A kínaiak blockchain technológiát használják a hírek megosztására

0
0
Kína blockchain hírek megosztás

Az információ aranyat ér.

Kínai internet használók áttértek a blokklánc alapú információ terjesztésre, hogy megosszák a kicenzúrázott híreket. Legújabban Kína a hibás vakcinákat cenzúrázta ki, amit kis gyermekek kaptak. A kriptovaluta használók egy elég ügyes módszerrel oldották meg az információ küldést, mégpedig a tranzakciók metaadatai közé csempészték be.

A vakcinákat készítő shenzeni Changchun Changsheng Biotechnology gyenge minőségű vakcinákat készített, a három hónapos babák számára. Ezek a vakcinák a szamárköhögés ellen voltak kiállítva, illetve erősítették az emberi immunrendszert is. De a gyártó az alacsony minőséggel elég sok profitra tett szert, így Kína legnagyobb vakcina gyártójává vált.

Válaszul az internethasználók megpróbálták az emberek füléhez eljuttatni ezt az információt, a korrupt gyártóról. Megpróbálták egy blog poszt formájában megírni, azonban mielőtt bárki megismerhette volna a hírt, már le is törölték azt.

Július 22-én az Ethereum blokklánc hálózatot vették alapul. 0.001 Ether-t küldött a felhasználó magának (kb. 120FT), aminek metaadatai között volt a hír, ami mindenki számára látható volt. Itt jön közbe a decentralizált hálózat szépsége, miszerint a beijingi felügyelet erre már nem tudott nyomást gyakorolni.

Ez volt a második alkalom hogy Kína népének egy blockchain hálózatot kellett használnia az információ megosztására. Áprilisban tanuló aktivisták ugyanígy az Etherum blokkláncot használták, amiben köztudatra hozták, hogy az egyik kollégium elhallgattatta a diákját, akit szexuális bántalmazás ért. A nyílt levél elérhető a blokklánc rendszerében, ami Kína számára elég zavaró.

 

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük