Elkezdte a Facebook a tisztogatást

0
0
Elkezdte a Facebook a tisztogatást

Töröltek több álhírrel foglalkozok kamu oldalt.

Már a tárgyalásokon is említette Zuckerberg, hogy mindig is foglalkoztak az áloldalak és kamu profilok törlésével. Magyarországon is már elkezdődött a híres neves oszd meg és nyerj mozgalom mely nagyon sok embert vonz. A megosztásokkal pár óra alatt több ezres tábort lehet zendíteni egy-egy oldal számára. A Facebook szerencsére már elég kifejlett algoritmust használ, így egyből figyelmet kap az oldal és legtöbbször törlésre kerül a like áradat miatt.

Több magyarországi ilyen jellegű kamu oldalt is töröltek. Ilyen volt a Káprázatos Club, NŐK Blogja, Magyarok Blogja, Világpolgár, 40 év felettiek közössége, A Tudás Fája) – írja az Index. Akkor telt meg teljesen a pohár mikor Dr. Horváth József, biológus, képeit használták fel az oldalon. Dr. Horváth feljelentést is tett ezzel kapcsolatban.

Az oldal elég lájkvadász módon működött. Általában “nyereményjátékok” futottak az oldalon vagy éppen kitettek egy nagyon beteg állapotban lévő embert és várták a lájkokat. Az oldalak mögött hirdetésekkel teli tűzdelt weboldalak álltak, amik biztosították a bevételt.

Nem mellesleg a törlést követően már indultak is a következő kamu oldalak. A fakepalm.hu kiderítette, hogy a háttérben Nagy Erika orosházi volt tanárnő építette föl a birodalmat. A lájkjai az oldalakra az elsők voltak, így teljes bizonysággal ki lehet jelenteni, hogy ő volt aki létrehozta azokat. Azóta törlésre került a saját Facebook oldala is.

Elkezdte a tisztogatást a Facebook
forrás – Index

A fakepalm.hu fel is kereste, aki bevallotta, hogy ő működtette az oldalakat és még egy sort is panaszkodott, hogy mennyi munkája ment kárba.

Hogyan tudjuk felismerni, hogy kamu oldalról van szó?

Általában elég, ha rámegyünk magára az oldalra és nem egyből megosztjuk a látottakat. Általában nem törődve az információkkal, az adatlapukon semmilyen weboldal, névjegy, telefonszám nincs megadva. Itt látható az oldal létrehozásának dátuma is. Így abból is következtethetünk.

Eléggé kihasználta az emberek érzelmeit a betegetek iránt. Az ilyen oldalak nem törődve ezzel, csak a bevétel számít, így mindig ellenőrizzük le a fent említett módszerrel.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük