2018 VB – Milyen tech dolgokat használnak?

0
0
2018 VB Milyen tech dolgokat használnak?

A labdarúgás egy multi-milliárdos vállakozás, amelyet több milliárdan követnek a világ minden tájáról.

Elkezdödött a Labdarúgó-világbajnokság, láthattuk már, hogy nyitották meg a rendezvényt az oroszok. Azonban egy tech blog révén, engem azok a dolgok mozgatnak, amik ennek a hátterében történnek.

Nem csoda, hogy egy ilyen világméretű esemény magával vonzza a technológiai fejlődést is. Ki kell szolgáltatniuk azt a sok millió embert aki nézi, és aki ott van a helyszínen. Azonban a fejlődés mindig is érzékeny téma volt a szolgáltatók és a rendezők szempontjából.

2018 VB Milyen tech dolgokat használnak? A labda

VAR – Video Assistant Referee, avagy a videóasszisztens játékvezető

A 2018-as világbajnokság során fogják először élőben használni, ami jelenleg a legfejlettebb technológia. Nagyon sokban fogja befolyásolni a játék kifolyását, mivel ha úgy döntenek akár egy meccs kimenetelét is megváltoztathatja. Azt viszont tudni kell, hogy az asszisztens még nagyon a kezdeti stádiumban van, így egy egész csoport dolgozik együtt vele. Tehát a végkimenetelt nem csak az eszköz dönti el.

Hogyan működik?

13 tisztviselő van, akik mindig felkészülve várják, hogy bekapcsolódjanak a játékvezetésbe. Mindannyian egy speciális szobában ülnek Moscow-ban, mind attól függetlenül, hogy éppen hol zajlik a játék. Mindig teljes felszereltségben ülnek, így egyből beülhetnek a vezetői székbe. Közülük egy lesz maga a játékvezető, hárman pedig segédasszisztensként támogatják őt.

A vezetői szobában egy közvetítés keretén belül figyelhetik az eseményeket. A játékot számtalan kamera közvetíti számukra, amelyek többsége lassított felvételre is alkalmas. A VAR velük együtt nézi a meccset. Ha valamit észrevett megjelöli azt a vezető számára, ha ő is úgy gondolja, akkor kapcsolatba lép vele. Összességében a VAR csak tanácsokat ad. A felelősség, teljesen a vezető kezében van, mivel teljesen más döntést is hozhat, mint amit a VAR javasol.

2018 VB Milyen tech dolgokat használnak?

Milyen esetekben jöhet szóba a VAR?

Ugyan engedélyezték a használatát az eszköznek, azonban kereteket szabtak meg neki, hogy milyen esetekben adhat tanácsot. 4 ilyen kört határoztak meg:

Legyél Te is Kezdeti Lovag!

Elérhető a TechBlogger első csomagja. Rengeteg exkluzív streamer tartalommal, útmutatóval, segítséggel és kedvezménnyel. Most Lesty fiókkal!

  • Rosszul felismert helyzet. Az egyik, ilyen azok az esetek, melyben egy becsúszás, könyöklés és egyéb helyzetek során, a bíró rosszul ítéli meg a támadót. Ebben az esetben közbe léphet a VAR és igazolhatja vagy ellenkező esetben másik döntést hozhat.
  • Gólok. A rendszer arra is használható, hogy a Gól érintette-e a vonalat, vagy sem. Így az egyes kimenetelek során, a VAR úgy dönthet, hogy még is megadja a Gólt
  • Szankciók. Megérdemelt volt-e vagy sem.
  • Piros lap. A VAR igazolni tudja, hogy az adott helyzetben indokolt-e a piros lap. Ez talán a legveszélyesebb használati eset melyben használhatják a rendszert.

Egyes esetekben nem lehet tudni, hogy éppen dolgozik-e a rendszer. Lehet, hogy a bíró csak a fülhallgatón keresztül kap egy értesítést, miszerint felülvizsgálják a döntést. Azonban egyes esetekben, ezt a TV nézői is láthatják. Sokszor zavaró, ha a bírónak a pálya szélén elhelyezett monitoron kell megtekintenie az helyzetet és közös döntést hozni a videóasszisztenssel.

Már láthatjuk, hogy szerves részét alkotja a rendszer a játéknak. Hosszú bevezetése volt, mivel sokan féltek attól, hogy teljesen elrontja a futball menetét és hangulatát. Sokan azt mondják, hogy ameddig a bíró kifut a pálya szélére és visszaérkezik a döntéssel, teljesen kizökkentheti a játékosokat. A mostani mérkőzéseken megnézhetjük, hogyan is befolyásolja magát a kupát.

2018 VB Milyen tech dolgokat használnak?

Meccs közvetítés felsőfokon

Ahogy már említettem mindig húzza magával egy ilyen esemény a technológia fejlődését is. Ez nem maradhat el a közvetítés során sem. Jelenleg a 4K megoldással vagy másnéven UHD képminőségben fogják sugározni az eseményt. Már 2014-ben Brazíliában is próbálkoztak ezzel, azonban mostanra lehetővé tették, hogy sokkal nagyobb számú néző kapcsolódjon be egyszerre. Az adást nem egy adott csatornán keresztül lehet majd 4K-ban megtekinteni, hanem a BBC iPlayer segítségével Online. A BBC magasra tette a lécet, mivel VR-ban is majd lehet élőben nézni a meccset, a BBC Sport VR applikáció segítségével. Olyan lesz, mintha egy külön box-ban néznék a meccset.

Elektronikus teljesítmény és nyomkövető rendszer – EPTS

Electronic Performance and Tracking System. A másik nagy fejlesztés, amely egy tablet-alapú rendszer. Minden csapat három tablet-ot kap, mellyel követhető mind a 32 csapat játékosainak statisztikája, illetve élő meccs követésére is alkalmas. A meccsre való tekintettel 30 másodperces késést állítottak be, így megelőzve az esetleges felismeréseket. (támadás, cselezés, védekezés)

Itt is egy halom videokamerából felépített rendszerről beszélünk és hordható technológiáról, amely fejlesztése a 2015 FIFA-nál kezdődött el.

5G bevezetése? A WIFI az alap.

Túlzás lenne ezt kijelenteni, mivel a tervezett elindulás, majd csak 2019-ben fog debütálni mindenki számára. Gyorsabb lesz, nagyobb kapacitással fog rendelkezni, illetve kisebb késleltetéssel fog működni. Azonban a TMS és az Ericcson kijelentette, hogy egy mobil technológiát( Massive MIMO ) alkalmazva lefednek 40 területet és 11 várost, az esemény ideje alatt. Ezek főleg a stadionokat a rajongói zónákat és a híresebb területeket fognak érinteni.

Városszerte 30 ezer csatlakozási pontot létesítettek. Moszkvában a teljes metró hálózat is le van fedve WIFI elérhetősséggel. A térfelügyeleti kamerák miatt fontos volt a hotspotok kiépítése, így azt a lakosság számára is használhatóvá tették. Azonban vigyázni kell, mert nagyon gyorsan az adatainkat is ellophatják, érdemes használni a Cloudflare nyújtotta megoldást, hogy ezzel is megnehezítsük a kiberbűnözők dolgát

A térfelügyelet sem utolsó.

160 ezer CCTV kamera működik Moszkvában. Ezek elsősorban a szurkolók kordában tartására szolgálnak. Ha esetleg nagyobb tömeget látnak egyszerre mozogni egyeztetés alapján rendőri segítséggel próbálják az esetleges problémát megelőzni. A rendszert már tesztelik több intelligens felismerő szoftverrel is, a kamerák mennyisége végett, azonban még nem tökéletes a működése.

2018 VB Milyen tech dolgokat használnak? CCTV

 

Láthatjuk, hogy Oroszország felkészült a Világbajnokságra. Reméljük helyt áll, mivel több millió ember követi nyomon a történéseket világszerte.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük