Miért indult el? Honnan kezdődött az egész? Hol tart most? A facebook botrány

1. 2012. Cambridge Analytica (AC) indulása

A Cambridge Analytica 2012-ben alapították a brit SCL Group amerikai cég leányvállalata ként. A cég a “big data” nevezetű adatfeldolgozással foglalkozik. A vállalat már 2014-ben is részt vett több kisebb választási kampányban azonban, a nevét Trump választása során ismerhettük meg.

De mi is az a big data? Ahogy fent írtam, egyszerűen leírva adatfeldolgozás, viszont elég nagy terjedelemben. Több millió információ feldolgozását jelenti előre kidolgozott sémák, pszichológiailag kidolgozott pontok alapján. Maga az ágazat nem rég óta ismert, azonban a facebook és ehhez hasonló nagy cégek milliónyi adatainak segítségével létrejött.

Pontosan nem ismerjük, azt hogy ténylegesen részt vett-e Trump győzelmében az AC. Elmondásuk szerint a brexitben is besegítettek.

A kidolgozott módszerük alapján 32 személyiségtípusba tudják sorolni az embereket és ezt megfigyelve az adatok alapján tudnak specifikus hirdetéseket és kampányokat a célba vinni, hogy azt az adott embert meggyőzzék az adott témával kapcsolatban.

Cambridge analytica big data

2. Hogy jön ide a facebook?

A fent említett cég is kihasználta Mark Zuckerberg által létrehozott vállalat adatait. Vagyis a mi adatainkat. A thisisyourdigitallife című facebook-os alkalmazás segítségével tudtak adatokat gyűjteni. Az alkalmazás kutatás céljából indult, olyan megkötéssel, hogy harmadik személynek nem lesznek kiadva. Azonban a fejlesztő Aleksandr Kogan Cambrige-i Egyetem pszichológiaprofesszora kiadta, nem csak a Cambridge Analyticának, hanem még az Eunoia Technologies munkatársának is. Kogan elmondása szerint 270 ezer ember járult hozzá az adatainak gyűjtéséhez, azonban ez a szám kb. 80 millió lett, 30 ezer magyar ember adatai is benne szerepelnek. Az alkalmazás valószínűleg az ismerősök adataihoz is hozzáférhetett, amit a facebook tagad.

A facebook kérte Kogan-t, hogy törölje az adatokat, amiket ő meg is tett. Azonban még is kikerültek az adatok. A facebook törölte Kogant és a két vállalatot a facebookról és ellenőrzést indítottak.

Itt megnézheted, hogy Te is kiadtad-e az adataidat.

3. Hol tart most az ügy?

Mark Zuckerberg-nek az amerikai szenátus előtt kellett felelnie az ügyben. Beismerte a felelősséget az adatok kiadásában.

A szenátus darabokra szedi Zuckerberget a felhasználói adatok végett. Mark megígérte, hogy intézkedéseket fognak végrehajtani az adatok biztonsága végett.

Például már törölték a magyar választások előtt is a hamis fiókokat.

Próbált védekezni a facebook alapítója, azonban a fent említett dolgok miatt, a biztonságon még fejleszteniük kell.

A következő cikkben megtudhatod hogyan töröld magad a facebookról.

Nincsenek hozzászólások
Szólj hozzá Mégse
Kommentek: A Facebook botrány

Az email címet nem tesszük közzé.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

AZONNAL HASZNÁLHATOD

LEGUTÓBBI CIKKEINK

Felkapott

Számítógépes segítségnyújtás
24 órán belül
!

Lassú a laptop? Ablakok ugranak fel? Nem azt csinálja amit Te szeretnél?
A TechBlogger elhozta a megoldást és segítünk megoldani a problémát!

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap