A telefonod nem hallgat le. Csak mindent lát amit csinálsz

0
0
A telefonod nem hallgat le. Csak mindent lát amit csinálsz

Elterjedt, hogy lehallgat minket a Facebook és a többi alkalmazás. Itt vannak a tények.

Sok esetben hallottuk már a Facebook nevét, azonban most még durvább a helyzet. Több Youtube videót láthattunk már a lehallgatással kapcsolatban. A Facebook hirtelen macska ételről szóló hirdetést dobott be, miután sokszor kimondta ezt egy youtuber. De a többi videónál is azt láthattuk, hogy a beszélt, kimondott dologról kaptunk az arcunkba hirdetést. Olyan is történt, hogy napok után kapta meg a hirdetést az illető. Már a hidegháborúban is megvolt ez a technika azonban most nem erről van szó. A Northeastern Egyetem kiderítette, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban. Nem találtak arra bizonyítékot, hogy lehallgatna minket a telefonunk, vagy az egyes applikációk. Sokkal inkább látják azt, hogy éppen mit csinálsz a telefonodon.

Az egyetemen egy csoport több mint 17000 legtöbbet használt Androidos applikációt tesztelt le, hogy használják-e a mikrofont, illetve, hogy rögzítenek-e. Több mint 8000 alkalmazás a Facebook alá tartozott, ami alapjáraton küldte az információkat a Facebooknak. Ezen kívül eső applikációknak több mint a felének volt hozzáférése a telefon kamerájához és mikrofonjához. Az egyes hibabejelentések alkalmával teljes hozzáférést kap a beszélgetésekhez az alkalmazás, mihelyst megnyitjuk őket, így menthetik is őket. Egy automatikus felismerő program segítségével tesztelték az appokat, azon belül is a forgalmat amit generáltak. A mérés végén kiderült, hogy nem küldenek harmadik félnek audio fájlokat.

A kutatók viszont azt is kijelentették, hogy a tesztelt applikációkon belül nem történt ilyen, viszont azt nem biztosítják, hogy soha nem fognak lehallgatni az applikációk minket. Az automatizált rendszer hátránya az is, hogy nem egyesével emberi felügyelet mellett nézték át őket, így az is megtörténhetett, hogy a rendszer elhaladt mellette.

Itt jön a csavar a történetben, miszerint egyes alkalmazások videofelvételt és képernyőfotót készített és azt elküldte egy harmadik félnek.

Az egyik ilyen applikáció a GoPuff volt. Videóra vette a képernyőt és elküldte egy mobil analitika vállalatnak mégpedig az Appsee-nek. A kiszállítással foglalkozó alkalmazások, mint a GoPuff is, elég érzékeny információkat kérnek el, mint például a kártyánk adatait, a címünket és ugye az alapvető adatainkat. A program felvette amikor a rendelő megadta az irányítószámát. Az alkalmazás adatvédelmi nyilatkozata azonban nem tartalmazott semmilyen ehhez kapcsolódó pontot, hogy felvehetik a képernyőt és azt továbbíthatják egy harmadik fél számára. A kutatók felvették velük a kapcsolatot, hogy mit találtak és hirtelen kijavították a nyilatkozatot, miszerint “személyes adatokat talán gyűjthetnek a felhasználóról”.

Szóval miután kiderült, lehet hogy, nem rögzítik a beszélgetésünket, most az is nyilvánvalóvá vált, hogy biztos felveszik a telefonunk képernyőjét. A mai világban az hódít teret, aki a Big Data elemzésével az adott célcsoportját befolyásolni tudja, hogy az ő márkáját válassza. Így a minél több adatot tartalmazó rendszer győz. Nem kell megijednünk, egyszerűen csak figyelnünk kell, mit és hogy osztunk meg magunkról. Néhány esetben elég lenne csak elsétálnunk a legközelebbi boltba ahelyett, hogy kiadnánk az adatainkat.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük