A Google fejlesztői több millió Gmail felhasználó leveleit olvashatják.

Wall Street Journal kiderítette, a Gmail hozzáférési beállításaiban engedélyt ad egyes vállalatoknak, illetve alkalmazás fejlesztőknek. A hozzáférés kiterjed a privát részletekre, ilyen például a címzettre, idő bélyegekre és az egész üzenetre is. Az alkalmazásoknak engedélyeznünk kell a szabályzatot, azonban nem tiszta az, hogy akár a rendszer vagy netalán egy ember elolvassa az üzeneteinket.

A Google elmondta a The Verge-nek, hogy csak ellenőrzött alkalmazásoknak engedélyezi a hozzáférést, persze csak az után, hogy mi elfogadtuk. Az ellenőrzési folyamat kiterjed, hogy a vállalat alkalmazása azt nyújtja amit a cég bemutat, az adatvédelmi nyilatkozat tartalmazza-e hogy monitorozzák az e-maileket és végül, számít-e az adatgyűjtés a vállalat számára. Az email alkalmazások hozzáférhetnek a Gmailünkhöz.

A Google alkalmazottjai is olvashatják a leveleinket, azonban csak olyan kifejezett esetekben, amiben hozzájárulunk, adatvédelmi incidens történt vagy valamilyen hibát orvosolnak.

Ilyen alkalmazás lehet a Microsoft Office is, melyben megengedjük, hogy az asztali alkalmazáson belül hozzáférjünk a Gmail fiókunkhoz. Nem kell megijednünk, jól látható, mikor meg adjuk az engedélyt az alkalmazás számára, illetve tartalmaz-e teljes kontrollt a fiókunk felett.

Egyes megbízható vállalatok, amelyek e-mail szolgáltatásokkal foglalkoznak hozzáférhetnek több ezer e-mail fiókhoz is. Ezeknek a fejlesztői láthatták a több ezer levelet, mivel szükségük volt arra, hogy képezzék vele az algoritmusokat. Az egyik vállalat azóta beszámolt arról, hogy “Befejeztük a munkánkat és eltávolítottunk minden adatot, a vállalkozásunk arculata végett.”

Az egész történet már ismerős lehet több helyről is. A Facebook – Cambridge Analytica adatmegosztásával kapcsolatban. Évekig végezték az adatgyűjtést és elemzést, azonban mihelyst napvilágot látott a hír abban a percben minden munkálat megszűnt. Ugyanígy a jelenlegi Facebook alkalmazások adatgyűjtése és egyszerű tárolása is megemlíthető.

Jelenleg még nincs beszámolás arról, hogy történt volna visszaélés az adatokkal, azonban az látható, hogy akármikor olvashatják a privát leveleinket a Gmail-en belül. Illetve, ahogy megfigyelhettük nem kell magunkat rábízni a nagy vállalatok rendszer biztonságára sem.

 

Ha szeretnéd megnézni, hogy milyen alkalmazásoknak adtál engedélyt akkor itt teheted meg.

Nincsenek hozzászólások
Szólj hozzá Mégse
Kommentek: A Gmail fejlesztői látják az e-maileket

Az email címet nem tesszük közzé.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

AZONNAL HASZNÁLHATOD

LEGUTÓBBI CIKKEINK

Felkapott

Számítógépes segítségnyújtás
24 órán belül
!

Lassú a laptop? Ablakok ugranak fel? Nem azt csinálja amit Te szeretnél?
A TechBlogger elhozta a megoldást és segítünk megoldani a problémát!

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap