120 millió felhasználó adatait rabolták el megint a Facebookról?

0
0
120 millió felhasználó adatait rabolták el megint a Facebookról?

A kvízek mindig is egy jó adatgyűjtésre alkalmas applikációk lehetnek. Kiderült, hogy milyen egyszerű módszerrel mentik és milyen könnyen el is lophatják az adatokat.

Egy Facebook fejlesztő vette észre, hogy a neves NameTests vállalat kvízeiben található egy biztonsági rés, mely nem csekély 120 millió Facebook felhasználó adatait teszi elérhetővé a hackerek számára. A NameTests név mögött egy német applikáció fejlesztő cég áll, mégpedig a Social Sweethearts, akik olyan felkapott kvízeket készítettek, mint a “Melyik Disney hercegnő vagy te?”. A kvízeket Facebook-on teszik közé, ami havi 120 milliós felhasználói tábort jelent. Magát hackernek tartó Inti De Ceukelaire egyik cikkjében leírja, hogy az alkalmazások Facebook adatokat gyűjtenek, mint például neveket, születésnapokat, fotókat és ismerősöket. Ezt a program egy egyszerű Javascript fájlban tárolja, ami egyszerűen elérhető és ellopható.

A hacker több alkalommal is felvette a kapcsolatot a Facebookkal és jelezte számukra a problémát. Ahogy már láthattuk a Facebook adatszivárgást, azóta gőzerővel dolgoznak a hibák felismerésén és megoldásán. Egy hónappal később bejelentette, hogy a NameTests megváltoztatta az adatmentési mechanizmusát és betömték a hibát.

A TechCrunch-nak elmondta a Social Sweetheart, hogy nem történt adatlopási esemény, harmadik fél által. Elmondásuk szerint sok energiát fektettek a rések betömésére és fektetnek is, hogy elkerüljék a jövőbeli esetleges támadásokat.

120 millió felhasználó adatait rabolták el megint a Facebookról?

Facebook elmondta, hogy kezelték a helyzetet a “Data Abuse Bounty Program – Adathalászat elleni védelmi program)”-juk keretei között. A Facebook együtt dolgozott a nametests.com-al április óta, hogy orvosolják a problémát, amit júniusban be is fejeztek.

Ez csak egy vállalat volt a sok közül, akik ezzel foglalkoznak. Ki tudja melyik app lesz a következő, mely a cél középpontjába lesz állítva. A Facebook az adatszivárgási botrány óta, sokkal jobban oda figyel az ehhez hasonló platformokra, melyek adatelemzéssel dolgoznak. Több mint 200 alkalmazást vizsgáltak már így át. A Facebook az ilyen alkalmazások létrejöttével gyengíti a saját rendszerét is, így biztonsági rést hagyva azon, ezért elsősorban a saját célja is, hogy megoldja ezeket a problémákat.

Mit tudsz tenni ellene?

Egyszerűen ne használd ezeket az alkalmazásokat. Ilyenek a “Hogy fogsz kinézni 10 év múlva?”, “Ki a legjobb barátod?”, “Ki lesz a feleséged/vőlegényed?” és hasonló kvízek. Ezeknek mind engedélyt adunk az adataink használatára, hogy kiderítsék a fent említett kérdésre a választ. Sok esetben az üzeneteinkbe is beleláthatnak, úgyhogy érdemes vigyázni az ilyen jellegű appokkal.

Kecskés Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük