Facebook saját chipet tervez

0
0
Facebook saját chipet tervez

A Facebook nemrégiben elcsábított egy Google chip fejlesztőt, Shahriar Rabii-t, hogy segítsen a közösségi platformnak, megtervezni a saját chipjét. – írja a Bloomberg. A Facebook is belevág a saját lapkák tervezésébe. Olyan csapatot hoztak létre, amely megtervezi a Facebooknak a server és felhasználói hardverhez szükséges elemeket.

Ezzel belép a legújabb trendbe. Mostanában az Apple és az Amazon is saját processzorokat tervez. Megpróbálják ezzel kikerülni a nagyobb beszállítókat, mint az Intel és a Qualcomm. Az Apple már évek óta készít saját processzorokat az iOS készülékekhez és már gyártanak az Mesterséges Intelligenciához is processzort. Ahogy az iPhone-ban úgy a Mac számítógépeknél is tervez váltani a vállalat 2020-ra. Az év elején az Amazon is bejelentette, hogy új processzorokat terveznek az Echo okos hangszóróhoz, hogy segítsék az AI működését.

A Google például magának gyárt Visual Core chipeket a Pixel telefonhoz. Rabi, akit átvett a Facebook, ezt a csapatot vezette a Google-nél. Rabi nem egy Facebook telefon fejlesztésében fog segíteni, hanem sokkal inkább a szervereknél és egyéb területeken, ahol saját fejlesztési processzorokat tud felhasználni a cég.

Az év elején bemutatta az Oculus VR a Oculus Go VR készülékét, ami jelenleg Qualcomm chipet használ. A következő modellekbe ezek alapján saját tervezésű hardvert akarnak használni, ami meghajtaná a készüléket. A cég bejelentette a saját tervezésű okos hangszóróját, amiben úgy szintén hasznát tudná venni a fejlesztésnek és a piacra törni a készülékkel.

Nem utolsó sorban az AI algoritmusok segítésére is lehetne használni őket, ahelyett, hogy emberek végeznék a gyűlöletbeszéd és álhírek átvizsgálását. Jelenleg a vállalat átalakított GPU-kat használ külső cégektől, mint például az Nvidia. Teljes fejlődést jelentene a vállalat számára a saját fejlesztésű processzor. Mint láthatjuk csomó területen fel tudná használni, nem mellesleg a spórolás szempontjából sem hátrány.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük