Cloudflare elindította az adatvédelemmel ellátott DNS szolgáltatását

0
0
Cloudflare adatvédelem DNS szolgáltatása

Ha már régóta vagy jártas a tech világában, akkor már biztos hallottál a Cloudflare cégről. Most egy újabb lehetőséggel rukkolt elő, méghozzá egy ingyenes DNS szolgáltatással, ami méghozzá az adatvédelem szempontjából is helyt áll.

A vállalkozással az informatikai biztonság terén találkozhattunk, elsősorban SSL titkosítással. Egy nagyon jó, gyors és megbízható szolgáltatással.

Mi is az a DNS?

Amikor beírjuk egy weboldal címét, mint https://google.com akkor csak egy nevet írunk be. Azonban a számítógépeknek nem nevei, hanem IP-címei vannak. A DNS szerverek, ezeket a neveket kapcsolják össze az IP-címekkel. Amikor felmegyünk a google.com-ra elsősorban az internet szolgáltató DNS szerverén keresztül megy át az információ. Így, lényegében, minden honlap lekérdezésről tud.

A mostani álláspont szerint az internet szolgáltatóknak lehetősége van, az előfizetőkről gyűjtött információk eladására. Ami eléggé bizonytalannak hangzik. Az ügy érdekben nem sok mindent tud tenni egy átlagfelhasználó, azonban most előrukkoltak egy újítással.

1.1.1.1 – a bűvös szám

A cloudflare egy olyan ingyenes, gyors és még biztonságos szolgáltatást ajánl, ami még, gyorsabb mint társaié.

Cloudflare, biztonságos, gyors DNS szolgáltatása
Minél alacsonyabb helyezkedik el a vonal annál jobb.

Még ellenfelei elég magas elérés/másodperc rátával nyújtják a szolgáltatást, a Google és az OpenDNS, addig a Cloudflare alacsonyan tudják tartani ezt a számot. Sőt nem mellékesen gyorsabb is.

Biztonságosabb is

Ahogy a cikk elején volt szó róla, eléggé belemászhatnak a magánszféránkba a szolgáltatók, addig a Cloudfare teljes biztonságot nyújt. A vállalat igazgatója, Matthew Prince – szerint ugyanúgy ezek az információk szintén beérkeznek hozzájuk, de ők amint van rá lehetőség törlik azokat. A szavával megegyezően a KPMG auditoraival együtt átláthatóvá tették a folyamatot. Ebben is egyedülálló a más ingyenes DNS szolgáltatokkal szemben.

Akkor ez lenne a végső megoldás, az Adatbiztonság felé?

A válasz még nem, ahogy Prince is kijelentette. A Szolgáltatók nem csak ezzel a módszerrel tudnak információhoz jutni. Az olyan weboldalak, mint amik még nem rendelkeznek HTTPS titkosítással az nyitott adathalmaz számukra. A következő cikkben lesz szó a DNS over HTTPS használatáról, melyben minden oldal titkosítást kap automatikusan, így teljes védelmet kaphatunk, az ezekkel nem rendelkező weboldalakon is.

Hogyan állítsd át a DNS szolgáltatót?

  1. Indítsuk el a Gépházat és kattintsunk a Hálózat és internet ikonra
  2. Válasszuk ki a középső mezőben az Adapterbeállítások módosítását
  3. Kattintsuk jobb klikkel az élő internet kapcsolatra (Ethernet, vagy wifi) és válasszuk ki a Tulajdonságok opciót

Ethernet tulajdonságok kiválasztása

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

4. Válasszuk ki az “Internet Protocol Version 4“-et majd az Általános beállítások alatt válasszuk ki az alsó szegmensben lévő “A következő DNS-kiszolgálócímek használata:“-t
5. Majd írjuk be felülre az 1.1.1.1-est, alulra pedig az 1.0.0.1-es címet és pipáljuk be a “Beállítások érvényesítése kilépéskor” lehetőséget

DNS beállítása a cloudflare új DNS privát szolgáltatójára

Tesztelésnek lett alávetve a DNS szolgáltató és elég szép eredmények születtek.A jelenlegi papíron leírt internetsebesség a DIGI internetszolgáltatónál 1Gbps. A szolgáltató által adott DNS szolgáltatással:

A szolgáltató által biztosított DNS szerver sebességtesztje.

A Cloudflare új DNS szerverével:

Cloudflare ingyenes, gyors, biztonságos DNS szerverének sebességtesztje

Eléggé látható a különbség. A jelenlegi órában (16:20) eléggé leterheltek a DIGI DNS szerverei, ugye a csúcsidőket leszámítva az alap DNS szerverrel felmehet 600Mbps-ra is. Azonban ahogy a két képen látszik a Cloudflare ilyen időben is tudja tartani az ütemet.

Ha tetszett a cikk, akkor az alsó csillagoknál kérlek értékeld. Ha valamit megszeretnél osztani, akkor nyugodtan írd le a komment szekcióba.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük