Top 10 Google Forms bővítmény

8
0

A Google Forms tökéletes megoldást nyújt kérdőívek esetén, azonban, ha már többet szeretnénk, könnyen elérhetjük a korlátait. Ebben a cikkben azokról a bővítményekről olvashatsz, amelyek egy újabb szintre emelik a kérdőívedet.

A legjobb Google Forms bővítmények:

 1. Other Etc
 2. Response Editor
 3. Form Ranger
 4. Form Publisher
 5. formLimiter
 6. Choice Eliminator 2
 7. Form to Calendar
 8. Certify’em
 9. Timify.me
 10. Form Confirmation Emails

Hol találhatóak a bővítmények?

Az ablak jobb felső oldalán található továbbiak lehetőségnél található a „Bővítmények”.

Hol található a google forms bővítmény lehetőség?

Ezen belül számtalan lehetőség található, amely különböző funkciókat ad hozzá a kérdőívünkhöz. A fent látható felsorolásban már láthatjuk melyek azok, amelyek a legjobbak. Most következzen, hogy melyik bővítmény miben segít számunkra.

Figyelem. A következő bővítmények egyes esetekben drasztikus hozzáférést igényelnek a Google fiókunkhoz. Ezért a plusz védelem érdekében érdemes egy másodlagos fiókot készítenünk, majd megosztanunk a kérdőívet és a válaszokat tartalmazó táblázatot a saját fiókunkkal.

Dinamikus válaszadási lehetőség – Other Etc

Other Etc válasz hozzáadása

Az Other Etc add-on tökéletes megoldás arra a problémára, ha már 10.-re is ugyanazt a választ adjuk meg a kérdőív kitöltése során vagy szeretnénk, hogy az „Egyéb…” kitöltések megjelenjenek a választható lehetőségeknél. A dinamikus lehetőséggel, könnyen frissen tarthatjuk a megadott lehetőségét. Nem beszélve arról a problémáról, hogy egy rövid válasz esetén megannyi kitöltési lehetőség merülhet fel, miközben csak egyetlen kitöltésről van szó. Ha nem nagy betűvel írjuk le a Kovács-ot a későbbiek során ez már különbséget fog okozni.

Utólag szerkeszteni? Természetesen. – Response Editor

response editor szerkesztés utólag

Valamit félreírtunk, de már rányomtunk a küldés gombra? Most jutott eszünkbe, hogy valamit kihagytunk a válaszadás során? Nem probléma a Response Editor bővítmény tökéletes megoldást nyújt erre a problémára.

A bővítmény egyetlen link segítségével lehetőséget biztosít a kitöltő számára, hogy utólagosan javítson a válaszadásán. Ahhoz, hogy a link elérhető legyen számára, szükséges bekapcsolnunk a Beállításokban található „Szerkesztés az elküldés után” lehetőséget.

szerkesztés az elküldés után bekapcsolása

A legjobb válaszok elől – Form Ranger

form ranger válaszok sorrendje

Ha több százan kitöltik a kérdőívünket, szeretnénk, ha folyamatosan változna a sorrend, mégpedig az alapján, ahogy a kitöltőknek tetszik. Ezt a Form Ranger nevezetű bővítménnyel tehetjük meg. Egyszerűen a Google Sheets táblázat alapján folyamatosan monitorozza a kitöltéseket és sorba rendezi a lehetőségeket a kérdőívben.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Nem sikerült beállítani? Lassú? Lefagy?

Itt a megoldás.

Bármilyen problémád is adódjon a számítógépeddel, a rendelkezésedre állunk és megoldjuk a problémát, akár azonnal.

Dizájnos jelentés – Form Publisher

form publisher reportok készítése azonnal

A bővítmény segítségével azonnal dokumentumba, táblázatba vagy pdf-be generálhatjuk a megadott választ vagy válaszokat. Automatikusan létrehozza a dokumentumokat (Google Táblázat, Diák, Dokumentumok) az előre beállított sablon alapján és ezeket a saját Google Drive fiókunkban tárolja. Tökéletes megoldás arra az esetre, ha folyamatosan kell egy kérdőívet fenttartanunk és menedzselnünk.

Kitöltések maximalizálása – formLimiter

formlimiter kitöltések szabályozása

Ha azt szeretnénk, hogy csak egy bizonyos számú kitöltést engedélyezzünk, vagy csak időszakosan legyen elérhető a kérdőív abban az esetben a formLimiter bővítmény a jó megoldás. Könnyen megadhatjuk a kitöltők maximális számát, vagy meghatározhatjuk, hogy mely időponttól meddig legyen elérhető. Akár egy táblázatban meghatározott érték alapján is beállíthatjuk ezeket az értéket, hogy még nagyobb szabadságot kínáljon számunkra az add-on.

Lehetőségek kikapcsolása – Choice Eliminator 2

Choice Eliminator foglalások, időpontok kikapcsolása

Főleg időpont foglalásnál lesz hasznos a következő bővítmény. Egyszerűen meghatározva az opciók maximális választási lehetőségét kizárhatjuk, hogy egy időpontra többen is jelentkezzenek. Ez akár egy eseményre történő jelentkezés során is jó lehet, ha a formLimiter-nél többre vágyunk.

Az add-on megjegyzi azonban, hogy nagy leterheltség alatt nem biztos, hogy azonnal ki fogja zárni az elemeket.

Események azonnal a naptárban – Form to Calendar

form to calendar időpontfoglaló rendszer, azonnal

Ez az egyszerű bővítmény abban segít számunkra, ha szeretnénk, hogy más is hozzáadhasson eseményeket a naptárunkhoz, akár a titkárnő vagy akár egy jelentkező. Kezdő és vég dátum lehetőségek meghatározásával működik az add-on.

Oklevél – Certify’em

certify'em oklevél készítése

A kérdőívünket átalakíthatjuk akár egy vizsgabázissá is, melynek a végén egy oklevelet adhatunk a vizsgázók számára. Meghatározhatjuk, hogy melyik válasz helyes, hány százaléktól kap oklevelet a kitöltő.

A kérdéseknél megadhatjuk, hogy hány pontot ér az adott kérdés, illetve kiválaszthatjuk a helyes megoldást is.

helyes válasz megadása

Több előre elkészített oklevél közül is választhatunk, de akár magunk is készíthetünk egyet, majd ezt emailben, a sikeres kitöltést követően, elküldhetjük.

Időkorlát – Timify.me

timify.me kitöltési idő megadása

Követhetjük, hogy a vizsgázók vagy a résztvevők mennyi idő alatt töltötték ki a kérdőívet, illetve meghatározhatjuk azt is, hogy maximum mennyi áll rendelkezésre. Lehetőségünk van még a bővítménnyel, csoportos meghívó link kiküldésére, üdvözlőképernyőt hozhatunk létre, a kitöltők láthatják, hogy mennyi idő van hátra, és láthatjuk, hogy egy adott nézetben mennyi időt töltött a vizsgázó. Minden adatot exportálhatunk is, így egy adatelemzés alkalmával további információkat nyerhetünk ki belőlük.

Megerősítés – Form Confirmation Emails

form confirmation emails megerősítő email küldése

Ha nem szeretnénk, hogy teli spammeljék és elrontsák a kérdőívünket, abban az esetben egy megerősítő email küldésével kizárhatjuk ezeket a próbálkozókat. Ez egyes esetekben plusz feladatnak tűnhet, azonban aki ennyit nem tud megtenni a kérdőív kitöltése érdekében, attól hogyan várjuk el, hogy korrekt válaszokat adjon?

+1 Email a válaszokkal – Email Notifications for Google Forms

email notifications for google forms - válaszok az email fiókban

Alapesetben a Google Forms beállításai között megtaláljuk azt a lehetőséget, hogy email értesítést kapjunk, ha valaki kitölti a kérdőívet, azonban ez nem tartalmazza a válaszokat. Erre tökéletes megoldás a következő bővítmény, mely azonnal e-mailt küld, az általunk meghatározott sablon alapján, amint egy új kitöltés érkezett.

Hol a vége?

A fent felsorolt bővítmények nagyon sok helyzetben helyt állnak és megfelelnek a kritériumoknak. A készítők napról napra újabb bővítményeket készítenek, amely még több lehetőséget fog biztosítani számunkra. Egyes add-on-ok csak limitált lehetőséggel érhetőek el. Mivel ezeket nem a Google készíti, így a létrehozók is valamilyen juttatást szeretnének az elkészített termékért. Ezeket többségében előfizetés formájában van lehetőségünk kiegyenlíteni.

Na de a végére érve, akkor hol a vége? Mi az a pont, ahol már más szolgáltató kérdőív rendszerét kellene alkalmaznunk? Mondhatni, a bővítmények segítségével nincs szükségünk rá. Azt az esetet kivéve, ha szeretnénk, még jobban automatizált vagy jobb dizájnnal rendelkező kérdőívet használni. (Lehetőségünk van a Google Forms esetében makrók és szkriptek létrehozására, az utóbbira pedig jó megoldás lehet a TypeForm, vagy a LimeSurvey rendszere.)

Neked mik a tapasztalataid a bővítményekkel? Sikerült megtalálnod a számodra megfelelőt?

Kecskés Sándor

8 kommentek

 1. Besenyei Krisztián

  Kedves Sándor!
  Most ismerkedek a google űrlappal és egy tesztet szeretnék összeállítani, de sajnos azt a beállítást nem találom, hogy egy vizsgázó csak egyszer tudja használni a linket.
  Hol tudom ezt beállítani?
  Köszönöm.
  Üdv: B.K.

  0
  • Kecskés Sándor

   Kedves Krisztián!
   A Google Űrlapok (Forms) segítségével, csak úgy van lehetőség limitálni a kitöltések számát a különböző felhasználók számára (esetedben vizsgázók), ha rendelkeznek google email fiókkal. A beállításoknál (jobb felső sarok, fogaskerék ikon) van lehetőség a \”Korlátozás egy válaszra\” lehetőséget bekapcsolni, ebben az esetben csak egy google felhasználó egyszer töltheti ki a kérdőívet. (Természetesen rendelkezni kell fiókkal.)

   Ha pedig különböző email címekre kiküldött űrlap kitöltését szeretnéd maximalizálni, akkor már egy erősebb eszközre lesz szükség, mint pl. LimeSurvey. Az eszköz segítségével kitöltési meghívót lehet küldeni a felhasználóknak, csak egyszer töltheti ki, stb. Számtalan beállítási lehetőség van.

   0
 2. Illés Laci

  Kedves Sándor,

  a válaszokat szeretném pontozni, hogy a végén az összegyűjtött pontok alapján lehessen értékelést írni. Megoldható ez?
  köszönöm a választ…

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Laci!
   Ezt a funkciót alapjáraton tartalmazza a Google Űrlapok!
   A Küldés melletti fogaskerék ikonra előjönnek a beállítások. Ezek után a “Tesztek” fülön van lehetőség, a “Beállítás tesztként” funkcióra. Itt beállíthatja, hogy pontozni lehessen a kérdéseket, illetve a válaszadók láthatják-e az elrontott kérdéseket, helyes válaszokat vagy a péntértékeket. Ha megvan a beállítás mentsük el.
   Majd a kérdések bal alsó sarkában megjelenik a “Válaszlap” lehetőség. Ezen belül beállíthatja a kérdés pontértékét és megjelölheti a helyes választ.
   A helyes válaszokat viszont, csak fix jelöléses kérdés esetben lehet megadni (legördülő lista, jelölőnégyzetek, feleletválasztós, skálák) , rövid-hosszú szövegek esetében nem!

   0
   • Illés Laci

    …akkor máshonnan közelítem meg a gondom…
    különböző dolgok fontosságára szeretnék rákérdezni 1-5-ig (nem fontos-nagyon fontos) ahol a válasz 1-5 pontot ér amit a végén szeretnék összegezni és %-osan értékelni…
    Tehát mindegyik válasz jó csak más pontot ér…
    Szerinted ez megoldható?
    Köszönöm a választ…

    0
    • Kecskés Sándor

     Szia!
     Értem most már a kérdésed, sajnos erre nincs kifejezetten bővítmény a Formsban és a skálák esetében sem tudod megmondani, hogy összegezze és a végén xy szabály alapján kiírja a felhasználónak az értékelést.
     Amilyen megoldást viszont tudsz alkalmazni, hogy email címhez kötöd az űrlap kitöltését és a válaszokat automatikusan egy Google Sheets-be mented. Ezek után már a sheetsben olyan képleteket hozhatsz létre (akár előre is, tehát megkapod azonnal a választ) amilyeneket szeretnél és maga a választ, az összegzést, pedig el tudod küldeni a megadott email címre.
     Ebben még a “conditional logic” fog segíteni a keresés során. – A Cognito Forms is egy ilyen választás lehet. De átlagosan, amit leírtál, egyik ingyenes űrlap készítőnek sem a beépített funkciója.

     0
 3. Demeter Gábor

  Kedves Sándor!

  Munkahelyi beosztáshoz egy olyan kiegészítőt keresek, amelyben adott hónap naptárját feladva a dolgozók kiválaszthatják, kipipálhatják, hogy melyik napokon kérnének mondjuk pl. szabadnapokat vagy kijelölni időszakot. Ilyet sajnos eddig nem találtam, így a 31-napos jelölőnégyzetek vannak beállítva, ez elég kényelmetlen…
  Van-e esetleg valami javaslata, hogyan tudnám megoldani?
  Köszönettel: Gábor

  0
  • Kecskés Sándor

   Szia Gábor!
   Nincs lehetőség, a Google-ben arra, hogy úgy használd a dátum kiválasztót mint egy “checkbox” lehetőség, hogy jelöld a távollét időpontjait.
   Ami viszont megoldás lehet számodra, hogy létrehozol egy távollét kezdete és vége dátum kijelölési lehetőséget, ezek után létrehozod 5x vagy 6x a kérdőíven belül.
   A válaszok pedig egyből kerülhetnek egy Google Sheets táblázatba.

   1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük