Facebook legújabb MI rendszere, ami megérti a beszédet

0
0
A Facebook legújabb MI rendszere

A Facebook együtt dolgozik egy londoni székhelyű mesterséges intelligenciát fejlesztő Bloomsbury AI-val

Az újabb európai jogszabályban már taglaltuk, hogy ha bevezetik a törvényt jelenleg nem lenne erre alkalmas rendszer, amely automatikusan ki tudná szűrni a tartalmakat. A Facebook jelenleg együtt dolgozik egy vállalattal, amely a természetes nyelv feldolgozással foglalkozik. A Facebook Academics oldalán megírta, hogy a Bloomsbury erősíteni fogja a Facebook rendszerét a nyelvek megértésében és használatában. Pontosak legyünk, tovább haladnak egy olyan platform felé, amely moderálni tudja automatikusan az egész rendszert. Persze az algoritmusok még elég kezdetlegesek – írja a TechCrunch

Facebook legújabb MI rendszere

A mesterséges intelligencia világában az egyik nagy játékos maga a Facebook. A jelenlegi Facebook AI Research vagy a FAIR rendszerük, a legjobbak között szerepel a “deep learning” a nyelv és egyéb területeken. A Facebook fő célja az, hogy egy olyan mesterséges intelligenciát tervezzenek, amely megérti a képeket, videókat és persze az írásokat is. Így ennek használatával nem csak magát a Facebook-ot, hanem az Instagram-ot és más platformokat is automatikusan tudnának irányítani.

Jelenleg, emberi erővel nézik át az összes elérhető tartalmat a Facebook-on belül.

A csapatoknak persze megkönnyíti a dolgát a fent említett rendszer, illetve a bejelentés is. Ezek alapján tudják figyelemmel kísérni az oldalra feltöltött tartalmakat. Saját maguknak kell meghozniuk a nehéz döntéseket, miszerint gyűlöletbeszédről vagy éppen egy álhírről van szó. Nem beszélve az esetleges durva videókról és a pornográfiáról. A Facebook jelenleg elérte az MI használatának maximum kapacitását. Sokszor ezek a rendszerek is tévesen érzékelnek vagy éppen elhaladnak egy-egy tartalom felett. Éppen ezért lenne számukra nagy segítség egy ilyen rendszer megléte.

Az még nem pontosan ismert, hogy hol fog beleilleszkedni a képbe a Bloomsbury, de a TechCrunch kifejtette, hogy a Bloomsbury MI társalapítója Sebastian Riedel segített a Factmata létrehozásában, amely segít kiszűrni az álhíreket. A Facebooknak van egy FAIR csapata a londoni irodában és a kijelentés azt írja hogy eddig a Bloomsbury a gépi olvasásra, megértésre fókuszált a természetes nyelvben, hogy megválaszoljon minden kérdést. Tehát láthatjuk, hogy mekkora segítség lenne a csapatoknak, ha egy olyan rendszer lenne a szolgálatukra, amely egyből jelzi a kényes tartalmakat, de akár automatikus már tilthatja is, akár a közzététel előtt.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük