Mégis hogy lehet a Facebookon filmet nézni?

0
0
Facebookon filmnézés

Biztos Te is találkoztál már egy Nagyfiúk vagy éppen egy Tom és Jerry streammel a Facebookon

A Facebooknak vannak egyes problémái a filmeket illetően. A platformon több olyan csoport, illetve oldal is megtalálható ahol teljes filmeket találunk meg teljesen ingyen. Ez fel vet néhány kérdést jogi téren.

Nem kell sokat keresgélnünk a csoportok után, mivel nem nagyon rejtik el őket. (Full HD English Movie, Ingyen Filmek stb.) De akár találhatunk az előbb említett módon is, egy stream keretében. Ezek nem kötöttek se havidíjhoz vagy egyszeri fizetéshez. Ezek az oldalak már régóta megtalálható a Facebookon, tehát nem ma kezdődött el a filmek terjesztése az oldalon.

A csoportokban megtalálható filmek, nem egy adott linkre mutatnak, ahol letölthetjük őket vagy éppen megnézhetjük őket, ami alapjáraton is illegális. Pont ellenkezőleg, magára a Facebookra vannak feltöltve a filmek. Nem mellesleg a legújabb címekkel is találkozhatunk itt, Bosszúállók, Fekete Párduc és még sorolhatnánk.

Ez nem újdonság az interneten.

Ezek az oldalak és fórumok már azóta elérhetőek, mióta felgyorsult az internet világa és lehet torrentezni, illetve streamelni. Láthattuk már, hogyan próbálnak védekezni a nagy cégek ez ellen. A nagyobb probléma ezzel, hogy a Facebook nem tud vagy nem akar ez ellen tenni semmit. A vállalat elmondta a Business Insider-nek, hogy ameddig a jogtulajdonosok nem lépnek ennek az ügyben az érdekében, addig nem a Facebook joga harcolni ez ellen.

A Facebook bejegyzés felülvizsgáló csapata mellett létezik egy jogi menedzser eszköze is, ami segítene a jogszerződéses videókat és ellopott tartalmakat letörölni. Azonban az említett kijelentés mellett kiáll a vállalat, mi szerint nem ők a jogi tulajdonosai a tartalmaknak.

A filmes jogi probléma eltörpül a Facebookon megjelenő gyűlöletbeszéd és megaláztatás mellett. Azonban még is felvet egy nagyobb problémát. Ha a Facebook, mint egy nagy vállalat nem tudja azt, hogy hogyan kell megállítani a kalózkodás, miközben ott van az orra előtt, akkor hogy lehetne rábízni a nagyobb bejelentéseket?

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük