a küldés gombra? Most jutott eszünkbe, hogy valamit kihagytunk a válaszadás során? Nem probléma a Response Editor bővítmény tökéletes megoldást nyújt erre a problémára.

A bővítmény egyetlen link segítségével lehetőséget biztosít a kitöltő számára, hogy utólagosan javítson a válaszadásán. Ahhoz, hogy a link elérhető legyen számára, szükséges bekapcsolnunk a Beállításokban található „Szerkesztés az elküldés után” lehetőséget.

A legjobb válaszok elől – Form Ranger

Ha több százan kitöltik a kérdőívünket, szeretnénk, ha folyamatosan változna a sorrend, mégpedig az alapján, ahogy a kitöltőknek tetszik. Ezt a Form Ranger nevezetű bővítménnyel tehetjük meg. Egyszerűen a Google Sheets táblázat alapján folyamatosan monitorozza a kitöltéseket és sorba rendezi a lehetőségeket a kérdőívben.

Dizájnos jelentés – Form Publisher

A bővítmény segítségével azonnal dokumentumba, táblázatba vagy pdf-be generálhatjuk a megadott választ vagy válaszokat. Automatikusan létrehozza a dokumentumokat (Google Táblázat, Diák, Dokumentumok) az előre beállított sablon alapján és ezeket a saját Google Drive fiókunkban tárolja. Tökéletes megoldás arra az esetre, ha folyamatosan kell egy kérdőívet fenttartanunk és menedzselnünk.

Kitöltések maximalizálása – formLimiter

Ha azt szeretnénk, hogy csak egy bizonyos számú kitöltést engedélyezzünk, vagy csak időszakosan legyen elérhető a kérdőív abban az esetben a formLimiter bővítmény a jó megoldás. Könnyen megadhatjuk a kitöltők maximális számát, vagy meghatározhatjuk, hogy mely időponttól meddig legyen elérhető. Akár egy táblázatban meghatározott érték alapján is beállíthatjuk ezeket az értéket, hogy még nagyobb szabadságot kínáljon számunkra az add-on.

Lehetőségek kikapcsolása – Choice Eliminator 2

Főleg időpont foglalásnál lesz hasznos a következő bővítmény. Egyszerűen meghatározva az opciók maximális választási lehetőségét kizárhatjuk, hogy egy időpontra többen is jelentkezzenek. Ez akár egy eseményre történő jelentkezés során is jó lehet, ha a formLimiter-nél többre vágyunk.

Az add-on megjegyzi azonban, hogy nagy leterheltség alatt nem biztos, hogy azonnal ki fogja zárni az elemeket.

Események azonnal a naptárban – Form to Calendar

Ez az egyszerű bővítmény abban segít számunkra, ha szeretnénk, hogy más is hozzáadhasson eseményeket a naptárunkhoz, akár a titkárnő vagy akár egy jelentkező. Kezdő és vég dátum lehetőségek meghatározásával működik az add-on.

Oklevél – Certify’em

A kérdőívünket átalakíthatjuk akár egy vizsgabázissá is, melynek a végén egy oklevelet adhatunk a vizsgázók számára. Meghatározhatjuk, hogy melyik válasz helyes, hány százaléktól kap oklevelet a kitöltő.

A kérdéseknél megadhatjuk, hogy hány pontot ér az adott kérdés, illetve kiválaszthatjuk a helyes megoldást is.

Több előre elkészített oklevél közül is választhatunk, de akár magunk is készíthetünk egyet, majd ezt emailben, a sikeres kitöltést követően, elküldhetjük.

Időkorlát – Timify.me

Követhetjük, hogy a vizsgázók vagy a résztvevők mennyi idő alatt töltötték ki a kérdőívet, illetve meghatározhatjuk azt is, hogy maximum mennyi áll rendelkezésre. Lehetőségünk van még a bővítménnyel, csoportos meghívó link kiküldésére, üdvözlőképernyőt hozhatunk létre, a kitöltők láthatják, hogy mennyi idő van hátra, és láthatjuk, hogy egy adott nézetben mennyi időt töltött a vizsgázó. Minden adatot exportálhatunk is, így egy adatelemzés alkalmával további információkat nyerhetünk ki belőlük.

Megerősítés – Form Confirmation Emails

Ha nem szeretnénk, hogy teli spammeljék és elrontsák a kérdőívünket, abban az esetben egy megerősítő email küldésével kizárhatjuk ezeket a próbálkozókat. Ez egyes esetekben plusz feladatnak tűnhet, azonban aki ennyit nem tud megtenni a kérdőív kitöltése érdekében, attól hogyan várjuk el, hogy korrekt válaszokat adjon?

+1 Email a válaszokkal – Email Notifications for Google Forms

Alapesetben a Google Forms beállításai között megtaláljuk azt a lehetőséget, hogy email értesítést kapjunk, ha valaki kitölti a kérdőívet, azonban ez nem tartalmazza a válaszokat. Erre tökéletes megoldás a következő bővítmény, mely azonnal e-mailt küld, az általunk meghatározott sablon alapján, amint egy új kitöltés érkezett.

Hol a vége?

A fent felsorolt bővítmények nagyon sok helyzetben helyt állnak és megfelelnek a kritériumoknak. A készítők napról napra újabb bővítményeket készítenek, amely még több lehetőséget fog biztosítani számunkra. Egyes add-on-ok csak limitált lehetőséggel érhetőek el. Mivel ezeket nem a Google készíti, így a létrehozók is valamilyen juttatást szeretnének az elkészített termékért. Ezeket többségében előfizetés formájában van lehetőségünk kiegyenlíteni.

Na de a végére érve, akkor hol a vége? Mi az a pont, ahol már más szolgáltató kérdőív rendszerét kellene alkalmaznunk? Mondhatni, a bővítmények segítségével nincs szükségünk rá. Azt az esetet kivéve, ha szeretnénk, még jobban automatizált vagy jobb dizájnnal rendelkező kérdőívet használni. (Lehetőségünk van a Google Forms esetében makrók és szkriptek létrehozására, az utóbbira pedig jó megoldás lehet a TypeForm rendszere.)

Neked mik a tapasztalataid a bővítményekkel? Sikerült megtalálnod a számodra megfelelőt?

VÁLASZOLJ

Please enter your comment!
Please enter your name here