A Gmail fejlesztői látják az e-maileket

0
0
A Gmail fejlesztői látják az e-maileket

A Google fejlesztői több millió Gmail felhasználó leveleit olvashatják.

Wall Street Journal kiderítette, a Gmail hozzáférési beállításaiban engedélyt ad egyes vállalatoknak, illetve alkalmazás fejlesztőknek. A hozzáférés kiterjed a privát részletekre, ilyen például a címzettre, idő bélyegekre és az egész üzenetre is. Az alkalmazásoknak engedélyeznünk kell a szabályzatot, azonban nem tiszta az, hogy akár a rendszer vagy netalán egy ember elolvassa az üzeneteinket.

A Google elmondta a The Verge-nek, hogy csak ellenőrzött alkalmazásoknak engedélyezi a hozzáférést, persze csak az után, hogy mi elfogadtuk. Az ellenőrzési folyamat kiterjed, hogy a vállalat alkalmazása azt nyújtja amit a cég bemutat, az adatvédelmi nyilatkozat tartalmazza-e hogy monitorozzák az e-maileket és végül, számít-e az adatgyűjtés a vállalat számára. Az email alkalmazások hozzáférhetnek a Gmailünkhöz.

A Google alkalmazottjai is olvashatják a leveleinket, azonban csak olyan kifejezett esetekben, amiben hozzájárulunk, adatvédelmi incidens történt vagy valamilyen hibát orvosolnak.

Ilyen alkalmazás lehet a Microsoft Office is, melyben megengedjük, hogy az asztali alkalmazáson belül hozzáférjünk a Gmail fiókunkhoz. Nem kell megijednünk, jól látható, mikor meg adjuk az engedélyt az alkalmazás számára, illetve tartalmaz-e teljes kontrollt a fiókunk felett.

Egyes megbízható vállalatok, amelyek e-mail szolgáltatásokkal foglalkoznak hozzáférhetnek több ezer e-mail fiókhoz is. Ezeknek a fejlesztői láthatták a több ezer levelet, mivel szükségük volt arra, hogy képezzék vele az algoritmusokat. Az egyik vállalat azóta beszámolt arról, hogy “Befejeztük a munkánkat és eltávolítottunk minden adatot, a vállalkozásunk arculata végett.”

Az egész történet már ismerős lehet több helyről is. A Facebook – Cambridge Analytica adatmegosztásával kapcsolatban. Évekig végezték az adatgyűjtést és elemzést, azonban mihelyst napvilágot látott a hír abban a percben minden munkálat megszűnt. Ugyanígy a jelenlegi Facebook alkalmazások adatgyűjtése és egyszerű tárolása is megemlíthető.

Jelenleg még nincs beszámolás arról, hogy történt volna visszaélés az adatokkal, azonban az látható, hogy akármikor olvashatják a privát leveleinket a Gmail-en belül. Illetve, ahogy megfigyelhettük nem kell magunkat rábízni a nagy vállalatok rendszer biztonságára sem.

 

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

Ha szeretnéd megnézni, hogy milyen alkalmazásoknak adtál engedélyt akkor itt teheted meg.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tudj meg többet az emailekről!

Szeretnél többet megtudni, hogyan keresheted meg az email címét? 

Nem érdekel a segítség.