Az újabb európai jogszabály

0
0
Az újabb európai jogszabály

Az újabb európai jogszabály, ami még jobban korlátozná az internet használatot.

Az adatvédelmi törvénnyel is már eléggé szabályozták az adatok használatát, azonban a mostani törvény teljesen megölheti a felhasználók internetezési élményét. Az új szerzői jogi jog, pontosabban a 13. cikkelye alapján, már a feltöltés előtt ellenőrizni kellene, hogy az adott kép, hang vagy videó tartalmaz-e jogvédett anyagot.

Teljességgel haladunk a szabályozások felé, mellyel egyre jobban korlátozni próbálják az internet használatát. A jogszabály nem csak a fent említett anyagokra terjedne ki, hanem a forráskódokra is.

A fejlesztőket, a kisebb blogokat, illusztrátorokat, zenészeket érintené ezek a változások.

Teljességgel kizárná őket a piacról, mivel semmilyen védett anyagot nem lehetne felhasználni. A mémek is ezek közé sorolhatóak, mivel alapjába véve, egy adott téma kifigurázásáról szólnak, így a jogvédett kép, videó lesz átalakítva. Tehát teljességében megszűnnének. (A Gif-ek is ez alá tartoznak).

Viszont maga az elképzelés kivitelezhetetlen. Kisebb oldalaknál meg lehetne oldani a szűrést, azonban egy nagyobb weboldalnál, lásd Facebook, már lehetetlen lenne kivitelezni. Pontosabban jelenleg nincs rá tökéletes módszer. Nem rég láthattuk több YouTube használónál is ezt a problémát. Van amikor úgy dönt az oldal, hogy letiltja a videót, van amikor felismeri a jogvédett tartalmat és sorolhatnánk. Tehát a rendszer még nem alkalmas, főleg nem a fent említett változás, ellenőrzésére.

Lehetetlen lenne ezáltal a Github  működése is. Mivel ott minden egyes kódot át kellene vizsgálni, hogy valaki már levédte-e.

Az újabb európai jogszabály

Akkor még is miért szeretnék bevezetni?

A 24.hu kiderítette, hogy a nagy vállaltok lobbiztak ezzel kapcsolatban. Ilyen például a Universal Music Publishing Group, a Zenekiadók Nemzetközi Szövetsége (ICMP), vagy a Sony akik több száz (-ezer) euróval támogatták, illetve lobbiztak ennek a jogszabálynak a bevezetése mellett. Így természetesen több bevételre, illetve nagyobb teret kaphatnak ezek a cégek.

Mi lenne a megoldás?

A jogszabály teljességének elvetése. A fent említett érvek mellett még lehetetlen lenne bevezetni, ha csak nem egy központi ellátó weboldalt hoznának létre. Illetve, ahogy YouTube-nál a hangmagasság megváltoztatásával, vagy a videó nagyításával itt is biztos megtalálnák a kiskaput. Azonban ez nem jelenti azt, hogy kibújtak a törvény alól, csak az ellenőrző rendszert játszották ki.

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Nem mellesleg a VPN, illetve a deepweb használata valószínűleg ezzel jobban fellendülne.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük