Lopott Air Force drón használati utasítást is vásárolhatunk a dark weben

0
0

Csupán 200 dollárba kerül és már is kezünkben van az amerikai haderő egyik legnagyobb fegyverének használati utasítása.

A dark web az internet sötét bugyra. Mindent megtalálhatunk ami lopott vagy éppen illegális. A hackerek itt szokták eladni a telefon számokat, útleveleket, fegyvereket és egyéb személyes információkat. Nemrég harcászati használati utasításokkal találkozhattunk ezen a piacon, amik leírják az eszközök teljes irányítását és működését.

Június elsején a Recorded Future’s Insikt Group felfedezte, hogy valaki áruba bocsájtott a dark weben egy ilyen dokumentumot. A hacker nem rég regisztrált a fórumra melyen közzétette a dokumentumot és néhány képet, amit sikerült megszereznie. Néhány hét kutatás után, az elemzőknek sikerült kideríteniük, hogyan tudta megszerezni a kényes információkat. Hozzáférést nyert egy Netgear routerhez, melybe FTP sebezhetősége miatt tudod kapcsolódni.

Miután sikeresen kapcsolódott az eszközhöz, teljes belátást kapott a kapitány számítógépére és így tudta ellopni ezeket az adatokat. Ezek tartalmaztak karbantartási dokumentumokat és több pilóta által aláírt karbantartási papírokat. A Recorded Future elmondta, hogy ha ezek a dokumentumok rossz kezekbe kerülnek, akkor elég nagy előnyt tudnak kovácsolni az ellenfél kezébe, kihasználva a dokumentumokat és az azokban leírt sebezhetőségeket, karbantartás során sűrűn cserélt alkatrészeket.

Lopott Air Force drón használati utasítás
Recorded Future

A legújabb MQ-9 Reaper drónt lehet irányítani önálló módon és távolról is lehet vezérelni.

A drón az Amerikai Egyesült Államok jelenleg legjobban kifejlesztett és egyben leghalálosabb eszköze, amit valaha fejlesztett. A Pentagon, a CIA és a NASA mindegyike jelenleg használ drónokat.

A kapitány nem mellékesen nem rég vett részt kiber biztonsági képzésen, melyben megtanították számára, hogyan kell előre védekezni ezek a támadások ellen.

Lopott Air Force drón használati utasítás
Recorded Future

Miután a dokumentum kikerült a hacker még egy tucat katonai dokumentumot rakott fel eladásra, amelyek az US Army vagy a Pentagon tulajdonát képezhetik. Több kiképzési utasítást, túlélési utasítást és egyes katonai taktikákat is tartalmaznak.

Recorded Future-nek elmondta a hacker, hogy sokszor nézett élő adásokat, melyben feltörtek egyes hadászati kamerákat és határon lévő kamerákat. A csapatnak, amely a streamet közvetítette sikerült egy MQ-1-es Predatort feltörnie, miközben Mexico felett haladt. A hacker egyedül tevékenykedett és egyedül sikerült kihasználnia ezeket a sebezhetőségeket. Csupán a streamből látottak alapján.

A katonaság felismerte a biztonsági réseket és időt fognak fektetni a megoldásába. Most már láthatjuk azt is, hogy mire lehet képes egy nagyobb hacker szervezet, még több technikai tudással és mit tudnának elérni. Ezért is fontos, hogy mindig vigyázzunk az adatainkra.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük